Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Νέα Υόρκη
Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Νέα Υόρκη Εκτύπωση E-mail
21.11.12

Του Σάκη Σερέτη

Η 39η επέτειος της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου γιορτάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στη Νέα Υόρκη, όπου το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στο “Σταθάκειο” πολιτιστικό κέντρο της Αστόριας, πραγματοποιήθηκε μια ιστορικής σημασίας συναυλία με τραγούδια της εποχής εκείνης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία, τον Πανθεσσαλικό σύλλογο “Ασκληπιός”, τον σύλλογο Νομού Μαγνησίας “Αργοναύτες”, τον σύλλογο Πανερρεικουσίων Αμερικής¨Ερρείκουσα”, την Πανικαριακή αδελφότητα «Πανδίκη», τον σύλλογο Αρκάδων «Γέρος του Μωριά» και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα HellenicVoiceNY.

Η οργανωτική ομάδα της εκδήλωσης αποτελούνταν από τις κυρίες Αυγερινή Κατέχη, Χαρά Σαριδάκη και τους κκ. Απόστολο Σκοτίδα , Νικόλαο Μπάρδη, Γρηγόρη Τζώρτζη, Ιωάννη Αγγελόπουλο, Αθανάσιο Αρώνη, Ηλία Νεοφώτιστο, Σάκη Σερέτη, και Απόστολο Ζουπανιώτη που ήταν και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης.

Με ένα απόσπασμα του Οδυσσέα Ελύτη από το “Άξιον εστί” καλωσόρισε τους καλεσμένους ο αντιπρόεδρος των «Αργοναυτών» και εκδότης της Greek News Απόστολος Ζουπανιώτης και εστιάζοντας στους λόγους εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου ανέφερε τα εξής:

“ Γιορτάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου για να μην αφήσουμε να ξεχαστεί ποτέ μια ηρωική στιγμή του ελληνικού λαού, με πρωτοπόρα τη φοιτητική του νεολαία, που είπαν ΟΧΙ στον απολ
υταρχισμό, ΟΧΙ στην βάναυση καταπάτηση της Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε και να βροντοφωνάξει ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Αυτήν την ηρωική στιγμή τιμούμε σήμερα, μαζί και τους νέους που τότε αψήφησαν τα ρόπαλα, τις σφαίρες και τις ερπύστριες της χούντας κι έκαναν το καθήκον τους απέναντι στο ελληνικό έθνος και την ιστορία του.

Κι άσχετα με το δρόμο που ακολούθησε στη μεταπολίτευση ο καθένας από τους εκπροσώπους αυτής της γενιάς, η οποία ονομάστηκε ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ και πολλές από τις ενέργειές της οδήγησαν τη χώρα εδώ που βρίσκεται σήμερα, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά και θυμίζουν ότι ο Έλληνας έχει όρια αξεπέραστα. Κι όταν το τρίπτυχο ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κουρελιάζεται, θα κάνει και πάλι το καθήκον του απέναντι στο έθνος και την ιστορία.

Προσωπικά βλέπω το σημερινό αφιέρωμα στο Σταθάκειο, το σπίτι της Ομογένειας της Νέας Υόρκης, κι ως κάτι σαν τον αγιασμό που γίνεται την Ημέρα των Φώτων, για να διώξουμε τους καλικάτζαρους. Γιατί δυστυχώς κάποιοι νεοφασίστες καλικάτζαροι μόλυναν πρόσφατα το χώρο αυτό της Ομογένειας” .

Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο γενικός πρόξενος στην Νέα Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στην εκδήλωση της 17ης Νοεμβρίου, την χαρακτήρισε γιορτή αφιερωμένη στην “προσπάθεια αποκατάστασης της νομιμότητας”.

“Η Ελλάδα ζούσε τότε μια δικτατορία πέρα από κάθε νομιμότητα, η οποία δυστυχώς μόνο συμφορές έφερε. Κατέληξε στην δικτατορία του Ιωαννίδη, στο πραξικόπημα του Σαμψών και την Τουρκική εισβολή . Δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν, ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε μόνο εξ αιτίας του πραξικοπήματος του Σαμψών, ψάχνανε αφορμή βεβαίως και οι Τούρκοι για να μπουν, αλλά τους την δώσαμε. Η δημοκρατία σε μια χώρα δεν είναι δεδομένη, θέλει δουλειά, θέλει συνέπεια, θέλει ανοχή στην άποψη του άλλου και σεβασμό στους νόμους και τους κανόνες της δημοκρατίας. Ο σεβασμός στους νόμους και στη δημοκρατία είναι δύσκολο πράγμα, διότι όλοι θεωρούμε ότι έχουμε πάντοτε δίκιο.

Η δημοκρατία στηρίζεται στην κοινή μας απόφαση, που θέλει τις αλλαγές να γίνονται συντεταγμένα και με βάση την πλειοψηφία. Ας τιμήσουμε λοιπόν τους αγώνες αυτών που πάλεψαν για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της δημοκρατίας στην Ελλάδα και ας τους θυμόμαστε κάθε 17 Νοεμβρίου”, τόνισε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο γενικός πρόξενος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο επισκεπτόμενος την Νέα Υόρκη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ευάγγελος Κυριακόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης Χρήστος Βουρνάς και περίπου 150 Ομογενείς, οι οποίοι με την συμμετοχή τους έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση.

Στο πρόγραμμα που ακολούθησε, οι παρόντες παρακολούθησαν τις στιγμές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μέσα από ένα πολύ σύντομο βίντεο, ενώ στη συνέχεια τα τραγούδια της εποχής εκείνης που απέδωσαν εξαιρετικά, η Τέρη Βακιρτζόγλου, ο Στράτος Αχλάτης, ο Παναγιώτης Ανδρέου, ο Κώστας Μπαλταζάνης και ο Πάνος Χρυσοβέργης, επανέφεραν μνήμες από τις ταραγμένες εκείνες ημέρες και παράλληλα συνέβαλλαν καταλυτικά στην διαμόρφωση του εορταστικού κλίματος.

Την ίδια ώρα στ
ην μεγάλη οθόνη που βρισκόταν πίσω από την ορχήστρα, προβάλλονταν φωτογραφικά στιγμιότυπα των ημερών του πολυτεχνείου, τα οποία μαζί με το σχετικό βίντεο που προβλήθηκε στην έναρξη της εκδήλωσης, επιμελήθηκε ο Αθανάσιος Αρώνης, ενώ την επιμέλεια του ήχου για το μουσικό συγκρότημα είχε ο Στέφανος Χαραλαμπίδης και στην ρύθμιση του φωτισμού και την προβολή των εικόνων ήταν ο Θανάσης Τζούβελης.

Μετά το τέλος της μουσικής εκδήλωσης, παρατέθηκε ανοιχτό δείπνο στην ισόγεια αίθουσα του Σταθάκειου, όπου παρακάθισε ο γενικός πρόξενος Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς επίσης και το σύνολο των προσκεκλημένων που παρακολούθησαν την μουσική εκδήλωση.

Εντυπωσιασμένος από την ποιότητα της εκδήλωσης ήταν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μετά το πέρας της εκδήλωσης δήλωσε τα εξής:

“Η εκδήλωση με εντυπωσίασε ειλικρινά, ενώ το ρεπερτόριο, η παρουσίαση και η αναφορά στην επέτειο του πολυτεχνείου ήταν εντελώς διαφορετικά από τον εκφυλισμό που έχει προκύψει σε αυτά τα ζητήματα των εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός την έμπνευση των Ομογενών για την διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης, γιατί φαίνεται ότι και εδώ τα πράγματα είχαν κάπως χαλαρώσει και σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς, που και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο κυριαρχεί η λογική του ατομοκεντρισμού και του αυτισμού, εκδηλώσεις που περνάνε ένα νέο μήνυμα και πάλι, που είναι επίκαιρο και αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις , στην αλληλεγγύη, στην αξιοπρέπεια και στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, είναι αναγκαίες και πολύ χρήσιμες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κίνημα αναχαίτισης όλων αυτών των φαινομένων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να βυθιστούμε στην μοναξιά, στην απομόνωση και στην εξαθλίωση που κυριαρχεί μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερο”.

Για περισσοτερες φωτογραφιες πατήστε εδω

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7451&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 08.02.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >