Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε στον Λευκό Οίκο
Ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε στον Λευκό Οίκο Εκτύπωση E-mail
20.01.13

Σε μια ιδιωτική τελετή στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε λίγο πριν από το μεσημέρι (18.55 ώρα Ελλάδας) και έτσι άρχισε και επίσημα η δεύτερη θητεία του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ομπάμα, που επανεξελέγη τον περασμένο Νοέμβριο και είναι μόλις ο 16ος αμερικανός πρόεδρος με δεύτερη θητεία, θα ορκιστεί και δημόσια τη Δευτέρα έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον σε μια μεγάλη τελετή με χιλιάδες προσκεκλημένους.

Οι δύο τελετές είναι απαραίτητο να γίνουν, διότι σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, η θητεία του προέδρου τελειώνει το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου και αυτομάτως πρέπει να ξεκινήσει η νέα. Από τη στιγμή που η 20η Ιανουαρίου έπεσε εφέτος Κυριακή, η δημόσια τελετή ορίστηκε να γίνει τη Δευτέρα.

Πριν από την ορκωμοσία του στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα επισκέφτηκε την Κυριακή το πρωί το στρατιωτικό νεκροταφείο στο Άρλιγκτον, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρό Τζο Μπάιντεν.

Η πιο εντυπωσιακή τελετή και η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν από το μεσημέρι, (ώρα Ουάσιγκτον), όπου ο Ομπάμα θα ορκιστεί σε ειδική εξέδρα μπροστά από το Καπιτώλιο.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν ήδη κινητοποιηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και εθελοντές έχουν εργαστεί για την τελετή που θα γίνει τη Δευτέρα. Ακόμη και ο ίδιος ο Ομπάμα σήκωσε τα... μανίκια και φόρεσε τα γάντια του για να στολίσει ένα σχολείο μαζί με τη σύζυγό του και άλλους εθελοντές.

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής πρώτης ορκωμοσίας του Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τον πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Φέτος, οι διοργανωτές αναμένουν περίπου το μισό ή το ένα τρίτο του αριθμού αυτού.

Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν

Στην επίσημη κατοικία του ορκίστηκε το πρωί της Κυριακής για τη δεύτερη θητεία του ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η ορκωμοσία του πραγματοποιήθηκε από τη δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Σόνια Σοτομαγιόρ. Είναι η πρώτη φορά που Ισπανός δικαστής πραγματοποιεί την ορκωμοσία για ένα από τα δυο ανώτατα αξιώματα της χώρας.

Στην τελετή παρευρέθησαν η οικογένεια του Τζο Μπάιντεν, περίπου 120 προσκεκλημένοι και ορισμένοι δημοσιογράφοι.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7560&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 21.01.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote