Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Ανοικτή συζήτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Τσιάρα με τους Ομογενείς στην Αστόρια
Ανοικτή συζήτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Τσιάρα με τους Ομογενείς στην Αστόρια Εκτύπωση E-mail
25.09.12

Του Σάκη Σερέτη

Στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ομογένειας και την θετική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του απόδημου Ελληνισμού αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας, στην ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στην έδρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης στην Αστόρια.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κρίση, η οποία όπως τόνισε δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, καθώς παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αναφερόμενος στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και στις αλλαγές που επιχειρούνται στην γενέτειρα , εστιάστηκε στην συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και στην συμμετοχή της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για μικροκομματικές επιδιώξεις.

“Είμαστε αναγκασμένοι να παλέψουμε με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες , οι οποίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κράτησαν την Ελλάδα στο παρελθόν, μη δημιουργώντας ούτε εκείνες τις προοπτικές που θα ήθελαν να υπάρχουν , αλλά πολύ περισσότερο, μην αφήνοντας την ευκαιρία να περπατήσουμε παράλληλα με προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, σε μια κοινή προσπάθεια, που η παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή ένωση και στην νομισματική ένωση, προφανώς μας υπαγόρευε εδώ και αρκετά χρόνια” ανέφερε ο Υφυπουργός.

Παράλληλα εστιαζόμενος στην προσπάθεια ανάκτησης αξιοπιστίας της χώρας μας, ζήτησε από τους ομογενείς να καταθέσουν την θετική τους σκέψη και τον θετικό τους λόγο, σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.

Αποτιμώντας την παρουσία και το έργο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ανέφερε ότι “δεν κατάφερε να ικανοποιήσει σχεδόν κανέναν από τους λόγους της ιδρυτικής του διακήρυξης και δυστυχώς σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, η εικόνα που παρουσιάζει στο σύνολο της Ελληνικής Ομογένειας είναι θολή και με πολλά ερωτηματικά στην διαχείριση των οικονομικών πόρων. Το ΣΑΕ δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει τον απόδημο Ελληνισμό και όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, υπήρχαν μόνο δύο δρόμοι: ο πρώτος ήταν ν
α κλείσει και ο δεύτερος μέσω μια γενναίας νομοθετικής ρύθμισης, να αλλάξει ριζικά και να έχει σαν βασικές προϋποθέσεις, την αυτοδιοργάνωση, την αυτοχρηματοδότηση, καθώς επίσης και την απόλυτη εκπροσώπηση όλων των αποδήμων” ανέφερε ο Υφυπουργός.

Ο ομιλητής ανέφερε επίσης, ότι πριν από δέκα ημέρες συγκροτήθηκε μια επιτροπή που θα προετοιμάσει το σχέδιο νόμου, το οποίο αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στην συνέχεια περί τα τέλη Ιανουαρίου θα κατατεθεί στην βουλή για ψήφιση. Ακολούθως θα πραγματοποιηθούν οι περιφερειακές εκλογές, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι απόδημοι Έλληνες μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και στην συνέχεια γύρω στον Ιούνιο αναμένεται να εκλεγεί το νέο προεδρείο.

Κάλεσε δε τους ομογενείς να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, δίνοντας έτσι τέλος σε μια αρνητική κατάσταση που ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Στην συνέχεια ο Υφυπουργός Εξωτερικών δέχθηκε μια σειρά ερωτήσεων από το κοινό, ενώ την συζήτηση διεύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης .

Ο πρόεδρος του συλλόγου Θεσσαλονικέων Νέας Υόρκης Θεόδωρος Μοσχοκάρφης επεσήμανε το πάγιο αίτημα της ψήφου των αποδήμων και τόνισε, “θέλουμε με την δική μας ψήφο να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αλλαγής στην γενέτειρα”.

Ο Υφυπουργός απάντησε ότι το ΣΑΕ πρέπει να προετοιμάσει την ψήφο των ομογενών και υπενθύμισε ότι πριν από πέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία, επιχείρησε με μια συνταγματική μεταρρύθμιση να δώσει το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, η οποία όμως δεν έτυχε να υποστηριχτεί και από τις άλλες παρατάξεις στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Σπύρος Γαρυφάλλης πρόεδρος του συλλόγου Μεγαρέων και παράλληλα εκλεγμένο μέλος του ΣΑΕ Αμερικής, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του Υφυπουργού, αναφέρθηκε στα πεπραγμέ
να του ΣΑΕ Αμερικής , υπενθυμίζοντας ότι εξελέγησαν το 2006, χρονιά που αποδείχθηκε ότι ήταν η απαρχή του τέλους του ΣΑΕ. “Σαν εκλεγμένο μέλος μαζί με άλλους εννέα, προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλλίτερο από την αρχή στην περιφέρεια της Αμερικής, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε καμιά ανταπόκριση. Στείλαμε επιστολές στον τότε Υφυπουργό Θεόδωρο Κασίμη, εκφράζοντας τις αγωνίες μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε. Δεν πήραμε καμία απάντηση και μετά από 3-4 συνεδριάσεις όπου ζητούσαμε φορτικά οικονομικό απολογισμό, φτάσαμε στον Μάιο του 2010 χωρίς να έχουμε πάρει καμία απόφαση να ξοδευτεί ούτε ένα δολάριο από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Η μόνη ομόφωνη απόφαση που πήραμε, ήταν αυτή υπέρ της ψήφου των αποδήμων. Μας δόθηκε τότε ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός χρημάτων που είχαν σταλεί εδώ στην Αμερική και με μεγάλη υπευθυνότητα πάρθηκε η απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του ΣΑΕ Αμερικής μέχρις ότου να δούμε τι θα κάνουμε. Μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί αυτός ο οικονομικός απολογισμός και προσωπικά δεν πιστεύω ότι γνωρίζεται αυτά τα πράγματα, παρά το γεγονός, ότι όλες οι αποφάσεις μας και οι αγωνίες μας έχουν σταλεί στην γενική γραμματεία απόδημου Ελληνισμού και στους τότε αρμόδιους Υφυπουργούς. Θεωρώ δε αναγκαίο, πριν προχωρήσετε στην οποιαδήποτε ανασύσταση η αναδιοργάνωση του ΣΑΕ να έχετε μια σφαιρική ενημέρωση, γιατί με παλιά υλικά δεν μπορούμε να χτίσουμε τίποτα καινούργιο”.

Απαντώντας ο Υφυπουργός τόνισε ότι δεν έχει αντίρρηση στα λεγόμενα του κ. Γαρυφάλλη, καθώς και ο ίδιος είπε τα ίδια πράγματα χωρίς να τα εξατομικεύει. Ωστόσο όπως αποδείχτηκε, ήταν μια διαδικασία η οποία από μόνη της δεν περπάτησε, αλλά είναι πλέον δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα, εφόσον δεν δοθούν οι οικονομικοί απολογισμοί, καθόσον αυτό αποτελεί την κόκκινη γραμμή που έθεσα υπόψη του προεδρείου και των συντονιστών του ΣΑΕ.

Στην συνέχεια ο κ. Τσιάρας, γνωστοποίησε το ύψος των χρημάτων που διοχετεύθηκαν στο ΣΑΕ Αμερικής τα οποία έχουν ως εξής: για το 2008 το ποσόν των $240.000,για το 2009 έλαβε $192.000 για την λειτουργία του και $80.000 για την νεολαία , ενώ για το 2010 έλαβε $60.000 και για το 2011 ούτε ένα δολάριο.

Την άγνοια ύπαρξης του ΣΑΕ από τους ομογενείς επεσήμανε ο κ. Χρήστος Κοσοβίτσας και υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ομογενειακή ηγεσία, η οποία θα αντιπροσωπεύει όλους τους ομογενείς.

Αρκετά εύστοχη ήταν η παρέμβαση του κ. Ντίνου Ράλλη , ο οποίος ζητώντας να μην συσχετιστεί η θετική εξέλιξη της ψήφου των ομογενών με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΣΑΕ, τόνισε, “δώστε μας το δικαίωμα ψήφου και η Ελλάδα θα πάει μπροστά με την ψήφο των ομογενών”.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Κώστας Χατζηστεφανίδης, ρώτησε εάν το ΣΑΕ θα έχει τον ρόλο της οργάνωσης ομπρέλας που θα καλύπτει όλο τον Ελληνισμό και παράλληλα ζήτησε να μάθει σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι επαφές και οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Απαντώντας ο κ. Τσιάρας , διευκρίνισε ότι διεκδικεί έναν ρόλο ομπρέλα του ΣΑΕ στο σύνολο των οργανώσεων του οικουμενικού Ελληνισμού, ενώ για το θέμα ονομασίας των Σκοπίων ανέφερε, ότι για την ώρα έχουν παγώσει οι συνομιλίες και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς σχετικά με την φορολογία και τις επενδύσεις στην γενέτειρα, εστιάστηκε ο πρώην κυβερνήτης της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Δημήτριος Παπαϊωάνου, επισημαίνοντας ότι για να κάνουν την δουλειά τους μεταχειρίστηκαν άλλους τρόπους.

Στις γραφειοκρατικές δυσκαμψίες του δημόσιου τομέα αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Τομόπουλος και ανέφερε περιστατικό με την κατάθεση της φορολογικής του δήλωσης στην Ελλάδα.

Ο Δρ. φρίξος Γκούσης εστιάστηκε στην φορολόγηση της κατοικίας των ομογενών, καθώς επίσης και στην φορολόγηση του συναλλάγματος για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα.

Η ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης , παραβρέθηκαν ο γενικός Πρόξενος στην Νέα Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος καθώς επίσης και ο πρόξενος Ευάγγελος Κυριακόπουλος.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7354&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 28.09.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote