Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κινεζική επίθεση στο δολάριο: στο 1,47 το ευρώ
Κινεζική επίθεση στο δολάριο: στο 1,47 το ευρώ Εκτύπωση E-mail
08.11.07
Το ευρώ έφτασε χθες στο νέο ρεκόρ των 1,4730 δολαρίων, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να δηλώνει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι φοβάται οικονομικό πόλεμο και με τους αναλυτές να θεωρούν ζήτημα ημερών την άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος στο ενάμισι δολάριο.
Το πετρέλαιο έφτασε ακόμη πιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, με τις κυβερνήσεις να δηλώνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν το διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι με τον «μαύρο χρυσό».

Μιλώντας μέσα στο ίδιο το αμερικανικό Κογκρέσο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι πριμοδοτούν την πτώση του δολαρίου και προειδοποίησε για τον κίνδυνο «οικονομικού πολέμου» στο διεθνές εμπόριο.

«Αυτοί που θαυμάζουν τη χώρα που έκτισε τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και που δεν έπαψε ποτέ να προσπαθεί να πείσει τον κόσμο για τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου, περιμένουν να είναι η πρώτη που θα προωθεί δίκαιες συναλλαγματικές ισοτιμίες», τόνισε, μιλώντας σε συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου ο Σαρκοζί, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

«Το κινεζικό γουάν είναι ήδη πρόβλημα όλων. Το δολάριο δεν μπορεί να παραμένει πρόβλημα των άλλων. Αν δεν προσέξουμε, η νομισματική αναταραχή μπορεί να εξελιχθεί σε οικονομικό πόλεμο. Θα είμαστε τότε όλοι θύματά του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Εγκαταλείπει το δολάριο

Το δολάριο είχε δεχτεί νωρίτερα κινεζική... επίθεση, καθώς κορυφαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι η Κίνα θα πρέπει να διαφοροποιήσει τα ύψους 1,43 τρισ. δολαρίων συναλλαγματικά της αποθέματα, ώστε ισχυρότερα νομίσματα, όπως το ευρώ, να αντισταθμίσουν ασθενέστερα νομίσματα όπως το δολάριο. Δήλωση που έβαλε φωτιά στο κατακρημνισμένο από καιρό αμερικανικό νόμισμα, με το ευρώ να σκαρφαλώνει στο ρεκόρ των 1,4730 δολαρίων.

«Οσον αφορά τη διάρθρωση των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα της ανατίμησης ισχυρών νομισμάτων για να αντισταθμίσουμε την υποτίμηση των ασθενέστερων», δήλωσε ο Τσενγκ Σιγουέι, αντιπρόεδρος του κινεζικού Κοινοβουλίου σε οικονομικό συνέδριο στο Πεκίνο.

«Για παράδειγμα, στην παρούσα δομή των συναλλαγματικών αποθεμάτων, εννοώ τα ομόλογα που αγοράζουμε, το ευρώ ανατιμάται έναντι του γουάν, ενώ το δολάριο υποτιμάται. Θα πρέπει λοιπόν να φέρουμε την ισορροπία μεταξύ των δύο», επισήμανε ο Τσενγκ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι μιλά «ακαδημαϊκά» και όχι ως επίσημος αξιωματούχος.

Ο Τσενγκ δεν έχει κάποια επίσημη αρμοδιότητα σε χρηματοοικονομικά θέματα, η δήλωσή του ωστόσο θεωρήθηκε μία ακόμη ένδειξη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη σε συναλλαγματικά αποθέματα χώρα στον κόσμο, εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη δολαριακή τους σύνθεση. Η Κίνα εκτιμάται ότι διαθέτει 65%-70% από τα αποθέματά της σε δολάρια και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε ευρώ.

Ο Κινέζος αξιωματούχος έσπευσε, μάλιστα, με νεότερες δηλώσεις, να διευκρινίσει ότι δεν εννοούσε το ευρώ. «Δεν εννοούσα ότι πρέπει να αγοράσουμε περισσότερα ευρώ. Αυτό που εννοώ είναι ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα της ισχυροποίησης του ευρώ για να αντισταθμίσουμε τις απώλειες από τα νομίσματα που εξασθενούν», είπε στους δημοσιογράφους ο Τσενγκ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν υπέρ του ισχυρού δολαρίου και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον. Μία εβδομάδα πριν ο Πόλσον είχε δηλώσει από το Νέο Δελχί: «Παραμένω ολόψυχα προσηλωμένος στο ισχυρό δολάριο».

Η πτώση του δολαρίου σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη άνοδο του πετρελαίου στρέφει όλο και περισσότερα κεφάλαια στον χρυσό, καθώς οι αγορές φοβούνται τα... χειρότερα.

Στα 845,40 δολ. η ουγκιά

** Η τιμή του χρυσού έφτασε χθες στο νέο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1980, στα 845,40 δολάρια η ουγκιά.


Χτυπάει ταβάνι το ευρώ, λένε τραπεζίτες

Υπερτιμημένο θεωρούν το ευρώ έναντι του δολαρίου στελέχη της ελληνικής αγοράς, θεωρώντας ότι τα τωρινά επίπεδα της ισοτιμίας είναι ήδη υψηλά, με αποτέλεσμα άλλοι να βλέπουν το ράλι του ευρώ να σταματά στα σημερινά επίπεδα κι άλλοι κοντά στο 1,50.

«Νομίζω ότι είμαστε κοντά στα υψηλά και περιμένω μια περίοδο συσσώρευσης βραχυπρόθεσμα που πιθανόν θα συνοδεύεται από μια διόρθωση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου προς το 1,43-1,44», αναφέρει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, group treasurer της Εθνικής Τράπεζας. «Η κίνηση του ευρώ/δολαρίου μυρίζει υπερβολή».

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, το ευρώ, το οποίο θεωρεί υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου, βρίσκεται στην ίδια περίπου φάση που βρισκόταν στα τέλη του 2004. Τότε, η ισοτιμία είχε κάνει κούρσα, πιάνοντας το 1,36 για να υποχωρήσει στη συνέχεια.

Ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανή μια συγχρονισμένη παρέμβαση της Fed, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας για να σταματήσει η διολίσθηση του δολαρίου.

«Επί του παρόντος όλοι βολεύονται. Το ισχυρό ευρώ βοηθά την ΕΚΤ να πολεμήσει τον πληθωρισμό, ιδίως εκείνον που προέρχεται από το πετρέλαιο, ενώ το αδύναμο δολάριο βοηθά την προσπάθεια της Fed να τονώσει την αμερικανική οικονομία», προσθέτει.

Ο κ. Φραγκιαδάκης παρατηρεί επίσης ότι «οτιδήποτε πάνω από το 1,50 μυρίζει δολαριακή κρίση και θα φοβίσει πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα να μην το θέλει κανείς».

Ο Φωκίων Καραβίας, group treasurer της Eurobank, τόνισε από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ότι ευρώ/δολάριο βρίσκονται σε ανεξερεύνητη περιοχή και ως εκ τούτου οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

«Ολα τα μοντέλα δείχνουν ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ισοτιμία δεν μπορεί να κινηθεί προς το ψυχολογικό όριο του 1,50», δήλωσε ο κ. Καραβίας.

Ο κ. Καραβίας προσθέτει ότι το ευρώ έχει δυναμική που θα μπορούσε να το οδηγήσει στο 1,50, συμπληρώνοντας όμως ότι «όλες οι υπερβολές διορθώνονται».

Ερωτηθείς αν περιμένει κάποια παρέμβαση των μεγάλων κεντρικών αγορών στην αγορά συναλλάγματος για να σταματήσει η ξέφρενη πορεία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ο ίδιος απάντησε αρνητικά.

«Θα είχαν δώσει σημάδια αν επρόκειτο να κάνουν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=758&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 08.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote