Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow NATO: Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι Patriot για Τουρκία
NATO: Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι Patriot για Τουρκία Εκτύπωση E-mail
05.12.12

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών μελών του NATO ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση εγκατάστασης αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, αγνοώντας τη δυσαρέσκεια που έχουν εκφράσει η Ρωσία και το Ιράν.

«Το NATO συμφώνησε να αυξήσει τις δυνατότητες αεράμυνας της Τουρκίας. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε το λαό και τα εδάφη της Τουρκίας», σημείωσε, μέσω Twitter, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, στον απόηχο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχοι του NATO και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως η τοποθέτηση συστοιχιών Patriot κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων συνιστά μία αμιγώς αμυντική κίνηση. Παρά ταύτα, η Δαμασκός έχει χαρακτηρίσει «πρόκληση» το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυραύλων Patriot κοντά στα σύνορά της, αποδίδοντας ευθύνες στην Άγκυρα.

Η σημερινή απόφαση του NATO έρχεται αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κ. Ράσμουσεν προειδοποίησαν το συριακό καθεστώς να μη χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα που διαθέτει, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας να δηλώνει πως τυχόν χρήση αυτών των όπλων θα ήταν «απόλυτα απαράδεκτη».

Απεσταλμένοι του NATO και τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει τοποθεσίες όπου ενδέχεται να εγκατασταθούν οι μονάδες Patriot, ωστόσο η όλη διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης των όπλων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον λίγες εβδομάδες. Οι πύραυλοι πιθανότατα θα παραχωρηθούν είτε από τις ΗΠΑ, είτε από τη Γερμανία, είτε από την Ολλανδία.

skai

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7481&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote