Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τα τρία μεγάλα στοιχήματα για το επόμενο δίμηνο
Τα τρία μεγάλα στοιχήματα για το επόμενο δίμηνο Εκτύπωση E-mail
03.12.12

Με τη φράση - προειδοποίηση προς όλους τους υπουργούς ότι «ο χρόνος είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας», ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στέλνει το μήνυμα της άμεσης επιτάχυνσης των ενεργειών, έτσι ώστε και τα χρήματα που θα φτάσουν στην Αθήνα από τη δόση - μαμούθ να διοχετευθούν στην αγορά και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα να υλοποιηθούν.

«Πρέπει όλοι να δουλέψουμε συντονισμένα και να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος», αναφέρει στους συνεργάτες του ο πρωθυποργός Αντ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη επικοινωνήσει (και κατ' ιδίαν) με το σύνολο σχεδόν των υπουργών του αμέσως μετά την ανακοίνωση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, γνωρίζει ότι πολλά θα κριθούν πλέον (και για τη χώρα και για την κυβέρνησή του) μέσα στο επόμενο δίμηνο. Εκτιμά ότι εάν μέσα σε αυτό το μικρό σχετικά διάστημα μπορέσει να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, να κάνει δύο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και να «φέρει» στη χώρα έναν αντίστοιχο αριθμό επενδύσεων με ξένα κεφάλαια, τότε θα έχει κερδίσει το «στοίχημα» της αλλαγής του κλίματος στο εξωτερικό και της ψυχολογίας στο εσωτερικό.

Συντονισμός
Για να γίνουν όλα αυτά, ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και όπως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αναφέρει στους συνεργάτες του, «πρέπει όλοι να δουλέψουμε συντονισμένα και να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργου, και συγκεκριμένα οι κ. Σταμάτης και Λαζαρίδης, θα οργανώσουν -μέσα από κυβερνητικές συσκέψεις- τον κρατικό μηχανισμό, έτσι ώστε μέχρι τις 15 του μηνός να είναι έτοιμος να υποδεχθεί (και στη συνέχεια να διανείμει) το ποσό των 2 δισ. ευρώ, που αφορά τις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Οπως εξηγούσε στο «Εθνος της Κυριακής» στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, χρειάζεται σειρά ρυθμίσεων προκειμένου τα χρήματα να φτάσουν άμεσα στους δικαιούχους.

Ο πρωθυπουργός προετοιμάζει σειρά επισκέψεων στα υπουργεία, προκειμένου να ελέγξει την πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες επισκέψεις θα γίνουν στα υπουργεία Ανάπτυξης και Γεωργίας και θα ακολουθήσει το Δημόσιας Τάξης, στο οποίο ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί περισσότερο για συμβολικούς λόγους.

Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων καθώς και οι επενδύσεις θα είναι στην ατζέντα της συνάντησής του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ με τους κ. Τσαφτάρη και Χαρακόπουλο θα συζητήσει για την υλοποίηση των προγραμμάτων που αφορά τους κτηνοτρόφους και τους νέους αγρότες καθώς και τη διαδικασία εκταμίευσης ποσού 1,1 δισ., που αφορά τη δεύτερη δόση της επιδότησης από την κοινότητα. Στη συνέχεια (μετά την επιστροφή του από το Οσλο, όπου θα μεταβεί τη μεταπροσεχή Τρίτη) ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα υπουργεία Ναυτιλίας και Παιδείας.

Ανασχηματισμός
Στο τέλος του «κύκλου» των επαφών του Αντ. Σαμαρά εντός και εκτός συνόρων βρίσκεται ο ανασχηματισμός, κίνηση που κάθε άλλο παρά έχει αποκλείσει. Μάλιστα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να υπάρξουν». Στο Μαξίμου είχε αποφασιστεί να προχωρήσουν σε αλλαγές τον Δεκέμβριο, αλλά η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης οδήγησε στη μετάθεση για λίγες εβδομάδες την υλοποίηση του σχεδιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές προσδιορίζονται πλέον για τον Γενάρη και θα αφορούν -κυρίως- τα υπουργεία που σχετίζονται με τη λεγόμενη «καθημερινότητα». Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με έναν ευρύ ανασχηματισμό στο κράτος, καθώς δεν είναι λίγα τα παράπονα των υπουργών για «λευκή απεργία» μελών των διοικήσεων φορέων και οργανισμών, που είχαν διοριστεί από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη και θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα και πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η συμμετοχή και των δύο στις θέσεις αντιπροέδρων.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική επιτροπή που θα μετάσχουν εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων προκειμένου να βοηθήσουν στον καλύτερο συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου, δεν φαίνεται να κερδίζει -επί του παρόντος- έδαφος η σχετική πρόταση για τη θεσμοθέτησή της με δεδομένο ότι καθημερινά οι κ. Σταμάτης, Σαχινίδης και Χατζησωκράτης επικοινωνούν και επιχειρούν να λύνουν τα προβλήματα εν τη γενέσει τους.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7477&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote