Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ανεβάζει... στροφές μετά το ντιμπέιτ ο Ομπάμα
Ανεβάζει... στροφές μετά το ντιμπέιτ ο Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
06.10.12

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε για υποκρισία και ανεντιμότητα τον Ρόμνεϊ, δίνοντας το στίγμα για τη νέα τακτική του εν όψει των δύο επόμενων τηλεμαχιών με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του.

Αλλαγή στρατηγικής σχεδιάζει για τις επόμενες δύο τηλεμαχίες με τον Μιτ Ρόμνεϊ το στρατόπεδο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα καθώς η εμφάνισή του στο πρώτο ντιμπέιτ απογοήτευσε τους υποστηρικτές του και αναπτέρωσε το ηθικό της βάσης των Ρεπουμπλικάνων.

Ηδη ο Ομπάμα έδωσε ένα πρώτο δείγμα της νέας στάσης του απέναντι στον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, κατηγορώντας τον ευθέως για υποκρισία και ανεντιμότητα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ντένβερ, επίθεση που απέφυγε να κάνει κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας.

Οπως τόνισαν αρκετοί αναλυτές, αυτά που κόστισαν στον Αμερικανό πρόεδρο είναι η παράλειψη από πλευράς του Ομπάμα να αναδείξει το θέμα της Bain Capital και του ρόλου του Ρόμνεϊ στην εταιρεία, αλλά και η παράλειψη της αναφοράς στις δηλώσεις του αντιπάλου του στις οποίες υποστήριζε ότι το 47% των Αμερικανών θα ψηφίσει Ομπάμα γιατί εξαρτώνται από τα επιδόματα του κράτους.


Η κατά γενική ομολογία ήττα του Μπαράκ Ομπάμα σε αυτό το ντιμπέιτ, αν και έδωσε ώθηση στα ποσοστά του Μιτ Ρόμνεϊ ανεβάζοντας τη θετική γνώμη των ψηφοφόρων γι' αυτόν στο 51% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos/Reuters, δεν κατάφερε να πλήξει τα ποσοστά του Αμερικανού προέδρου τα οποία παρέμειναν στο 56%.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές, κανένας δεν πρόκειται να αλλάξει την ψήφο του από αυτό το ντιμπέιτ, ιδιαίτερα όταν μέχρι τις εκλογές έχουμε ακόμη 30 ημέρες και δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις (μία στις 16 και μία στις 22 Οκτωβρίου), στις οποίες θα αναλυθούν περισσότερα θέματα της ατζέντας των δύο υποψηφίων.

Στις επόμενες αναμετρήσεις το ενδιαφέρον θα εστιαστεί μεταξύ άλλων και στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ένα πεδίο προνομιακό για τον Ομπάμα και μάλλον προβληματικό για το Ρόμνεϊ.

Στο μεταξύ τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης για την ανεργία στις ΗΠΑ, που αναμενόταν χθες με μεγάλο ενδιαφέρον και από τα δύο στρατόπεδα για προεκλογικούς λόγους, παρουσίασαν πτώση της ανεργίας στο 7,8% τον Σεπτέμβριο, που είναι το μικρότερο ποσοστό τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ»
«Mea culpa» από Ρόμνεϊ για την γκάφα

Παρότι ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρώτη τηλεμαχία δεν έκανε καμία αναφορά στην γκάφα του Μιτ Ρόμνεϊ με τη δήλωση πως «το 47% των Αμερικανών δεν θα με στηρίξουν καθώς εξαρτώνται από τα επιδόματα του κράτους», ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος αναφέρθηκε μόνος του χθες στο περιστατικό χαρακτηρίζοντας τη δήλωση ως «εντελώς λάθος».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News, ο Μιτ Ρόμνεϊ ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησε να απαρνηθεί την ιδιαίτερα επιβλαβή για την προεκλογική του εκστρατεία δήλωση που αποτυπώθηκε σε βίντεο και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου.

Οπως ανέφερε ο Ρόμνεϊ σε περίπτωση που το περιστατικό είχε αναφερθεί στην τηλεμαχία (η οποία σημειώνεται ότι έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης 20ετίας με 67,2 εκατομμύρια τηλεθεατές), θα είχε απαντήσει λέγοντας πως «ένας υποψήφιος πρόεδρος δίνει χιλιάδες ομιλίες και ότι μία στις τόσο μπορεί να πει κάτι το οποίο δεν ακούγεται και τόσο ωραίο».

Οπως τόνισε δε: «Σε αυτή την περίπτωση, είπα κάτι που ήταν εντελώς λανθασμένο. Πιστεύω απόλυτα όμως ότι η ζωή μου μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι ενδιαφέρομαι για το 100%. Ολη αυτή η εκστρατεία είναι για το 100%. Οταν γίνω πρόεδρος θα είναι για να βοηθήσω το 100%» των πολιτών.

Ρεπουμπλικάνοι:
Απάτη με τις λίστες στη Φλόριντα

Εδώ και εβδομάδες οι Ρεπουμπλικάνοι προειδοποιούν ότι οι Δημοκρατικοί μπορεί να προσπαθήσουν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, με αποτέλεσμα 30 πολιτείες να έχουν ήδη υιοθετήσει πιο αυστηρή εκλογική νομοθεσία.

Ωστόσο, χάρη στους ελέγχους αποκαλύφθηκε μια απάτη προς όφελος των Ρεπουμπλικάνων: μια εταιρεία που ανέλαβε για λογαριασμό του να καταρτίσει τους εκλογικούς καταλόγους, κατηγορείται ότι συμπεριέλαβε φανταστικά πρόσωπα στις λίστες της Φλόριντας.

Η εκλογική επιτροπή της πολιτείας έχει κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της εταιρείας Strategic Allied Consulting για «πιθανώς πλαστή καταγραφή ψηφοφόρων». Υπενθυμίζουμε ότι η Φλόριντα ήταν η πολιτεία που χάρισε στον Τζορτζ Μπους την προεδρία πριν από 12 χρόνια για λίγες εκατοντάδες ψήφους και τότε είχαν γίνει καταγγελίες για παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το περιθώριο να γίνουν διπλοεγγραφές ή ακόμη και πλαστές εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ότι ότι δεν υπάρχει μια λίστα όλων των ατόμων με δικαίωμα ψήφου σε εθνικό επίπεδο και κάθε ψηφοφόρος πρέπει να ζητήσει ο ίδιος την εγγραφή του στην πολιτεία όπου διαμένει. Οπότε και τα δύο κόμματα προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εγγραφούν για να έχουν το δικαίωμα προσέλευσης στην κάλπη.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7374&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 06.10.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote