Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μπακογιάννη: «Οι φίλοι μας στα Σκόπια θα πρέπει να καλύψουν κάποια απόσταση» Εκτύπωση E-mail
06.11.07
Η προώθηση των ελληνικών θέσεων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από σήμερα στο Λονδίνο

Για τον σκοπό αυτό συναντάται αύριο το πρωί με τον βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ενώ απόψε ανέπτυξε τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από το βήμα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» του London School of Economics.

Η υπουργός Εξωτερικών είπε στην ομιλία της στο LSE, ότι για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με καθαρό στόχο, μια αμοιβαία αποδεκτή, σύνθετη, λύση. Αυτό, είπε, αντανακλά το γράμμα και το πνεύμα των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. «Δείξαμε την καλή μας πρόθεση. Τώρα και οι φίλοι μας στα Σκόπια θα πρέπει να καλύψουν κάποια απόσταση», πρόσθεσε.

Καμιά στρατιωτική συμμαχία και καμιά εταιρική σχέση, τόνισε η κα Μπακογιάννη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις καλής γειτονίας. «Τα Σκόπια έχουν ένα δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ: το δρόμο της αμοιβαία αποδεκτής λύσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώπιον ενός ακροατηρίου καθηγητών και φοιτητών, παρουσία του βρετανικού και του ελληνικού Τύπου και εκπροσώπων των Financial Times που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι ψυχολογικής ή συναισθηματικής φύσης, αλλά ζήτημα σχέσεων καλής γειτονίας.

«Η Μακεδονία είναι μια ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή της οποίας πάνω από το 50% ανήκει στην Ελλάδα. Δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είναι υπερήφανοι που είναι Μακεδόνες

Η παν-μακεδονική θεωρία, συνέχισε, την οποία επιχειρούν να κατασκευάσουν τα Σκόπια για να στηρίξουν την ταυτότητά τους και τις προκλητικές τους ενέργειες αποτελούν αναχρονισμό. Χρησιμοποιούν γλώσσα του 19ου αιώνα και θέλουν να γίνουν αντιληπτοί από τον 21ο».

Η κα Μπακογιάννη ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα επανειλημμένα έχει δείξει την καλή της διάθεση, με πολιτική και οικονομική στήριξη προς τη γειτονική χώρα, λέγοντας ότι οι ελληνικές επενδύσεις εκεί ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας

Αναφερόμενη στο Κόσοβο, είπε ότι η σταθερότητα της περιοχής μας απασχολεί όλους. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής λύσης. Για το θέμα αυτό επεσήμανε ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε μια βιώσιμη λύση προς χάριν ενός αυθαίρετα προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος και προειδοποίησε ότι το παιγνίδι παίζεται πολυμερώς και κάθε μονομερής πρωτοβουλία θα μπορούσε να απειλήσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Για τη Σερβία είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας χώρα για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι το μόνο όχημα με το οποίο θα ξεπεράσει τα βάρη του παρελθόντος, τασσόμενη υπέρ της υπογραφής της Συμφωνίας Σταθερότητας και Σύνδεσης με την ΕΕ, πριν το τέλος του χρόνου.

Ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία, η κα Μπακογιάννη επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της υπό τον όρο ότι θα προσαρμοστεί στο θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο της ΕΕ, λέγοντας «δεν υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ».

Σοβαρή ανησυχία η στρατιωτική δράση της Τουρκίας

Αναφερόμενη στη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, είπε ότι παραμένει σοβαρή ανησυχία για μας, ενώ επέμεινε στην εφαρμογή των θρησκευτικών ελευθεριών ως μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, και εξέφρασε «απογοήτευση» για την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Χάλκης.

Για το Κυπριακό, είπε ότι θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση και πρόσθεσε εμφατικά ότι η διχοτόμηση δεν αποτελεί επιλογή. Ενώ για την εξεύρεση λύσης είπε ότι πρέπει να συνυπολογιστούν, η δουλειά που έχει γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη, το Διεθνές Δίκαιο, οι αποφάσεις του ΣΑ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Για τη Μέση Ανατολή, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προσβλέπει με εμπιστοσύνη στην παρούσα διαδικασία των άμεσων συνομιλιών για την προώθηση λύσης στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση και στη διάσκεψη της Ανάπολις στις ΗΠΑ, το προσεχές διάστημα.

Για το Ιράν, ζήτησε από την ΕΕ να καταβάλει προσπάθειες διαμεσολάβησης για να καλυφθεί το χάσμα που χωρίζει τη χώρα από τη διεθνή κοινότητα, λέγοντας «δεν έχουμε περιθώρια να αποτύχουμε».

Τέλος, η κα Μπακογιάννη μίλησε για τη σημασία των κλιματικών αλλαγών και τις επιπτώσεις τους στις πιο ευάλωτες περιοχές και κατηγορίες πληθυσμών του πλανήτη, ένα θέμα που, όπως υπογράμμισε, βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής αναπτυξιακής πολιτικής και της ελληνικής προεδρίας, εφέτος, στο Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας.

Πρόκειται για ετήσια ομιλία, που γίνεται αυτή τη χρονιά προς τιμήν του διαπρεπούς Έλληνα διπλωμάτη Βύρωνα Θεοδωρόπουλου. Παρόντες ήταν και διαπρεπή μέλη της ελληνικής ομογένειας του Λονδίνου.

Αύριο, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Μίλιμπαντ και τις κοινές δηλώσεις που προβλέπεται να ακολουθήσουν, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τη Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Οξφόρδη, όπου θα εκφωνήσει ομιλία στο S. Antony's College με θέμα «Το μήνυμα της Ευρώπης προς τον κόσμο».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=736&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote