Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βαληνάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων
Βαληνάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων Εκτύπωση E-mail
06.11.07

Την σταθερή ελληνική θέση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων, υπό τον όρο ότι τα κράτη της περιοχής θα συμμορφωθούν προς τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, σχολιάζοντας την Έκθεση Προόδου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Βαληνάκης διευκρίνισε, πάντως, ότι η Έκθεση, η οποία είναι αρνητική για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για την Ελλάδα, «με την έννοια ότι θέλουμε οι χώρες αυτές να συμμορφωθούν προς τις προϋποθέσεις, εκ των οποίων κύρια είναι αυτή της καλής γειτονίας».

Ο υφυπουργός, από την Λισαβόνα, όπου συμμετέχει στην συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, αναφερόμενος στην ίδια Έκθεση, πρόσθεσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των γειτόνων μας και θέλει την μετατροπή των Βαλκανίων σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται τα υποψήφια αυτά κράτη να συμμορφωθούν προς τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημερινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ακριβώς το δρόμο, το δρόμο της συμμόρφωσης και πιστοποιεί ότι αυτή η συμμόρφωση δεν υπήρξε μέχρι σήμερα και, άρα, με τον δικό της τρόπο λέει πολύ απλά ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να προχωρήσουν προς την ευρωπαϊκή προοπτική που επιθυμούν. Για μας δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη, με την έννοια ότι θέλουμε οι χώρες αυτές να συμμορφωθούν προς τις προϋποθέσεις, εκ των οποίων κύρια είναι η προϋπόθεση της καλής γειτονίας, για να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. Θέλουμε να προχωρήσουν, αλλά πρέπει πρώτα να συμμορφωθούν προς τις αρχές καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος δε στη στάση της ΠΓΔΜ, ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι «θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι από την δική τους την πλευρά να καταλάβουν ότι η αδιαλλαξία δεν οδηγεί στην λύση του προβλήματος. Η αδιαλλαξία δεν συνιστά μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή σωστά αποδίδει στο κριτήριο καλής γειτονίας καίρια σημασία και στην ουσία γνωμοδοτεί για τα Σκόπια. Θέλουμε λοιπόν την ευρωπαϊκή πολιτική των γειτόνων μας, αλλά πρέπει και οι γείτονές μας να σεβαστούν όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την πλευρά της ΕΕ ή άλλων οργανισμών, όταν πρόκειται για άλλο οργανισμό».

Σχετικώς με τις εργασίες της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα, ο κ. Βαληνάκης επισήμανε τις προσπάθειες που καταβάλλονται «και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου ώστε η Μεσόγειος να ενώνει και να μην χωρίζει».

Η συνεργασία γίνεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της μετανάστευσης και, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, «υπάρχει πρόοδος στον τομέα ιδιαίτερα του κοινού χώρου ανώτατης παιδείας και εκπαίδευσης, που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένα ευρωμεσογειακό πανεπιστήμιο, στο οποίο θέλουμε και ελληνικά πανεπιστήμια να συμμετάσχουν (ήδη υπάρχει ανταπόκριση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου), με σκοπό την ανταλλαγή ανάμεσα στα πανεπιστήμια αυτά και την συνεισφορά τους σε έναν κοινό σκοπό».

Στον πολιτικό τομέα, ο κ. Βαληνάκης σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

«Κοινή η πεποίθηση είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία με την συνάντηση της Ανάπολις στις ΗΠΑ που μπορεί πραγματικά να δώσει μια διέξοδο και μια λύση ουσιαστική στο Παλαιστινιακό. Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και υποστηρίζουμε κάθε δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην γαλλική πρόταση για την δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας» και συνέχισε: «Πιστεύουμε σε αυτή την πορεία, με την λογική πάντα της ανάγκης συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά. Θέλουμε η Μεσογειακή Ένωση να στοχεύσει σε πρακτικούς τρόπους συνεργασίας ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών και σε μια σειρά από άλλους τομείς που θα μελετήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα ώστε να φτάσουμε σε συγκεκριμένες πρακτικές και εφαρμόσιμες ιδέες και αποτελέσματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές σε σχέση με το περιβάλλον της Μεσογείου, ο κ.Βαληνάκης επανέλαβε ότι «η Μεσόγειος πρέπει να είναι η θάλασσα που μας ενώνει και επομένως πρέπει να είναι καθαρή και προσιτή σε όλους».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=741&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 06.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote