Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ελληνικό σπριντ έως τις 18 Οκτωβρίου
Ελληνικό σπριντ έως τις 18 Οκτωβρίου Εκτύπωση E-mail
17.09.12

Ενα σπριντ με δύο σημαντικές ενδιάμεσες στάσεις καλείται να τρέξουν η Ελλάδα αλλά και η τρόικα έως τις 18 Οκτωβρίου. Ημερομηνία που χαρακτηρίζεται ως «ορόσημο», καθώς τότε θα πρέπει να επέλθει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και να εξευρεθούν οι τρόποι με τους οποίους θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Το πρώτο κρίσιμο σταυροδρόμι είναι στο τέλος του επόμενου δεκαημέρου. Στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να έχει κλείσει το πακέτο των περικοπών ύψους 11,6 δισ. ευρώ, καθώς και να έχει αναλάβει η κυβέρνηση σημαντικές δράσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών δεν προσκρούσει σε αντιδράσεις από το εσωτερικό πολιτικό σύστημα και κυρίως τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), τότε στις 8 Οκτωβρίου η τρόικα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. «Βασική προϋπόθεση όλων, είναι η έκθεση της τρόικας» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνονται όλα τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και την επίπτωση που θα έχει η διετής παράταση στον χρόνο μείωσης του ελλείμματος. Ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε ότι «συζητούμε επιμήκυνση έως το 2016». Αποφάσεις, πάντως, δεν θα ληφθούν τότε. Η Ευρωζώνη θα έχει μπροστά της δέκα ημέρες για να δώσει τη συνολική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Αγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, κ. Μ. Μόντι την Παρασκευή το βράδυ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.

Για να γίνουν όλα αυτά και το αποτέλεσμα να είναι θετικό για την Ελλάδα, πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ζητήματα:

1. Να οριστικοποιηθούν οι περικοπές δαπανών. Ο κοινοτικός επίτροπος, κ. Ολι Ρεν, ενημέρωσε το Eurogroup ότι μέχρι τώρα υπάρχει συμφωνία για τα 7,5 δισ. ευρώ μέτρων εκ του συνόλου των 11,6 δισ. ευρώ. Η τρόικα κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα των απολύσεων, αλλά πληροφορίες θέλουν να έχει «κλειδώσει» το μέτρο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Ετσι, θα καλυφθεί μέρος των 4 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί. Στο εργασιακό, η τρόικα επιμένει στο θέμα των αποζημιώσεων, ενώ ζητεί άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία της αγοράς (καύσιμα, τρόφιμα κ.λπ.). Για το υπόλοιπο μέρος, η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητεί ένα «μεγάλο» ισοδύναμο μέτρο, ενώ διατηρεί ως «εφεδρεία» τη μείωση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πάντως, το κρισιμότερο όλων στον καθορισμό των μέτρων, είναι να μην οδηγηθούν τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση σε σύγκρουση.

2. Να «κλειδώσει» η διετής παράταση. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κατέστησαν σαφές την Παρασκευή ότι η παράταση θα δοθεί στην Ελλάδα, εφόσον εκπληρωθεί ο όρος της λήψης των μέτρων. Κατέστησαν, όμως, εξίσου σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει νέο πακέτο χρηματοδότησης. Οπότε θα πρέπει να συμφωνηθεί ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργεί στον προϋπολογισμό η επιμήκυνση. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, πάντως, ότι υπάρχουν «ήπιοι τρόποι» για να καλυφθεί αυτό το κενό.

3. Να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Είναι ίσως το δυσκολότερο θέμα για την Ευρωζώνη, αφού θα πρέπει να επιλέξει έναν τρόπο για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020. Ο τρόπος αυτός αφορά μία μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που διακρατά ο επίσημος τομέας (χώρες Ευρωζώνης και ΕΚΤ).

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι κρίσιμος παράγοντας για να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2020, είναι η ανάπτυξη. Οσο πιο γρήγορα γίνουν επενδύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία και θα βελτιωθεί η σχέση χρέους/ΑΕΠ. Παράλληλα, η συζήτηση για τη συμμετοχή κυρίως της ΕΚΤ σε αυτή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεχίζεται και θα συνεχίζεται έως την τελευταία στιγμή.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, μόνο εύκολες δεν είναι. Ωστόσο, χρόνος για νέα καθυστέρηση δεν υπάρχει. Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε το Eurogroup ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία. Γι' αυτό και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θεωρείται πλέον εκ των ων ουκ άνευ, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ θα πρέπει να αποπληρωθεί και μέρος των οφειλών του Δημοσίου. Σήμερα ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αποπληρωθεί καθόλου περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7342&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote