Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η Μέρκελ έκοβε η Ελλάδα κέρδιζε
Η Μέρκελ έκοβε η Ελλάδα κέρδιζε Εκτύπωση E-mail
11.02.13

Ευνοϊκά αποτελέσματα με άμεσο οικονομικό αντίκρισμα 16,3 δισ. ευρώ τα οποία, υπό προϋποθέσεις, θα προσεγγίσουν τα 19 δισ. ευρώ, απέφεραν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.
Σε πρώτη φάση, και μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τις χώρες της Συνοχής, η Ελλάδα εξασφάλισε άμεσες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ύψους 16,3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Αναλυτικότερα, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, η χώρα μας πέτυχε τη χορήγηση 14,5 δισ. ευρώ για τη Συνοχή στα οποία προστίθενται ευρωπαϊκοί πόροι 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη. Παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι στα τέλη του 2016 θα διατεθούν στη χώρα μας επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση των στοιχείων από την οικονομική κρίση, ώστε να απαλειφθούν οι επώδυνες επιπτώσεις του 2012.

Η Ελλάδα είχε οφέλη και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συσταθεί ένα νέο ταμείο για την αναχαίτιση της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών, το οποίο αποφασίστηκε να προικοδοτηθεί με 6 δισ. ευρώ για το σύνολο της επταετίας. Στόχος είναι το ταμείο αυτό να χρηματοδοτεί προγράμματα και δράσεις σε περιφέρειες όπου η ανεργία στους νέους είναι μεγαλύτερη του 25%. Τα επιμέρους ποσά ανά χώρα θα προσδιοριστούν τους επόμενους μήνες μόλις οριστικοποιηθούν οι σχετικοί κανονισμοί λειτουργίας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθούν στην Ελλάδα 300 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Επίσης, προβλέφθηκε για τις περιφέρειες της Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας σημαντικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης, από 50% σε 95%, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν.

Πρόκειται για ειδική ρύθμιση που προβλέπει ότι οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα θα τύχουν ταμειακών διευκολύνσεων σχετικά με τη συγχρηματοδότηση στον τομέα της Συνοχής. Η πρόταση της Κομισιόν καθορίζει ότι έπειτα από αίτηση ενός κράτους μέλους, τα ποσά των ενδιάμεσων πληρωμών μπορούν να αυξηθούν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του ποσοστού συγχρηματοδότησης που εφαρμόζεται σε κάθε ταμείο. Δηλαδή, στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσοστό της κοινοτικής χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και 95% για το Ταμείο Συνοχής και 85% για το Περιφερειακό, το Κοινωνικό και τα ταμεία Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για ταμειακή διευκόλυνση με ουδέτερο τελικό αποτέλεσμα, αφού η εμπροσθοβαρής κοινοτική συμμετοχή θα φθίνει σταδιακά, ώστε το τελικό ποσό να είναι το ίδιο.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι μετά την άρση των σχετικών περιορισμών, ο ΦΠΑ -στην περίπτωση που δεν ανακτάται- θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση για το σύνολο των παρεμβάσεων. Ακόμη, καθοριστική είναι η ρύθμιση για τη χορήγηση ενός επιπλέον έτους για την απορρόφηση των νέων πόρων, από το 2022 στο 2023. Δηλαδή, ο αρχικός κανόνας Ν+2 χαλάρωσε κατά έναν χρόνο, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων υπέρ της χώρας μας.

Ωστόσο, αυτή η Σύνοδος αποτέλεσε την αφετηρία και όχι την κατάληξη της διαδικασίας έγκρισης του κοινοτικού προϋπολογισμού. Και αυτό γιατί τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται πως θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές δυσκολίες, όταν η Ευρωβουλή θα κληθεί να δώσει την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη της.

Ετσι λοιπόν, τον τελευταίο λόγο έχει τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο με τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες, καθώς προβλέπεται ότι η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τουλάχιστον το 50% του συνολικού αριθμού των ευρωβουλευτών. Θέση της Ευρωβουλής είναι ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για την εφαρμογή μιας πολιτικής λιτότητας στην ΕΕ μέχρι το 2020.

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι οι ευρωβουλευτές δεν είναι διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της ΕΕ, κυρίως στους τομείς της ανάπτυξης της απασχόλησης.

Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν και η πρόβλεψη του Μ. Σουλτς ότι η Ευρωβουλή θα τοποθετηθεί με μυστική ψηφοφορία, μια διαδικασία που κρύβει παγίδες. Οι τέσσερις μεγάλες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής (ΕΛΚ, ΕΣΚ, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) δήλωσαν ήδη ότι δεν συμφωνούν με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, η οποία έχει απομακρυνθεί αισθητά από τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν.

Πάντως, θετικό στοιχείο είναι ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα για μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τη μεταφορά κονδυλίων μεταξύ των ετών ή των γραμμών του προϋπολογισμού, με την έγκριση μιας ενδιάμεσης αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου το 2016. Πρόκειται για την εισαγωγή «ρήτρας επανεξέτασης», με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ξαναδώσει, μετά τρία χρόνια, την έγκρισή του προκειμένου να προχωρήσουν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις με αυτόν τον προϋπολογισμό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εξάλλου, ιδιαίτερα σημαντικές για τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης είναι οι πιέσεις που εξακολουθούν να ασκούνται ώστε οι νέες πηγές εσόδων να μπορούν να ελαφρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές έχουν καλέσει τα κράτη μέλη να σταματήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των υπουργών Οικονομικών τους για την εξασφάλιση ειδικών εξαιρέσεων και των υψηλότερων δυνατών εκπτώσεων.

Η χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από νέες πηγές ιδίων πόρων θα μπορούσε να θέσει τέρμα σε αυτόν τον ανταγωνισμό, εκτιμά η Ευρωβουλή, που επιμένει σε καλύτερη κατανομή των δαπανών.

Θετικό στοιχείο είναι ότι ικανοποιήθηκε προχθές το αίτημά μας για μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τη μεταφορά κονδυλίων.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7598&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote