Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Συνέντευξη του υφυπουργού εξωτερικών Κωνσταντίνου Τσιάρα στα Ομογενειακά ΜΜΕ
Συνέντευξη του υφυπουργού εξωτερικών Κωνσταντίνου Τσιάρα στα Ομογενειακά ΜΜΕ Εκτύπωση E-mail
28.09.12

Του Σάκη Σερέτη

Στα τεκταινόμενα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και στο δικαίωμα ψήφου των ομογενών επικεντρώθηκαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο γραφείο τύπου Νέας Υόρκης ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στους λόγους του ταξιδιού του στην Αμερική, ο οποίος όπως είπε, είχε σαν στόχο να καταγράψει τα συγκεκριμένα προβλήματα , τις υπάρχουσες ανάγκες, καθώς επίσης και τις αναζητήσεις των ομογενών που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη δρομολόγησης κάποιων σημαντικών αλλαγών που αφορούν στο ΣΑΕ.

“Το ΣΑΕ έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο κύκλο και η πραγματικότητα μάλλον δεν είναι ευχάριστη, αφού τα αρνητικά σημεία αυτού του κύκλου υπερβαίνουν τα θετικά και τα διδάγματα που αντλήσαμε, μας οδηγούν στην αναμόρφωση και στην ριζική αλλαγή του” ανέφερε ο υφυπουργός.

Αυτοδιοργάνωση , αυτοχρηματοδότηση και κάθετη εκπροσώπηση ολόκληρου του απόδημου Ελληνισμού , θα αποτελούν το τρίπτυχο λειτουργίας του νέου ΣΑΕ και σύμφωνα με τις σαφείς εντολές του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, η σημερινή κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ασχοληθεί με το ΣΑΕ, με την λογική της παρέμβασης όπως ενδεχομένως συνέβαινε στο παρελθόν , ενώ η όλη διαδικασία οργάνωσης, θα αφεθεί στον απόδημο Ελληνισμό, προκειμένου να δημιουργήσει την δική του δομή μέσα από κανόνες, που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό θα περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου”, τόνισε ο υφυπουργός.

Η νέα δομή του ΣΑΕ σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την κάθετη εκπροσώπηση όλων των αποδήμων του Οικουμενικού Ελληνισμού και θα δώσει την ευκαιρία στον κάθε Έλληνα, να πιστεύει ότι το ΣΑΕ τον αντιπροσωπεύει , δίνοντας του παράλληλα κίνητρα συμμετοχής στις διεργασίες του.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω του διαδικτύου, δείχνει ότι θα υιοθετηθεί τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο λειτουργίας του ΣΑΕ και φυσικά όποιος μπορεί να αποδεικνύει την Ελληνικότητα του, θα έχει αυτόματα και το δικαίωμα συμμετοχής, εκλέγοντας αυτόν που θέλει να τον αντιπροσωπεύσει.

 Σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς, ο υφυπουργός ανέφερε θα μπορούσε να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης του παγκόσμιου ΣΑΕ με την εκάστοτε Ελληνική πολιτεία , ενώ εξηγώντας τον σημαντικό ρόλο που θα μπορεί να διαδραματίσει η οργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο , ανέφερε την δημιουργία δικτύων των επιστημόνων , επαγγελματιών και των ανθρώπων που παίζουν ένα κύριο πολιτικό ρόλο στις κοινωνίες που ζούνε και οι οποίοι αυτή την δεδομένη στιγμή θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς ο υφυπουργός για την ψήφο των αποδήμων και τις εξειδικευμένες λεπτομέρειες που θα αφορούν στην άσκηση του δικαιώματος ο υφυπουργός υπενθύμισε την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιθυμεί να δώσει αυτό το δικαίωμα στους ομογενείς και επεσήμανε ότι λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται από το σύνταγμα, χρειάζεται η απαραίτητη διαβουλευτική διαδικασία με τα άλλα πολιτικά κόμματα, καθώς επίσης και η αποσαφήνιση των όρων, που θα καθορίζουν εάν οι ομογενείς θα ψηφίζουν για το σύνολο της Βουλής, ή θα έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους.

Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε επίσης ,ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη πραγματική καταγραφή του απόδημου Ελληνισμού, ενώ παράλληλα τόνισε, ότι λείπουν βασικά κομμάτια από το πάζλ της σχέσης αποδήμου Ελληνισμού με την γενέτειρα, τα οποία θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να συμπληρωθούν, εφόσον φυσικά βρεθεί και το κατάλληλο εργαλείο, που στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι το ΣΑΕ.

Στην ερώτηση σχετικά με την κατάθεση και τον έλεγχο των οικονομικών απολογισμών των περιφερειών του ΣΑΕ και την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους ,ο υφυπουργός ανέφερε ότι λείπουν οι απολογισμοί των τελευταίων τριών ετών και για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα αναδιοργάνωσης του ΣΑΕ, θα πρέπει αυτοί οι απολογισμοί να κατατεθούν και τα ευρήματα τους να δημοσιοποιηθούν, ενώ εφόσον προκύψουν ατασθαλίες θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Σχετικά με το θέμα της ανανέωσης των παραγόντων που θα στελεχώσουν το νέο ΣΑΕ, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι “εάν πάμε να φτιάξουμε ένα νέο ΣΑΕ με τους ίδιους ανθρώπους θα έχουμε αποτύχει από την αρχή , χωρίς να έχει η συγκεκριμένη μου αιτίαση αναφορά στα πρόσωπα ”.

Τέλος ο υφυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για την διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας , η οποία αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο της νέας γενιάς με την γενέτειρα και τόνισε ότι “εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος , είναι βέβαιο ότι κανένας Ελληνοαμερικανός δεν θα ενταχθεί στο ΣΑΕ, όπως επίσης και σε καμία ομογενειακή οργάνωση”.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7361&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 28.09.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote