Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Υπο πολιορκία οι δυτικές πρεσβείες στον Αραβικό κόσμο
Υπο πολιορκία οι δυτικές πρεσβείες στον Αραβικό κόσμο Εκτύπωση E-mail
15.09.12

Με σοβαρά επεισόδια στο Σουδάν και την Τυνησία, συγκρούσεις στην Αίγυπτο και την Ινδία αλλά και με ειρηνικές διαδηλώσεις με μικρή συμμετοχή σε άλλες χώρες συνεχίστηκαν χθες οι αντιδράσεις στον ισλαμικό κόσμο για την ταινία «Η αθωότητα του Μουσουλμάνων», που σκιαγραφεί με καθόλου κολακευτικό τρόπο τον Μωάμεθ.

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κάποιες από τις πρεσβείες να παραδίδονται στις φλόγες.
Εκατοντάδες διαδηλωτές κατάφεραν νωρίτερα να εισβάλουν στην πρεσβεία της Γερμανίας στο Σουδάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιισλαμική ταινία που έχει προκαλέσει οργή στο μουσουλμανικό κόσμο, αποκαθηλώνοντας το γερμανικό θηραιό και υψώνοντας την πράσινη σημαία του Ισλάμ.

Μάλιστα, ως τώρα αναφέρεται ο θάνατος τριών διαδηλωτών, στη διάρκεια των προσπαθειών τους να εισβάλουν στις πρεσβείες.

Παράλληλα, διαδηλωτές φέρονται να είναι έτοιμοι να εισβάλουν και στην πρεσβεία της Μ. Βρετανίας στο Χαρτούμ, με τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις να τους αποτρέπουν οριακά. Αντίστοιχα, έκρυθμη είναι και η κατάσταση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πόλη.

Εν τω μεταξύ, στην Τρίπολη του Λιβάνου, πλήθος πυρπόλησε το αμερικανικών συμφερόντων υποκατάστημα της αλυσίδας γρήγορου φαγητού KFC, ενώ πριν από λίγο ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός σε επεισόδια στη λιβανική πόλη και άλλοι 25 τραυματίστηκαν.

Ακόμη, στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στους τοίχους και εισέβαλαν στον περίβολο της αμερικανικής πρεσβείας, καίγοντας δέντρα, σπάζοντας τζάμια και δίνοντας μάχες σώμα με σώμα με τις δυνάμεις ασφαλείας. Παράλληλα, ένα αμερικανικό σχολείο στην Τύνιδα έχει πυρποληθεί από τον όχλο.

Στο μεταξύ σε συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στα αιματηρά επεισόδια στο προξενείο των ΗΠΑ στη Λιβύη, που οδήγησαν στο θάνατο του αμερικανού πρεσβευτή και ακόμη τριών διπλωματικών υπαλλήλων, έχουν προχωρήσει οι αρχές στη Λιβύη.

Οι έρευνες γίνονται με βάση φωτογραφίες από τα περιστατικά και μαρτυρίες παριστάμενων. Από την πλευρά τους τα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως στις συνεντεύξεις με τους μάρτυρες θα συμμετέχουν και αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ.

Ο λίβυος πρωθυπουργός Μουσταφά Αμπού Σακούρ δήλωσε στο BBC πως οι έρευνες σημειώνουν πρόοδο και έχουν γίνει συλλήψεις που συνδέονται με τα περιστατικά. Ο Σακούρ ανέφερε παράλληλα στο CNN πως έχει γίνει τουλάχιστον μία σύλληψη και εξετάζονται άλλα τρία ή τέσσερα άτομα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα πρόσωπα μέχρι στιγμής ερευνώνται από τις λιβυκές αρχές είναι Λίβυοι.

Σημειώνεται πως το CNN υποστηρίζει, επικαλούμενο πηγή με γνώση των εξελίξεων στην έρευνα για τη Λιβύη, πως πράκτορες του FBI «προετοιμάζονταν για να συνομιλήσουν με μάρτυρες» της επίθεσης.

Το κεντρικό σημείο που χρήζει διαλεύκανσης -και το οποίο και τροφοδοτεί τις συζητήσεις γύρω από το εάν η επίθεση ήταν «αυθόρμητη έφοδος του όχλου» ή «υποκινήθηκε» από ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες- είναι ο θάνατος του πρέσβη.

Χωρίς να υπάρχουν περισσότερες ασφαλείς πληροφορίες, θεωρείται πως το σώμα του 52χρονου πρέσβη βρέθηκε από Λίβυους και παραδόθηκε, χωρίς να έχει αναγνωριστεί, σε κοντινό νοσοκομείο. Μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των γιατρών για ανάνηψη, διαπιστώθηκε ο θάνατός του εξαιτίας ασφυξίας. Τα πολλά κενά γύρω από αυτό το σημείο εγείρουν πιεστικά ερωτήματα.

Παράλληλα, τα ξημερώματα της Παρασκευής σημειώθηκαν, για τρίτη νύχτα, επεισόδια στο Κάιρο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που φρουρούσαν την αμερικανική πρεσβεία στην Αίγυπτο.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7336&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote