Αρχική arrow ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ arrow Γεώργιος Μελικόκης: Ξυπνήστε τέκνα!
Γεώργιος Μελικόκης: Ξυπνήστε τέκνα! Εκτύπωση E-mail
05.02.13

Νέα Υόρκη

Επιστολή σχετικά με τον εορτασμό της ημέρας των Ελληνικών γραμμάτων, την απονομή των σχετικών βραβείων, καθώς επίσης και την επιχειρούμενη απαξίωση της Ελληνικής γλώσσας, απέστειλε ο Δρ. Γεώργιος Μελικόκης .

Αγαπητέ κύριε Σερέτη

Την 1η Φεβρουαρίου μετά την γιορτή των Τριών Ιεραρχών, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού στο Μανχάταν κάθε χρόνο την ίδια εποχή, γίνεται η απονομή των βραβείων Ελληνικής γλώσσας στα παιδιά που αρίστευσαν κατά τις εξετάσεις του περασμένου Ιουνίου ( Greek Regents), ένα τεστ που αναγνωρίζεται από το Πολιτειακή Διεύθυνση Παιδείας της Νέας Υόρκης, το οποίο επάξια συγγράφει, οργανώνει, εκτελεί και βαθμολογεί η διευθύντρια αμέσου Αρχιεπισκοπικής περιφερείας Νέας Υόρκης Μαρία Μακεδών.

Λαμποκοπούσε ο Ιερός Ναός, τα παιδιά με τους δασκάλους τους, τους γονιούς, καθώς επίσης και συγγενείς και φίλους που παρακολούθησαν τη Θεία λειτουργία. Μετά το πέρας της λειτουργίας, οι παρευρισκόμενοι παράγοντες συνεχάρησαν τα παιδιά, για την προσπάθεια τους να περάσουν το δύσκολο αυτό τεστ και να συνεχίσουν την Ελληνική μας γλώσσα με υπερηφάνεια. Σαν έφτασε και η σειρά του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου, οποία απογοήτευση για τα παιδιά, τους γονιούς, τους δασκάλους και τους παρευρισκομένους. Ούτε μια λέξη στην Ελληνική γλώσσα, τη γλώσσα που τα παιδιά διαγωνίστηκαν ύστερα από τόσα χρόνια μαθητείας στα πρωινά και απογευματινά μας σχολεία. Είναι απαράδεκτη αυτή η απαξιωτική στάση για τη γλώσσα μας. Το φτηνό σκεπτικό ότι δεν καταλαβαίνουν Ελληνικά δεν ευσταθεί, γιατί τα παιδιά αυτά αρίστευσαν στη γλώσσα και είμαι σίγουρος, ότι θα προτιμούσαν να ακούσουν Ελληνικά και να καμαρώσουν για τις επιτυχίες τους.

Δυστυχώς δεν γνωρίζω γιατί επιτελείται αυτή η πορεία να αντικατασταθεί η γλώσσα μας και να πάψει να ακούγεται εκεί που πρέπει, όπως στη προαναφερθείσα περίπτωση. Ωστόσο θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός ,να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν την εκμάθηση της γλώσσας, όπως επίσης και των γονιών δεύτερης γενιάς, που στην πλειοψηφία τους πασχίζουν με κόπο και σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις, να διδαχτούν τα παιδιά τους την Ελληνική γλώσσα, ενώ ταυτόχρονα η κεφαλή της Ελληνικής παιδείας στην Αμερική, να υποθάλπει και να υποτιμά ότι πολυτιμότερο έχουμε, τη γλώσσα μας που είναι η γλώσσα των γλωσσών. Απαράδεκτη και αποτρόπαια η ενέργεια αυτή ,ιδιαίτερα την ημέρα εορτασμού των Ελληνικών γραμμάτων. Ο διευθυντής του γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής , απών και αυτός και δεν βρίσκω καμία δικαιολογία ικανή να αναπληρώσει την απουσία του, καθώς η απονομή των βραβείων ήταν προγραμματισμένη από καιρό και θα ‘πρεπε να είναι εκεί που τον καλεί η αποστολή του.

Ας το δει ο Σεβασμιότατος κι ας κρίνει αναλόγως.

Χανόμαστε! Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και πρέπει να συσπειρωθούμε, αν θέλουμε η Ελληνική γλώσσα να ακούγεται στην Αμερική από Έλληνες και όχι μόνο από μη Έλληνες, που δίνουν μεγάλη σημασία στην εκμάθηση της γλώσσας μας. Είναι καιρός να βροντοφωνάξουμε, ξυπνήστε τέκνα και σαν άλλος Ρήγας , να βρούμε δρόμους που οδηγούν στη διάσωση της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας μέσω αυτής.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γεώργιος Μελικόκης

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7589&Itemid=32

Τελευταία ανανέωση ( 06.02.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων