Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης: 28 νεκροί στο Κονέκτικατ
Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης: 28 νεκροί στο Κονέκτικατ Εκτύπωση E-mail
15.12.12

Μακελειό με 28 νεκρούς - μεταξύ αυτών 20 παιδιά πέντε έως 10 ετών - σημειώθηκε την Παρασκευή στις ΗΠΑ. Ενας 20χρονος, ο οποίος εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σκοτώνοντας 26 άτομα. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε σκοτώσει τη μητέρα του - δασκάλα στο ίδιο σχολείο - μέσα στο σπίτι τους.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες τραγωδίες με θύματα ανηλίκους στην ιστορία των ΗΠΑ. «Σήμερα οι καρδιές μας ράγισαν» δήλωσε δακρυσμένος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.


Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά αιματηρών επεισοδίων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ το οποίο ξύπνησε μνήμες από το μακελειό στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια το 2007, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 32 άτομα.

Ο δράστης εισέβαλε στο σχολείο Σάντι Χουκ όπου φοιτούν εκατοντάδες παιδιά 5-10 ετών μετά τις εννέα το πρωί τοπική ώρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκε σε μία αίθουσα διδασκαλίας και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας επί τόπου 18 παιδιά – πιθανόν όλη την τάξη – και έξι ενήλικες. Αλλα δύο παιδιά πέθαναν αργότερα στο νοσοκομείο.

Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για πάνω από 100 πυροβολισμούς. Πολλοί ακούστηκαν από την αίθουσα του νηπιαγωγείου. Ο δράστης κουβαλούσε δύο όπλα και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του δράστη κρατείται από την αστυνομία και ανακρίνεται.


Αγωνία για εκατοντάδες παιδιά

Η αστυνομία έλαβε ένα τηλεφώνημα γύρω στις 09:40 τοπική ώρα για έναν ένοπλο στο κεντρικό γραφείο του σχολείου Σάντι Χουκ. Κάποιες πρώτες πληροφορίες μιλούσαν και για δεύτερο δράστη αλλά στη συνέχεια διαψεύστηκαν.

Η περιοχή αποκλείστηκε αμέσως από δυνάμεις της αστυνομίας, κινητοποιήθηκαν μάλιστα και εθνοφρουροί με βαρύ οπλισμό, και μεγάλο μέρος από τους μαθητές του σχολείου απομακρύνθηκαν.

Τα παιδιά κρατούσαν το ένα το άλλο από το χέρι και έκλαιγαν, καθώς οι δάσκαλοί τους τα συνόδευαν έξω από τις τάξεις τους. Αλλα δεν μπόρεσαν να διαφύγουν έγκαιρα και οι δάσκαλοι έπρεπε να τα κρατήσουν στις τάξεις απασχολώντας τα με κάποιο τρόπο.

Ενημερώνεται ο πρόεδρος

Για την τραγωδία και τις έρευνες των Αρχών ενημερωνόταν διαρκώς ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μετέφερε στον κυβερνήτη της πολιτείας τα συλλυπητήριά του.

Σε παρέμβασή του εμφανίστηκε δακρυσμένος μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία και κάλεσε σε «ουσιώδη δράση» για το ζήτημα.

Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους σε όλες τις ΗΠΑ με εντολή του Λευκού Οίκου θα κυματίζουν μεσίστιες ως την Τρίτη.

Η αντίδραση της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε απόψε το «σοκ» και τη «φρίκη» της μετά το μακελειό.

«Θέλω να εκφράσω το πόσο έχω σοκαριστεί μετά το τραγικό μακελειό στο σχολείο στο Κονέκτικατ», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

«Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» πρόσθεσε.

«Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο τονίζοντας ότι "νέες ζωές, φορείς ελπίδας καταστράφηκαν».

«Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και εμού προσωπικά, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φοβερής τραγωδίας», πρόσθεσε.


Μία από τις χειρότερες τραγωδίες

Το μακελειό στο Κονέκτικατ είναι μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σε δύο από τα χειρότερα περιστατικά, το 1999 δύο μαθητές εισέβαλαν με όπλα στο Κολουμπάιν του Κολοράντο και σκότωσαν 13 συμμαθητές και καθηγητές τους πριν αυτοκτονήσουν ενώ το 2007 φοιτητής του Virginia Tech άρχισε να πυροβολεί μέσα στο ίδρυμα σκοτώνοντας 32 άτομα.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7499&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 15.12.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote