Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ομπάμα: Ηρθε η ώρα να απομονώσουμε το Ιράν
Ομπάμα: Ηρθε η ώρα να απομονώσουμε το Ιράν Εκτύπωση E-mail
26.09.12

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι βοηθά στο να παραμείνει στην εξουσία της Συρίας μια δικτατορία, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα να απομονωθούν όσοι καθιστούν κεντρική πολιτική αρχή τους την έχθρα απέναντι στην Ουάσινγκτον, το Ισραήλ ή τη Δύση γενικότερα.

"Ακριβώς όπως περιορίζει τα δικαιώματα του λαού της, η ιρανική κυβέρνηση στηρίζει έναν δικτάτορα στη Δαμασκό και υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις στο εξωτερικό", είπε ο Ομπάμα, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

"Δηλώνουμε και πάλι ότι το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να τερματιστεί, έτσι ώστε να σταματήσουν τα βάσανα του συριακού λαού και να χαράξει μια νέα αυγή", τόνισε. "Το μέλλον δεν πρέπει να ανήκει σε ένα δικτάτορα που σφαγιάζει το λαό του", συνέχισε, λέγοντας ότι το συριακό καθεστώς θα πρέπει να υποστεί "κυρώσεις" αν επιμείνει στην καταστολή της αντιπολίτευσης.

Η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο ισοδυναμεί με επίθεση στα ιδανικά της διπλωματίας

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, στις αρχές του μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν ήταν απλώς μια επίθεση εναντίον των ΗΠΑ αλλά εναντίον των ιδανικών της διπλωματίας που στηρίζει ο ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναζητήσει τις ρίζες της βίας καθώς "έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ των δυνάμεων που μας χωρίζουν και των ελπίδων που μας ενώνουν".

Το μέλλον δεν θα πρέπει να καθοριστεί από τη βία και τη μισαλλοδοξία αλλά από αυτούς, όπως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Κρις Στίβενς, ο οποίος σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν για μια καλύτερη Λιβύη, συνέχισε ο Ομπάμα. "Αλλά να καταλάβουμε ότι οι επιθέσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων δεν είναι απλώς επιθέσεις εναντίον της Αμερικής. Συνιστούν επίσης μια επίθεση εναντίον των ιδανικών με βάση τα οποία θεμελιώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη -- της αντίληψης ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους· ότι η διπλωματία μπορεί να αντικαταστήσει τον πόλεμο· και ότι σε έναν ανεξάρτητο κόσμο, όλοι μας έχουμε συμφέρον να εργαζόμαστε για την ασφάλεια των πολιτών μας".

«Χοντροκομμένη και αηδιαστική» η ταινία για τον Μωάμεθ

Οι δράστες της επίθεσης θα βρεθούν, βεβαίωσε ο Ομπάμα ο οποίος επέκρινε επίσης και την αντιισλαμική ταινία η οποία στάθηκε αφορμή για τις αιματηρές, πολύνεκρες διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο. Την χαρακτήρισε "χοντροκομμένη και αηδιαστική", υποστηρίζοντας ότι ήταν "μια προσβολή όχι μόνο απέναντι στους μουσουλμάνους αλλά και στην Αμερική". Ταυτόχρονα όμως ο Αμερικανός πρόεδρος προασπίστηκε τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, όπως αυτές διαφυλάσσονται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

"Το κάνουμε όχι επειδή στηρίζουμε τη γλώσσα του μίσους αλλά επειδή οι πρόγονοί μας κατανοούσαν ότι χωρίς αυτά, θα απειλείτο η ικανότητα του κάθε ατόμου να εκφράζει την άποψή του και να ασκεί την πίστη του", συνέχισε.

Παρά τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, ο Ομπάμα χαιρέτισε τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, χαρακτηρίζοντάς την "πρόοδο" για τον αραβικό κόσμο. "Τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι πρέπει ειλικρινά να διαλύσουμε τις εντάσεις μεταξύ της Δύσης και του αραβικού κόσμου, ο οποίος προχωρά προς τη δημοκρατία", κατέληξε.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7357&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote