Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στήριξη από Μέρκελ, μάχη με το χρόνο
Στήριξη από Μέρκελ, μάχη με το χρόνο Εκτύπωση E-mail
11.10.12

Η από κοινού συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά και της Αγκελα Μέρκελ έχει ολοκληρωθεί και η καγκελάριος της Γερμανίας κάτι εμπιστεύεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Είχαν προηγηθεί ουσιαστικές συνομιλίες των δύο πλευρών με εμφανή άλλωστε την ικανοποίηση στα πρόσωπα των δύο ηγετών.

Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση, αλλά χωρίς να αναλάβει δεσμεύσεις για τα αιτήματα της Αθήνας καταβολής της επόμενης δόσης και επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, κόμισε η καγκελάριος της Γερμανίας Aγκελα Μέρκελ, που είχε χθες συνομιλίες σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «βλέπει φως στο βάθος του τούνελ». «Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία πάντως έσπευσε να παραπέμψει για μία ακόμη φορά στη θετική έκθεση της τρόικας, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε με έμφαση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, με νέα αιχμή τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη των εταίρων, ώστε η χώρα να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για το περιεχόμενο των συνομιλιών με την κ. Μέρκελ τους κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, χωρίς όμως να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο. Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ πραγματοποιήθηκε εν μέσω διαδηλώσεων στην πλατεία Συντάγματος, κατά τις οποίες πάντως δεν σημειώθηκαν έκτροπα.

Σκληρό πόκερ για δόση και επιμήκυνση

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση προκειμένου μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Οκτωβρίου, να οριστικοποιήσει με την τρόικα το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 και να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 89 εκκρεμείς διαρθρωτικές αλλαγές, που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάρτιο. Οσες δεν καταστεί εφικτό να υλοποιηθούν μέχρι τη σύνοδο θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στη σύνοδο να ληφθεί η πολιτική απόφαση για την επιμήκυνση και την καταβολή της δόσης, την οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει το Eurogroup είτε σε έκτακτη συνεδρίασή τον Οκτώβριο είτε στην τακτική του Νοεμβρίου. Ανάλογα με το πότε θα ληφθεί η απόφαση από το Eurogroup, η δόση μπορεί να εκταμιευθεί στις αρχές ή προς το τέλος του επόμενου μήνα. Ωστόσο, μέχρι τότε θα πρέπει να ξεπεραστούν δύο ακόμη προβλήματα. Πρώτον, η επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτεί η επιμήκυνση. Δεδομένου ότι πολλά κράτη-μέλη εμφανίζονται απρόθυμα να εγκρίνουν νέο δάνειο για την Ελλάδα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητο. Δεύτερον, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7380&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote