Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
ΗΠΑ: 'Εντονη η ζήτηση πετρελαίου στο ορατό μέλλον Εκτύπωση E-mail
07.11.07
Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου για την άμεση παράδοση θα παραμείνει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο βραχυπρόθεσμα, επειδή η ζήτηση του προϊόντος διαμορφώνεται διαρκώς ανώτερη της προσφοράς του, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η αγορά του ‘μαύρου χρυσού’ θα χαρακτηρίζεται στο ορατό μέλλον από ‘ένταση’ καθώς και ισχυρή ζήτηση, περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής, γεωπολιτικές εντάσεις και κάμψη των αποθεμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά το ίδιο υπουργείο. Το 2008 θα καταναλωθούν 1,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου – διεθνώς και ημερησίως – σε σύγκριση με το 2007, τεκμηρίωσε το υπουργείο.

Ειδικά για τις ΗΠΑ, το 2008 αναλογούν επιπλέον 20,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (+0,5% για όλο το έτος, σε σύγκριση με φέτος). Ένα βαρέλι περιέχει 42 γαλόνια πετρελαίου (159 λίτρα). Επίσης, το 2007 (ακριβώς προ της χειμερινής περιόδου)  εκτιμάται πως σε πετρέλαιο θέρμανσης καταναλώθηκε επιπλέον ποσότητα 1,5%, σε σύγκριση με το 2006.

Για το 2008, με ορατές κάποιες εξοικονομήσεις – λόγω της τιμής –  προβλέπεται να υπάρξει πρόσθετη κατανάλωση 1,3% συγκριτικά με φέτος, ανέφερε η ανωτέρω πηγή.

 Τα κράτη της Μέσης Ανατολής, η Κίνα, η Ρωσία και η ΗΠΑ θα είναι «πρωταγωνιστές» το 2008 στην κατανάλωση πετρελαίου, «τροφοδοτώντας» καθ'όλο το έτος την ισχυρή ζήτηση του προϊόντος.

Σημειωτέον ότι, αναφορικά με την προσφορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας εκτιμά πως αυτή κυμαίνεται σε «μεσαίο ασθενές» επίπεδο, κάτι που η κοινοπραξία διαψεύδει κατηγορηματικά.

 

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=745&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote