Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Προσδοκία για θετικές εκτιμήσεις από το Εurogroup - Επί ποδός ενόψει Μέρκελ
Προσδοκία για θετικές εκτιμήσεις από το Εurogroup - Επί ποδός ενόψει Μέρκελ Εκτύπωση E-mail
07.10.12

Στο Eurogroup της Δευτέρας και, πολύ περισσότερο, στην μεθαυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ μεταφέρεται το σκηνικό της οικονομικής και πολιτικής διαπραγμάτευσης για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη τροχιά.

Το αυριανό Eurogroup του Λουξεμβούργου, καίτοι χωρίς τον χαρακτήρα «οροσήμου» που είχε προσλάβει περί τα τέλη του καλοκαιριού, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει, κάθε άλλο παρά την κρισιμότητά του έχει απωλέσει. Ελλάδα και Ισπανία θα αποτελέσουν βασικά θέματα της συνεδρίασης και σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής (ρεπορτάζ: Βαγγέλης Δεμίρης) θα πρέπει να αναμένεται διεξοδική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Πηγές της ευρωζώνης τονίζουν ότι στην αυριανή συνεδρίαση (όπου θα συμμετάσχουν επίσης μέρος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ) οι εκπρόσωποι της τρόικας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας (σημεωτέον: συνταξίδευσαν στο σήμερα στο Λουξεμβούργο συνεχίζοντας στους... αιθέρες τη διαπραγμάτεση) θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν για την πορεία των διαβουλεύσεων στην Αθήνα.

Ούτως ή άλλως η αυριανή συνεδρίαση προσλαμβάνει τροχιοδεικτικό χαρακτήρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου όπου θα επιχειρηθεί η επίτευξη συμφωνίας για μια πολιτική δήλωση στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η χώρα μας θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα υλοποιήσει αμέσως τα πρόσθετα μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ελπίδες για θετική ανταπόκριση
Χθες, μετά την μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ενώ εξέφρασε ελπίδες ότι στο eurogroup θα υπάρξει μια θετική παρουσίαση για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση gia να κλείσει το πακέτο των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των κοινοτικών αποφάσεων για την Ελλάδα οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν τις επηρεάζουν, αλλά δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν «αν υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού».

Περιμένοντας την Αγκελα
Ελάχιστες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, η Αθήνα θα υποδέχεται την Αγκελα Μέρκελ, η επίσκεψη της οποίας είναι αποτέλεσμα προσεκτικής, πολυήμερης προετοιμασίας αλλά και παρασκηνιακών επαφών.

Η δύναμη άνω των 7.000 αστυνομικών, η από αέρος παρακολούθηση της αυτοκινητοπομπής της Αγκελας Μέρκελ από το αεροδρόμιο έως το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, και βεβαίως τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της πόλης (φράκτης, υδροφόρες κλπ) συνθέτουν το σκηνικό πυρετώδους επιφυλακής που θα επικρατήσει στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η κυρία Μέρκελ θα φτάσει στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και στις δύο το μεσημέρι θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Σαμαρά. Μετά τη συνάντησή τους, θα γίνουν κοινές δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει στην γερμανίδα καγκελάριο, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, με ισχυρό χαρτί τις αποκρατικοποιήσεις, θα ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητά επιμήκυνση με παράλληλη οικονομική βοήθεια, θα ζητήσει το νέο πακέτο μέτρων να συνοδεύεται και με μέτρα ανάπτυξης και θα συνδέσει την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, με την άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκιστικών πολιτικών κομμάτων.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά περιμένει από την κυρία Μέρκελ μια σαφή δήλωση στήριξης στην Ελλάδα και επιπροσθέτως μία καθαρή αναφορά ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της χώρας από το ευρώ.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η επίσκεψη της Αγκελας Μέρκελ θα «σφραγίσει» μια νέα περίοδο στις ελληνογερμανικές σχέσεις και πιστεύουν ότι θα βοηθήσει αποφασιστικά στην αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Αλλωστε, όπως επισημαίνουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, «σκιές» δεν πρέπει να υπάρχουν πλέον με δεδομένο ότι η Αθήνα προχωρεί άμεσα στην ψήφιση του δύσκολου πακέτου μέτρων, έτσι ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου τόσο την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ όσο και τη διετή επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός είχε την Κυριακή συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη που μετέχει στην ομάδα για τη διεθνή προβολή της χώρας έχοντας την αρμοδιότητα των διμερών σχέσεων Ελλάδας -Γερμανίας.

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση
Εντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων επί τη αφίξει της Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματος, στο Γουδή, έβαλε στο στόχαστρο την επικείμενη επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι η γερμανίδα καγκελάριος έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση και να διασώσει το διεφθαρμένο και υποτελές στα συμφέροντά της πολιτικό σύστημα.

Κάλεσμα στου πολίτες να παραβρεθούν στην συγκέντρωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έξω από τη Γερμανική Πρεσβεία, στις έξι το απόγευμα της Τρίτης, απεύθυνε ο πρόεδρος του Κόμματος Πάνος Καμμένος.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός θα συναντάται με την Γερμανίδα ομόλογό του, φορείς και συνδικάτα θα βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει στάση εργασίας για την Τρίτη από τις 12 έως και τις 3. Το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στην πλατεία Ομόνοιας και θα πραγματοποιήσει πορεία έως το Σύνταγμα.

Στάση εργασίας για την Τρίτη από τις 12 έως τη λήξη της βάρδιας έχουν εξαγγείλει και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

«Τολμάει να πάει στην Αθήνα»
Η επικείμενη επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα είναι ένα από τα βασικά θέματα στα σχόλια του γερμανικού τύπου του Σαββατοκύριακου

Ορισμένες χαρακτηριστικοί τίτλοι: «Η Μέρκελ τολμά να πάει στην Ελλάδα», «Η Μέρκελ στο επίκεντρο της ευρωκρίσης», «Ταξίδι σε λάθος χρόνο», «Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της Μέρκελ στην Αθήνα», «Υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη της Μέρκελ», «Η καγκελάριος στο προβληματικό παιδί της ΕΕ».

«Το ταξίδι της Μέρκελ στο επίκεντρο της ευρωκρίσης», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Focus που σημειώνει: «Η καγκελάριος Μέρκελ μεταβαίνει στην Αθήνα στο προοίμιο της απόφασης της Τρόικας για τη συνέχιση της βοήθειας. Είναι η πρώτη της επίσκεψη (στην Ελλάδα) από την έναρξη της κρίσης. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τρέφει μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη αυτή».

Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει: «(…) Μέχρι σήμερα η καγκελάριος δεν το είχε θεωρήσει αναγκαίο να επισκεφτεί τη χώρα της κρίσης έστω για μια φορά. Η Μέρκελ μιλά για την Ελλάδα, συνεχώς και παντού. Έχει συναντηθεί με έλληνες πρωθυπουργούς στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στις Κάννες και αλλού. Όμως το δρόμο προς τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση δεν τον βρήκε ποτέ. (…) Η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα δε θα αλλάξει την καθημερινότητά τους (…). Όμως η καγκελάριος θα δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις ανάγκες των ανέργων και των συνταξιούχων. Και με το ταξίδι της αυτό θα υπερασπιστεί αυτό που αφήνει να εννοηθεί εδώ και εβδομάδες στις ομιλίες της: ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί: «Όποιος θέλει να αντιληφθεί πόσο μικρή είναι η πατρίδα του, πρέπει να ταξιδέψει. Όποιος θέλει να μετρήσει πόσο μικρός είναι ο χρόνος, πρέπει να σπουδάσει ιστορία', έγραφε κάποτε ο Κουρτ Τουχόλσκι. (…) Ήρθε επιτέλους η ώρα να βρεθεί επί τόπου η καγκελάριος, να ενημερωθεί για τα προβλήματα της χώρας και να επιχειρήσει να πέσουν οι εθνικιστικοί τόνοι και στις δύο πλευρές. Στο πνεύμα του Κ. Τουχόλσκι, μπορεί κανείς να αντλήσει διδάγματα από την ιστορία. Η Ελλάδα υπήρξε λίκνο του πολιτισμού για την Ευρώπη. Οι Γερμανοί φέρουν λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μεγάλες ευθύνες και έναντι της Ελλάδας. Ως εκ τούτου και η επίσκεψη Μέρκελ σχετίζεται με περισσότερα παρά μόνο με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις σε ευρώ».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7376&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote