Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των αρχηγών
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των αρχηγών Εκτύπωση E-mail
30.08.12

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία είχε ως βασικό θέμα την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η επεξεργασία των μέτρων δεν έχει ολοκληρωθεί και τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, με τις οποίες, όπως είπε, είναι αντίθετος και να προστατευθούν τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επεσήμανε ότι θα υπάρξουν νέες συναντήσεις και τόνισε ότι το πακέτο αυτό πρέπει να συνδυαστεί μ' ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, επισήμανε πως η προσπάθεια είναι συνεχής και ξακαθάρισε πως δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας.

Οσον αφορά τα ειδικά μισθολόγια, σημείωσε πως η συζήτηση συνεχίζεται ενώ τάχθηκε κατά των μειώσεων των συντάξεων του ΟΓΑ. Σχετικά με τους ΟΤΑ, δήλωσε πως δεν πρέπει να γίνουν νέες περικοπές καθώς οι δήμοι υποκαθιστούν σε πολλές περπιτώσεις το απουσιάζον κοινωνικό κράτος.

«Επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχουν απαράβατα όρια, τα μέτρα πρέπει να έχουν εσωτερική ισορροπία και δικαιοσύνη, να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, να ληφθούν υπόψη οι θυσίες και οι συμβολές στην προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα, κυρίως από αδύναμους και μεσαίους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σημείωσε δε, ότι υπάρχει και ένα όριο που αφορά στα χαμηλά εισοδήματα αλλά και το όριο της μεσαίας τάξης που δεν πρέπει να διαλυθεί γιατί είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας.

«Πρέπει να λέμε την αλήθεια, θα απαιτηθούν πρόσθετες περικοπές και θυσίες, αλλά ο καθένας πρέπει να νιώσει ότι πιάνουν τόπο και είναι δίκαιες, άρα η μάχη για την ανάπτυξη και τη φοροδιαφυγή, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, πρέπει να είναι παράμετροι του πακέτου που θα παρουσιαστεί στη Βουλή και την κοινωνία», ανέφερε. Υπογράμμισε ότι απέναντι στον «καταιγισμό σεναρίων», ο πολίτης πρέπει να είναι επιφυλακτικός, «γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση τι γίνεται στην κοινωνία» και σημείωσε ότι «αυτή την αγωνία της κοινωνίας προσπαθούμε να τη συνδέσουμε με την ανάγκη (η κοινωνία) να σταθεί στα πόδια της».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι κατά τη σύσκεψη, οι τρεις αρχηγοί δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για τα μέτρα, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται επεξεργασία σε επίπεδο επιτελείων, κάτι που, όπως είπε, θα γίνει και στη συνέχεια θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε ότι η σημερινή συζήτηση έπρεπε να είναι -και ήταν- συζήτηση για την εθνική στρατηγική, με βασικό αντικείμενο να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα και να τοποθετηθούν σε ένα πλαίσιο «ώστε να εμφανιστούμε στη Βουλή και τον λαό, εξηγώντας ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο συμφωνημένο με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας που μας βγάζει από το τούνελ και μας κάνει να είμαστε ασφαλείς, βάζει τέλος στην καταστροφική συζήτηση για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και αλλάζει το κλίμα για την πραγματική οικονομία». Γιατί, όπως εξήγησε, αν δεν ανασχέσουμε την ύφεση και δεν δώσουμε ξανά αισιοδοξία και προοπτική, δεν θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει και πως «θα είμαστε σε θέση όταν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις να παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο στη Βουλή και την κοινή γνώμη, διότι, όπως τόνισε, «έτσι αποκτούν νόημα και τα περιβόητα μέτρα ώστε να μπορεί ο λαός να τα τοποθετήσει σε μια προοπτική».

Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να καλέσει τα κόμματα για το εθνικό φορολογικό σύστημα.

Το πακέτο των μέτρων έχει κλείσει,δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Απομένουν ακόμα ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως είπε, που θα ρυθμιστούν σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Διευκρίνισε ότι είναι ανοιχτό το θέμα των ειδικών μισθολογίων και πρόσθεσε ότι στο βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για περικοπή συντάξεων του ΟΓΑ.

H πρόταση Βενιζέλου για την εθνική στρατηγική υιοθετήθηκε από τους αρχηγούς, αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ

Η πρόταση για την εθνική στρατηγική, με την οποία προσήλθε στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος υιοθετήθηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ανέφεραν πηγές του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πηγές, υιοθετήθηκε η πρόταση Βενιζέλου να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία με την τρόικα, που να περιλαμβάνει τα μέτρα 11,5 δισ. (τα οποία δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια και άδικα), την άμεση εκταμίευση της δόσης, την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και την άμεση μείωση του χρέους με τους τρεις τρόπους που ανέλυσε ο κ. Βενιζέλος, χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η μείωση του ονομαστικού βάρους του χρέους πρέπει να γίνει, όχι μέσα από κούρεμα του πρώτου διακρατικού δανείου ή του δανείου του EFSF προς την Ελλάδα, ούτε με κούρεμα των δανείων του ΔΝΤ, αλλά με την απευθείας, από το EFSF, ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με την επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά και τουλάχιστον με τη μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που κατέχει.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7312&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote