Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εμπλοκή για τα εργασιακά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Εμπλοκή για τα εργασιακά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών Εκτύπωση E-mail
25.10.12

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, κοιτάζω μπροστά, δεν κάνω πίσω, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα. Επί 3 μήνες, καθημερινά, αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας. Και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη -και στα εργασιακά και σε άλλα- αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Προσέξτε - το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Απ' αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε».

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Για όσα η τρόικα επιμένει σχετικά με τα εργασιακά με βρίσκουν αντίθετο. Οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίθετο. Όσα ζητούν δεν έχουν σχέση με τα μέτρα και δεν είναι η επιλογή μου να ισοπεδωθούν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Δεν πρόκειται να ψηφίσω αυτά που ζητούν για τα εργασιακά, ούτε εγώ, ούτε οι βουλευτές μου. Αυτή θα είναι η θέση μου μέχρι τέλους. Αν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της τρόικα, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η ανεργία και θα προκληθεί μεγαλύτερη ύφεση. Σε ότι αφορά τα άλλα μέτρα, η συζήτηση συνεχίζεται».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Πρέπει να φτάσουμε στο τέλος μίας δύσκολης και μεγάλης διαπραγμάτευσης. Όσο περνάει ο χρόνος, αυξάνει και η πίεση. Ο καθένας τη φαντάζεται διαφορετική, ο καθένας θέλει να κάνει το καλύτερο. Στηρίζουμε την κυβέρνηση και είμαστε ενωμένοι. Στις επόμενες ημέρες κρίνονται τα πιο σημαντικά σημεία που μόνο αν είναι ολοκληρωμένα, η συμφωνία θα προχωρήσει. Αν δεν είναι θα την υπονομεύσουν οι αγορές. Αυτό που θα συμφωνηθεί, πρέπει να πείθει και τις αγορές. Αλλιώς θα ξαναπέσουμε σε κατάσταση αβεβαιότητας. Υπάρχουν τώρα περιθώρια αυτό να διασφαλιστεί και τα μέτρα να γίνουν στο εσωτερικό τους πιο ισορροπημένα.

Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα όπως αυτό του εργασιακού που δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν έχει μεσολαβήσει τίποτα ανάμεσα στο Μάρτιο και τον Οκτώβριο που να δικαιολογεί να τίθονται παρόμοια θέματα. Χωρίς να έχουμε αποτελέσματα είναι αδικαιολόγητο και προκλητικό. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Όταν ζητάμε από το λαό πολλές θυσίες, αυτές πρέπει να πιάνουν τόπο. Να είναι πραγματικά οι τελευταίες. Ο σχεδιασμός για το 2013 να είναι ακριβής για να μην υπάρξουν νέα μέτρα. Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές στην Ιπποκράτους, οι αιτιάσεις του κ. Βενιζέλου επικεντρώνονταν σε πέντε σημεία:

1)Αποκαλύπτεται η αξία της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Κάλεσε τον κ. Σαμαρά να αρχίσει άμεσα τις επαφές με τους ομολόγους του.

2)Από το ΠΑΣΟΚ δεν γίνονται αποδεκτές οι επαφές και οι συζητήσεις για τα εργασιακά. Δεν υπάρχει δημοσιονομικός συσχετισμός

3)Δεν συνυπογράφουμε καμία δέσμευση αναφορικά με τη δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας, σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για την τοποθέτηση των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό.

4)Να υπάρχει εσωτερική ισορροπία στο πακέτο των μέτρων

5)Όχι άλλη καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη λήψη της δόσης. Η χώρα είναι στο παρά πέντε.

Την ίδια ώρα, στην Ιπποκράτους δεν είναι λίγοι όσοι επικρίνουν τον αρμόδιο υπουργό, κ. Βρούτση, τον οποίο και θεωρούν ότι «άφησε» να μπει το θέμα στο τραπέζι με λάθος χειρισμούς.

«Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά» τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου ενημερώνοντας του πολιτικούς συντάκτες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε πετύχει καλύτερους όρους σε σχέση με αυτούς που ίσχυαν από το προηγούμενο μνημόνιο το Φεβρουάριο» ενώ σε ερώτηση για τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ απάντησε πως «δεν σχολιάζουμε τους κυβερνητικούς εταίρους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε ότι έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση με την τρόικα η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με συγκεκριμένα αποτελέσματα. «Κερδίσαμε τις τριετίες. Κάτι που ήταν ήδη χαμένο από τον ν.4046 το Φεβρουάριο του 2012. Πετύχαμε η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας να μην μπει στη νέα δανειακή σύμβαση. Για τις αποζημιώσεις η τρόικα δέχτηκε το μηχανισμό που προτείναμε να παγώσουν για τους πάνω από 16 χρόνια με ένα πλαφόν στα 1800 ευρώ που σύμφωνα με το μισθολογικό επίπεδο των αμοιβών το 2011 αφορά το 80% του εργατικού δυναμικού και με δεδομένες τις πτώσεις που έχουν ακολουθήσει φτάνει μέχρι το 85%», εξήγησε ο κ. Βρούτσης επισημαίνοντας πως αυτή η εξέλιξη είναι απόδειξη ότι «δώσαμε μάχη και κερδίσαμε». Επιπλέον συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Εργασίας παρέδωσε κείμενο με τις τελικές προτάσεις και ότι αν του ζητηθεί να ξαναεπιχειρήσει να προσεγγίσει αυτά τα ζητήματα βεβαίως θα το πράξει υπογραμμίζοντας πως «καταφέραμε απίστευτα πράγματα και κάναμε τεράστιο βήμα».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7402&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote