Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο κ. Τσίπρας και το μοντέλο Αργεντινής
Ο κ. Τσίπρας και το μοντέλο Αργεντινής Εκτύπωση E-mail
26.12.12

 

Σε υπαναχώρηση από παλαιότερες θέσεις του σε σχέση με την Αργεντινή προχώρησε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας στη διάρκεια της επίσκεψής του τη χώρα παράδειγμα προς αποφυγήν, λόγω της χρεοκοπίας του 2001, αλλά και υπόδειγμα παραγωγικής ανασυγκρότησης μετά το 2003:

«Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεοκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει «να μελετήσουμε σε βάθος τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν από το 2003 και μετά τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

Μιλώντας στην Carta Abierta, μια οργάνωση διανοουμένων στο Μπουένος Αϊρες, ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε με έμφαση το αργεντίνικο παράδειγμα μετά το 2003: «Αντιλαμβανόμαστε ότι το παράδειγμα της Αργεντινής, μετά το 2003, ενοχλεί και ενοχλεί γιατί είναι παράδειγμα που πάει κόντρα στο νεοφιλελεύθερο παράδειγμα που έχει την ηγεμονία». Ωστόσο, ο «οικονομικός εγκέφαλος» του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Δραγασάκης, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή στο Μπουένος Αϊρες, επισήμανε ότι η αργεντίνικη κοινωνία έχει τραύματα και μετά την ανάκαμψη. Ο κ. Δραγασάκης (Κόκκινο FM) ζήτησε να ληφθεί αυτό υπ’ όψιν, ώστε να μη συνεχιστεί η μνημονιακή καταστροφή στην Ελλάδα, ενώ επιτέθηκε σε όλους εκείνους που ασκούν κριτική στην επίσκεψη Τσίπρα στη Λ. Αμερική, επισημαίνοντας ότι αυτή υπηρετεί και τον στόχο της σύσφιγξης των σχέσεων της Ελλάδας με την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Αποκάλυψε, επίσης, ότι στις 25 Ιανουαρίου, στο Σαντιάγο της Χιλής, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους του από την Αργεντινή και τη Χιλή.

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του από το Μπουένος Αϊρες ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε «αυτά να είναι τα τελευταία στενόχωρα Χριστούγεννα που περνάμε» και τόνισε ότι «οφείλουμε να οργανώσουμε την αλληλεγγύη και την αντίσταση», ώστε να αντέξει ο λαός «για να οργανώσει τη μεγάλη του αντεπίθεση και να απελευθερωθεί από τον ζυγό του Μνημονίου».

Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται να αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εξελίξεις με τη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό μετά τις γιορτές και αφού έχει διενεργηθεί η αντιπαραβολή των στοιχείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τεράστιες πολιτικές ευθύνες, που δεν περιορίζονται μόνο στους κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, αλλά και σε όσους ακολούθησαν και συγκάλυψαν την υπόθεση. Χθες, με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Οικονομικών, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ενημέρωση για την καθυστέρηση στην ανάκτηση της λίστας Λαγκάρντ.


Kathimerini.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7513&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 26.12.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote