Αρχική arrow ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ arrow Ναπολέων Μαραβέγιας : Σενάριο καταστροφής η επιστροφή στην δραχμή
Ναπολέων Μαραβέγιας : Σενάριο καταστροφής η επιστροφή στην δραχμή Εκτύπωση E-mail
14.11.12

Του Σάκη Σερέτη

Τις απόψεις του σχετικά με τα τεκταινόμενα στην γενέτειρα εξέφρασε στο Hellenicvoiceny.com ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός και πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Νέα Υόρκη προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων “Οδησσεύς”.

Στην συζήτηση που έγινε στην λέσχη των φίλων του Παναθηναϊκού στην Αστόρια την Δευτέρα το βράδυ με τον γράφοντα , ο υπουργός αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην γενέτειρα και τόνισε ότι “εάν δεν μειωθεί το χρέος που κυριολεκτικά μας πνίγει με τα υπέρογκα τοκοχρεολύσια που αγγίζουν τα 12 δις ετησίως , δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να βγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρέπει να σταματήσουν τα μνημόνια και η αφαίμαξη της κατανάλωσης, ώστε να πέσουν κάποια χρήματα στην αγορά και παράλληλα, να σταματήσει να μειώνεται το εισόδημα του κόσμου, προκειμένου να επέλθει κάποια ισορροπία” τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Μαραβέγιας τονίζοντας ότι χρειάζεται μια γενναία περικοπή του Ελληνικού χρέους στον δημόσιο τομέα με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, αναφέρθηκε στην στάση του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου το οποίο έχει αντιληφθεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα επεσήμανε, ότι το κούρεμα που πραγματοποιήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις Ελληνικές τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Συνοψίζοντας ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας επεσήμανε ότι υπάρχουν 3 τρόποι που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, ο πρώτος αφορά στο γενναίο κούρεμα του Ελληνικού χρέους σε επίπεδο κρατών , ο δεύτερος αφορά την δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας και ο τρίτος θα μπορούσε να επιτευχθεί, εφόσον θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο της τάξης των 50δις, προκειμένου να αγοράσει περίπου 200 δις του υποτιμημένου αυτή την χρονική στιγμή χρέους της.

Ο κ. Μαραβέγιας επισημαίνοντας το σοβαρό έλλειμμα ηγεσίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε πολιτικό, επιχειρηματικό και πνευματικό επίπεδο , χαρακτήρισε κρατικοδίαιτη την πολιτική και πνευματική εξουσία και σαν παράδειγμα ανέφερε την παθητική στάση των καθηγητών πρώτης βαθμίδας( 2.000 περίπου) ,εκ των οποίων μόνο 30 πήραν κάποια θετική ή αρνητική θέση στον πρόσφατο νόμο για τα πανεπιστήμια.

“Η Ελλάδα διανύει μια περίοδο παρακμής και δεν είναι μόνο τα οικονομικά” τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και συνεχίζοντας ανέφερε ότι “υπάρχει κρίση συνολικότερη και ελπίζω αυτή η κρίση να μας οδηγήσει προς το καλλίτερο, αν και κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για αυτό , καθώς σε περιόδους κρίσης εμφανίζονται στο προσκήνιο εξαιρετικοί άνθρωποι αλλά και το αντίθετο.”

“Σενάριο καταστροφής “χαρακτήρισε την επιστροφή της χώρας στην δραχμή ο πρώην υπουργός, ενώ στην συνέχεια ανέφερε, ότι “κανένα υπεύθυνο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να υιοθετήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς οι απανωτές υποτιμήσεις της δραχμής λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που θα επικρατούσε, θα ανέβαζε τις τιμές των εισαγωγών , θα φούντωνε τον πληθωρισμό και στην αναγκαία προσπάθεια του κράτους να ανταποκριθεί στις ανάγκες της μισθοδοσίας , θα αυξανόταν δραματικά η φορολογία , με αποτέλεσμα ο λαός να περιέλθει σε εξαιρετικά δυσκολότερη θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα”.

Χαρακτηρίζοντας “ατελή νομισματική ένωση” την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της μη υπάρχουσας τραπεζικής ένωσης ο κ. Μαραβέγιας , εστιάστηκε στην αδυναμία δανεισμού των Ελλήνων επιχειρηματιών από τράπεζες της Ε.Ε., με ευνοϊκότερους όρους από αυτούς των Ελληνικών τραπεζών.

Ερωτηθείς ο κ. Μαραβέγιας για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, απάντησε ότι δεν θεωρεί ότι έγινε σωστή διαχείριση των πληροφοριών που περιείχε η λίστα, η οποία όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ήταν και προϊόν υποκλοπής.

Ωστόσο ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει μια διασταύρωση των στοιχείων των ατόμων και χωρίς καν να υπάρχει σαν σημείο αναφοράς η επίμαχη λίστα , θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, ο κ. Μαραβέγιας απάντησε ότι μόνο εφόσον προκύψει κάποιο Οικουμενικό σχήμα , αλλά όχι σαν αυτό που υπάρχει σήμερα, καθόσον υπάρχουν και άλλα κόμματα που δεν συμμετέχουν στην σημερινή κυβέρνηση, ενώ τόνισε με έμφαση, ότι “δεν θα μπορούσε να μετέχει σε μια κυβέρνηση, όπου οι μισοί Έλληνες θα επέβλεπαν τους άλλους μισούς”.

Τέλος σχετικά με το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, ο κ. Μαραβέγιας απάντησε ότι “είναι ένα κόμμα εκτός συστήματος” , αλλά παρόλα αυτά, δήλωσε ότι “είναι αντίθετος στα νομοθετικά μέτρα που προσπαθούν να περιορίσουν και ότι θα έπρεπε να απαντάμε με περισσότερη δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι την δημοκρατία στην Ελλάδα την θεωρούμε μια απλή διαδικασία και όχι μια σημαντική αξία, σαν την ελευθερία και την ηθική. Αυτό το πράγμα εάν το καταλάβουμε , η Χρυσή Αυγή δεν θα έχει καμία θέση” τόνισε.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7441&Itemid=28

Τελευταία ανανέωση ( 14.11.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων