Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Eντεκα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου
Eντεκα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου Εκτύπωση E-mail
11.09.12

Τη χρυσή τομή μεταξύ της μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου και το πέρασμα στην «επόμενη σελίδα» αναζητά η Νέα Υόρκη, έντεκα χρόνια έπειτα από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους: Μετά τις πάνδημες και πλήρους επισημότητας περυσινές εκδηλώσεις για τη δεκαετή επέτειο της επίθεσης, σχεδόν κάθε τελετή - ακόμη και στο σημείο των επιθέσεων - θα είναι φέτος μικρότερης κλίμακας.

Οσο περνούν τα χρόνια, τα στοιχεία των τελετών μνήμης για τις επιθέσεις γίνονται ολοένα πιο οικεία ενώ, παράλληλα, οι τοπικές κοινότητες αρχίζουν να ρίχνουν τους τόνους - εξαιτίας, όπως γράφουν οι New York Times, της όλο και πιο διαδεδόμενης αίσθησης ότι έχει φτάσει η ώρα το πένθος να γίνει μνήμη.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, την πολιτεία που έχασε 700 κατοίκους στις επιθέσεις, τουλάχιστον δύο κοινότητες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε δημόσιες τελετές για την 11η Σεπτεμβρίου. Στο Μοντκλαίρ, για παράδειγμα, αντί της εκδήλωσης στην κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί κλειστή τελετή στο δημαρχείο, όπου θα αναγνωστούν τα ονόματα των εννέα θυμάτων που έμεναν στην πόλη.

Ενδεικτικός της φετινής «σεμνότητας» στις τελετές είναι ο κεντρικός καθεδρικός στην Ουάσινγκτον: Τα προηγούμενα χρόνια, γίνονταν επιμνημόσυνες τελετές στις οποίες έχουν παραστεί ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Δαλάι Λάμα και ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου. Φέτος, ο καθεδρικός ναός προσφέρει μόνο προσευχές για τα θύματα, κατά τη διάρκεια των καθημερινών λειτουργιών.

Η επέτειος επαναφέρει επίσης τη συζήτηση γύρω από το οικονομικό κόστος του μνημείου και του μουσείου για τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη. Η λειτουργία τους κοστίζει 60 εκατ. δολάρια το χρόνο (πλέον των 700 εκατ. δολ. που δαπανήθηκαν για την κατασκευή τους) και, όπως σημείωσε σε ειδικό θέμα του την Κυριακή το Associated Press, το κόστος για την ασφάλεια και τη φύλαξη φτάνει τα 12 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και η εφετινή 11η Σεπτεμβρίου διατηρεί τον πένθιμο τόνο της για όλους τους Αμερικανούς. Οι τέσσερις επιθέσεις είχαν κοστίσει τη ζωή σε 2.996 άτομα, έγιναν πληγή στο σώμα της αμερικανικής μεγαλούπολης και αποτέλεσαν αφετηρία για τις δύο εκστρατείες σε Αφγανιστάν και Ιράκ, και για μία νέα εποχή στην οποία κεντρικός εχθρός είναι τα παγκόσμια δίκτυα τρομοκρατίας.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7331&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 11.09.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote