Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αλέξης Τσίπρας: «Κουκουλώμα» ο συμβιβασμός με Siemens
Αλέξης Τσίπρας: «Κουκουλώμα» ο συμβιβασμός με Siemens Εκτύπωση E-mail
28.08.12

Για «κουκούλωμα του μεγαλύτερου και πλέον συμβολικού - από άποψη διακομματικής διαπλοκής - σκανδάλου της μεταπολίτευσης» έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, θα ακυρώσει την συμφωνία, θα αναθέσει την εκτίμηση της ζημίας σε τρίτο αξιολογητή και θα διεκδικήσει δικαστικά την σχετική αποζημίωση.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά για το «ουδείς αναμάρτητος που είπε ενώπιον της κυρίας Μέρκελ, σχετικά με το αντιμνημονιακό θέατρο που έπαιζε επί 3,5 χρόνια» και ζήτησε επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του, για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον νομικό του σύμβουλο, Ιωάννη Καρακώστα, να αμείβεται από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και κατά την περίοδο Χριστοφοράκου.

Ο επικεφαλής του του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «καταστροφικό για την ελληνική οικονομία - σκοινί για να κρεμαστούμε» το αίτημα της επιμήκυνσης.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενώ εκτίμησε πως πίσω από την πρόταξη της «ανάπτυξης» εκ μέρους του κ. Σαμαρά, κρύβεται «η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η πώληση νησιών και οι ειδικές οικονομικές ζώνες των ανασφάλιστων εργαζομένων».


Στουρνάρας:  Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί γκεμπελικές μεθόδους


Για «γκεμπελικές μεθόδους» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αντιλέγοντας πως ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ι. Καράκωστας, δεν πληρώθηκε από τα μαύρα ταμεία της Siemens, αλλά «κανονικά» και «για την παροχή νομικών συμβουλών για μία υπόθεση που δεν είχε σχέση με την Ελλάδα».


«Το δημοσίευμα βασίζεται σε έγγραφο-ντοκουμέντο που βρίσκεται στην εκκρεμή ακόμα δικογραφία για την Ζήμενς και αποτελεί επίσημη μετάφραση από την μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ» ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας, υπερασπίστηκε την ωφέλεια που θα επιφέρει για το ελληνικό δημόσιο ο ξωδικαστικός συμβιβασμός με την Siemens, ενώ απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περι «ποινικών αδικημάτων» ανέφερε ότι « βρίσκομαι στην κυβέρνηση από πατριωτικό καθήκον και όχι να κάνω βρώμικες δουλειές».


Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι συμβουλεύτηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πριν υπογράψει τον συμβιβασμό και σημείωσε με νόημα ότι «εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψω την συμφωνία που είχε εγκρίνει η Βουλή». Υπενθύμισε ότι «Το ελληνικό δημόσιο προχώρησε σε αυτό που οι άλλες χώρες είχαν κάνει από το 2008 ώστε να αποφευχθούν χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες. Η διαδικασία συμβιβασμού ηταν διεξοδική και διαφανής. Η ομάδα εργασίας της ελληνικής δημοκρατίας συγκροτήθηκε υπο την εποπτεία του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Εγκρίθηκε τον Απρίλιο 2012 από το κοινοβούλιο. Με βάση την εξουσιοδότηση υπέγραψα την συμφωνία συμβιβασμού».


Παράλληλα, εξήγησε ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που εκτιμά την ζημία του ελληνικού δημοσίου στα 2 δις ευρώ έγινε με « στοιχεία όχι και τόσο έγκυρα» και πρόσθεσε πως «Θα ήταν επιζήμιο αν επιμέναμε σε τέτοιες απαιτήσεις όταν οι συνολικές αντίστοιχες αποζημιώσεις δεν ξεπέρασαν τα 1,7 δις ευρώ. Ο συνολικός τζίρος της εταιρίας ήταν περιπου 3 δις, δεν μπορεί να έδωσε μίζα 2 δις το ποσό αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7310&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote