Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Θετικά μηνύματα από Μ. Νίμιτς
Θετικά μηνύματα από Μ. Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
10.01.13

Ως ένα «πολύ πρώιμο στάδιο» της επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το οποίο, ωστόσο, «πλησιάζει πιο κοντά σε αυτό που η ελληνική πλευρά επιθυμεί», αποτιμούν συνοπτικά στο υπουργείο Εξωτερικών τη χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα του ειδικού διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και, όπως δήλωσε αμέσως μετά, διαπίστωσε «μεγάλη ειλικρίνεια για συμφωνία στο ζήτημα του ονόματος».

Πηγές του ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι ο ειδικός διαπραγματευτής δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ονόματα, παρουσίασε όμως ένα πλαίσιο για τον τρόπο που βλέπει μια πιθανή λύση. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Αθήνα εκτιμά ότι, σε ένα επόμενο στάδιο κατάθεσης στο τραπέζι συγκεκριμένης πρότασης, το όνομα θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του επιθετικού προσδιορισμού στο όνομα «Μακεδονία» και της χρήσης erga omnes, που έχει θέσει η ελληνική πλευρά ως «κόκκινη γραμμή».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παραμένουν ως ζητήματα ο προσδιορισμός της γλώσσας, της εθνότητας και το θέμα των διαβατηρίων, ωστόσο η συζήτηση επί αυτών μετατίθεται για ένα επόμενο στάδιο, αφού πρώτα επέλθει συμφωνία επί του ονόματος και του εύρους χρήσης. Στην Αθήνα θεωρούν ότι, έπειτα από μακρά περίοδο στασιμότητας, ο κ. Νίμιτς επανέρχεται με διάθεση να επιτύχει κινητικότητα. Ο ειδικός διαπραγματευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του στην ελληνική πρόταση για υπογραφή μνημονίου κατανόησης με τα Σκόπια, που θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.
Σήμερα ο κ. Νίμιτς μεταβαίνει στα Σκόπια για διαβουλεύσεις με την εκεί πολιτική ηγεσία, προκειμένου «να δούμε εάν μπορούμε να επιταχύνουμε τις συζητήσεις και να φτάσουμε σε λύση», όπως δήλωσε. Διπλωματικές πηγές, πάντως, επαναλαμβάνουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο η πολιτική κρίση που σοβεί στην ΠΓΔΜ μπορεί να επιτρέψει πρόοδο.
 
Καθημερινή
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7536&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 10.01.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote