Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Λιβύη: Συλλήψεις και ανακρίσεις για την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ
Λιβύη: Συλλήψεις και ανακρίσεις για την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
14.09.12

Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί από τις λιβυκές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

"Τέσσερις άνδρες κρατούνται και τους ανακρίνουμε επειδή υπάρχουν υποψίες ότι παρότρυναν τα επεισόδια στο προξενείο», είπε ο υπουργός Ουανίς Σαρίφ.

Ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις υπάλληλοι του προεξενείου σκοτώθηκαν σε επίθεση ενόπλων το βράδυ της Τρίτης. Οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο κατηγορούσαν τις ΗΠΑ για μια ταινία που υποστηρίζουν ότι προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται για την επίθεση της Βεγγάζης, για την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν υπόνοιες ότι ενδέχεται να ήταν προσχεδιασμένη. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία σχέση με την ταινία, την οποία χαρακτήρισε «αηδιαστική και κατακριτέα».

Φαμπιούς: Έργο «τρομοκρατικών κινημάτων» η επίθεση στο προξενείο

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς εκτίμησε σήμερα ότι η επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη) την Τρίτη θα μπορούσε να είναι έργο «τρομοκρατικών κινημάτων», θα πρέπει όμως να αναμένουμε το αποτέλεσμα των ερευνών για να είμαστε σίγουροι.

"Στη συγκεκριμένη περίπτωση της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή στον πρεσβευτή των ΗΠΑ και σε άλλα άτομα (...) φαίνεται ότι μπορεί είναι τρομοκρατικά κινήματα», δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους.

"Είμαι σε επαφή με τον φίλη μου την κυρία Κλίντον (η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον) για να δούμε τα πράγματα με μεγάλη ακρίβεια», πρόσθεσε.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους αναμεσά τους και ο πρεσβευτής στη Λιβύη Κρις Στίβενς, και πυροδότησε ένα κύμα διεθνούς κατακραυγής.

Ο Φαμπιούς είπε ότι θα μεταβεί την Δευτέρα στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, με τον οποίο θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Η Γαλλία βοηθά στην ανάπτυξη των ελευθεριών, αλλά την ίδια στιγμή, θα πρέπει να θέσει τις κόκκινες γραμμές: σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των γυναικών, της ζωής», τόνισε .

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις στο Κάιρο μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών συνεχίζονταν απόψε, ο Φαμπιούς δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

"Ολα ξεκίνησαν από μια ταινία», είπε. «Η ταινία είναι σίγουρα παράλογη, απεχθής αλλά στη χώρα μας υπάρχει ελευθερία της έκφρασης. Πρέπει να καταδικάσουμε οτιδήποτε μπορεί να καταφέρει πλήγμα στην αξιοπρέπεια, και αυτό βέβαια δεν νομιμοποιεί σε καμία περίπτωση την επίθεση σε μια χώρα ή τη δολοφονία ανθρώπων», τόνισε.

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τις ΗΠΑ να «τιμωρήσουν» τους δημιουργούς της ταινίας

Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τις ΗΠΑ να «τιμωρήσουν» τους δημιουργούς της ταινίας που θεωρείται προσβλητική για το Ισλάμ, και η οποία πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών στον μουσουλμανικό κόσμο.

"Αν οι αμερικανοί πολιτικοί είναι ειλικρινείς όταν λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν την ταινία, τότε θα πρέπει να τιμωρήσουν αυτούς που διέπραξαν αυτό το γεμάτο μίσος έγκλημα και αυτούς που τους χρηματοδότησαν, ανάλογα με το μεγάλο έγκλημά τους», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Νωρίτερα, περίπου 500 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» κοντά στην πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν, σύμφωνα με ένα φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου

Οι διαδηλωτές, κραδαίνοντας αντίτυπα του Κορανίου και φωτογραφίες του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ».

«Ο υπ 'αριθμόν ένα υπεύθυνος για αυτό το έγκλημα είναι ο Σιωνισμός και η κυβέρνηση των ΗΠΑ», τόνισε ακόμη ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7334&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote