Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ακαμπτη για απολύσεις η τρόικα - Αλλαγές σοκ στα εργασιακά
Ακαμπτη για απολύσεις η τρόικα - Αλλαγές σοκ στα εργασιακά Εκτύπωση E-mail
15.10.12

Λίγα μόλις λεπτά μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα, ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες και με εμπλοκές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για να οριστικοποιηθούν το νέο πακέτο μέτρων και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη.

Νέες συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα μεταξύ των κ.κ. Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ και των υπουργών Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισεις και Οικονομικών.

Ο κύκλος των χθεσινών επαφών έκλεισε με τη σύσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών για το πακέτο μέτρων των 13,9 δισ. ευρώ, τις προαπαιτούμενες δράσεις και το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

«Δεν τελειώνουμε σήμερα. Σε όλα τα μέτωπα υπάρχουν ανοικτά θέματα»» είχε δηλώσει την Κυριακή το βράδυ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Νωρίτερα, λόγω σοβαρότατων διαφωνιών που προέκυψαν, διακόπηκαν για περίπου μία ώρα οι συνομιλίες με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος ενημέρωσε για το θέμα τον Πρωθυπουργό. Οι επαφές του υπουργού Εργασίας με την τρόικα θα συνεχιστούν σήμερα, με δύο καυτά θέματα να παραμένουν ανοιχτά: τη μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης και το θέμα των τριετιών.

Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαπιστώθηκε διαφωνία, καθώς η τρόικα επιμένει στη διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012 και θα υπάρξει νέα συνάντηση σήμερα.

«Θέλουν τη μάνα τους και τον πατέρα τους»
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας η διαπραγμάτευση στο εργασιακό πεδίο "μπλόκαρε" σε δύο μέτωπα τα οποία θα τεθούν τη Δευτέρα το πρωί στο τραπέζι μεταξύ στελεχών του υπουργείου και τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, ενώ το απόγευμα θα γίνει νέος γύρος διαπραγμάτευσης σε επίπεδο των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας.

«Θέλουν την μάνα τους και τον πατέρα τους», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα ζητά να μειωθεί η αποζημίωση απόλυσης κατά 50% σε όλα τα ποσά, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση. Ειδικότερα, ζητά να τεθούν ως ανώτατο πλαφόν οι 12 βασικοί μισθοί όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση απόλυσης και οι 6 μισθοί, όταν υπάρχει. Μάλιστα, αυτά να είναι αναδρομικά (ήτοι, η μείωση να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης).

Όσον αφορά στις τριετίες, η τρόικα ζητά την κατάργησή τους και τη θέσπιση ενός ενιαίου μισθού αναφοράς. Δηλαδή, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, επιδιώκει έναν «υποκατώτατο μισθό», στον οποίο θα προστίθεται ένα ποσό ως επίδομα και όχι ως ποσοστό- εάν και εφόσον συναινεί ο εργοδότης. Ενώ, καταργούνται τα επιδόματα γάμου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει ότι ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ (την πλήρη κατάργηση της οποίας ζητεί ουσιαστικά η τρόικα) με ωριμάνσεις και αποτελεί κομμάτι διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων, ενώ ο νομοθετημένος μισθός δεν μπορεί να είναι «γυμνός» από την εξέλιξή του με βάση τις τριετίες.

Τέλος, η 6ήμερη εργασία που θέτει η τρόικα, θα αφορά μόνον σε ό,τι νοείται ως κατάστημα (δηλαδή στο περίπου το 80% των επιχειρήσεων της χώρας). Το 40ωρο δεν αλλάζει, όμως αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε» προσθέτει άλλο κυβερνητικό στέλεχος.

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012
Από τον κ. Μανιτάκη, η τρόικα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ζήτησε απολύσεις μέσα στο 2012, δεν δέχεται την έξοδο δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαθεσιμότητας και αμφισβητεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και την αποτελεσματικότητά του.

Δεν επήλθε συμφωνία μετά από τη συζήτηση μιάμισης ώρας, και ο κ. Μανιτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Μανούσο Βολουδάκη, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, και ερωτηθείς για το εάν προτιμά να μειωθούν οι μισθοί, από το να γίνουν απολύσεις, απάντησε «προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7387&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων