Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αναβλήθηκε για επόμενη Σύνοδο η απόφαση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό (Vid)
Αναβλήθηκε για επόμενη Σύνοδο η απόφαση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό (Vid) Εκτύπωση E-mail
24.11.12

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ απέτυχε. «Χρειαζόμαστε έναν επιπλέον γύρο διαβουλεύσεων πριν καταλήξουμε σε τελικές αποφάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι δήλωσε μάλιστα ότι η συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα έτη 2014 - 2020, θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Πολύωρες διαβουλεύσεις χωρίς αποτέλεσμα

Με πολλές αναβολές και διαλείμματα η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δεν κατάφερε τελικά να καταλήξει σήμερα σε οριστικά συμπεράσματα και κυρίως μία συμβιβαστική λύση στο ακανθώδες ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020. Ήδη εχθές, γύρω στα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να βρουν λύση, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» στάση την άρνηση τους να εγκρίνουν την χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως τον έχει καταθέσει η Κομισιόν, δηλαδή αυξημένο στα 1.091 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η κατάλληλη, επειδή με αυτήν ενισχύεται η ανάπτυξη στην Ευρώπη», είπε ο Μάρτιν Σουλτς, χωρίς ωστόσο να πείσει ούτε τους Βρετανούς αλλά ούτε τους Ολλανδούς και Σουηδούς.

Η ομάδα επέμεινε καθόλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στην πρόταση για μείωση των πόρων του προϋπολογισμού (περίπου στα 890 δισ.) αλλά δεν είναι μόνη της. Και η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι μικρότερος (γύρω στα 960 δισ.) από ό,τι προβλέπει η Κομισιόν, ωστόσο δεν χάραξε κόκκινες γραμμές, ενώ από την αρχή δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξανασυζητηθεί το θέμα σε μια άλλη σύνοδο.

Προς δεύτερη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω οξύτατων αντιπαραθέσεων

Σε γενικές γραμμές οι «27» είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες: Αυτούς που συνεισφέρουν με περισσότερα από όσα λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό και αυτούς που παίρνουν περισσότερα από όσα συνεισφέρουν. Οι πρώτοι επιδιώκουν μείωση ή πάγωμα ενώ οι αποδέκτες, περίπου 17 χώρες, επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση. Ωστόσο, η κρίση έχει επιδεινώσει το κλίμα και έχει σκληρύνει τα μέτωπα.
Οι μεγαλύτερες διαφορές σημειώνονται μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας. Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον δεν θεώρησαν καν αναγκαίο να συζητήσουν σε διμερές επίπεδο. «Γνωρίζουμε τις διαφορές μας» σχολίασε ο Ολάντ, χαρακτηρίζοντας ακραίες τις προτάσεις του Κάμερον για μείωση των μισθών και συντάξεων των υπαλλήλων της ΕΕ, καθώς και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησής τους στο 68ο έτος της ηλικίας τους.

skai

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7458&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 24.11.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote