Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σε πιστεύω αλλά θέλω να δω πράξεις
Σε πιστεύω αλλά θέλω να δω πράξεις Εκτύπωση E-mail
27.08.12

«Από λόγια έχουμε ακούσει αρκετά, να δούμε επιτέλους και έργα» ήταν η... ατάκα της καγκελαρίου και της γερμανικής αντιιπροσωπείας προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, οι οποίοι έθεσαν ωμά τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο

Ο βροχερός, σχεδόν φθινοπωρινός, καιρός στο Βερολίνο το πρωί της Παρασκευής ήταν απολύτως... συμβατός με το κλίμα που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Η καχυποψία, οι επιφυλάξεις κυριαρχούν στις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και γερμανικής πολιτικής ηγεσίας, από την εποχή της συνόδου στις Κάνες, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είχε ανακοινώσει στην κυρία Α. Μέρκελ και τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα…

Αυτό ακριβώς το κλίμα θέλησε να αλλάξει ο κ. Α. Σαμαράς, ο οποίος επέλεξε το Βερολίνο για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως πρωθυπουργός. Ο Α. Σαμαράς έφτασε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής στο γυάλινο κτίριο της καγκελαρίας, προερχόμενος από το ξενοδοχείο Χίλτον όπου είχε καταλύσει η ελληνική αποστολή.

Η Α. Μέρκελ, ως καλή οικοδέσποινα, τον υποδέχθηκε στην πόρτα και η πρώτη της ερώτηση αφορούσε την πορεία αποθεραπείας του ματιού του κ. Σαμαρά. Αμέσως μετά τον οδήγησε μπροστά στο άγημα που απέδωσε τιμές, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς επισκεπτόταν τη γερμανική πρωτεύουσα ως πρωθυπουργός. Η άκρως τιμητική αυτή διαδικασία κάλυψε έως έναν βαθμό την αμηχανία που είχαν και οι δυο ηγέτες, καθώς ήταν φανερό ότι το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις ειδικά το τελευταίο διάστημα τους είχε επηρεάσει.

Η ελληνική αποστολή προσήλθε στις συνομιλίες, που ξεκίνησαν αμέσως μετά το τέλος της επιθεώρησης του τιμητικού αγήματος, έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Τον λόγο πήρε αμέσως η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έθεσε χωρίς περιστροφές τα θέματα που την απασχολούσαν... «Από λόγια έχουμε ακούσει πολλά, δεν έχουμε δει όμως και πολλά έργα…».

Εσπασε ο πάγος
Ο Ελληνας πρωθυπουργός τη διέκοψε, λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση εδώ και λίγους μήνες, η οποία και είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την κρίση. «Το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες ήταν καθαρό: Παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και αυτή την εντολή θα υπηρετήσω», της είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός χωρίς περιστροφές. Ο κ. Σαμαράς έδωσε τον λόγο στον κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος παρουσία του σιωπηλού Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, παρουσίασε κωδικοποιημένα τα μέτρα τα οποία θα λάβει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση.

Ο κ. Σταϊκούρας πήρε κατόπιν τη σκυτάλη και παρουσίασε τα όσα έχουν ήδη γίνει προς την κατεύθυνση της περικοπής της κρατικής σπάταλης. «Σας πιστεύω…», είπε κάποια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο πάγος είχε σπάσει.

Ο κ. Σόιμπλε όμως, ο οποίος παρακολουθούσε μέχρι εκείνη την ώρα τη συζήτηση με το γνωστό βλοσυρό του ύφος, έθεσε το θέμα της φοροδιαφυγής. «Εξακολουθείτε εκεί να έχετε πρόβλημα…», είπε. Ο πρωθυπουργός το αναγνώρισε και σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα ψηφίσει από την ελληνική Βουλή ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, πιο απλό και πιο δίκαιο. «Είμαι ο πρώτος που θέλει φορολογική δικαιοσύνη στη χώρα του», πρόσθεσε.

Η κριτική των Γερμανών όμως δεν σταμάτησε στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η ίδια η καγκελάριος έθεσε θέμα επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι υπάρχει ήδη μια μεγάλη προετοιμασία σε πολλά επίπεδα και δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στο Δημόσιο και εκεί ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνησή του προχώρησε ήδη στη συγχώνευση πολλών οργανισμών και δεσμεύθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες.

Οταν η συζήτηση μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών έφτανε προς το τέλος και οι δυο ηγέτες συζητούσαν για τις δηλώσεις που επρόκειτο να κάνουν αμέσως μετά στον ειδικό χώρο που διαθέτει η καγκελαρία, ο κ. Σόιμπλε άφησε για λίγο το αυστηρό του ύφος και έσκυψε προς την πλευρά του Ελληνα ομολόγου του. «Αυτό είναι το κινητό μου. Να μου τηλεφωνήσεις όποτε θέλεις…», είπε στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος με τη σειρά του του έδωσε τον δικό του αριθμό.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στο πνεύμα των δηλώσεων και, μετά το τέλος της μίνι συνέντευξης κι ενώ η ελληνική αποστολή ετοιμαζόταν να αποχωρήσει, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να δει κατ΄ ιδίαν τον κ. Σαμαρά.

Οι δυο ηγέτες μετέβησαν στο γραφείο της κυρίας Μέρκελ και είχαν μια εκτός προγράμματος 40λεπτη τετ α τετ συνάντηση, γεγονός που αιφνιδίασε και τους Γερμανούς δημοσιογράφους που δεν έχουν συνηθίσει την καγκελάριό τους να ξεφεύγει από το αυστηρό πρόγραμμα των συναντήσεων που πραγματοποιεί.

Μετά το τέλος και αυτών των συνομιλιών ο κ. Σαμαράς και τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναχώρησαν κατευθείαν για το αεροδρόμιο, καθώς η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας είχε οριστεί για νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Το πρώτο βήμα
Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στους συνεργάτες του, δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο στόχος του είχε επιτευχθεί. Ο πάγος είχε σπάσει και η συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ ήταν ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών. «Ποιος περίμενε ότι σήμερα θα λύνονταν όλα τα προβλήματα;», διερωτήθηκε μέλος της κυβέρνησης που ήταν στις συνομιλίες. Ασφαλώς κανείς. Αυτό που ο πρωθυπουργός ήθελε αναχωρώντας από την Αθήνα, ήταν να αλλάξει το κλίμα στο Βερολίνο.

Στο Παρίσι, η βραδιά πριν από τη συνάντηση με τον κ. Φρ. Ολάντ ήταν σαφώς πιο χαλαρή. Τα πολύ δύσκολα είχαν περάσει και τα μέλη της ελληνικής αποστολής απόλαυσαν το δείπνο τους, αναλύοντας τα όσα είχαν συμβεί στο... μουντό Βερολίνο. Στην Πόλη του Φωτός, η υποδοχή που τους επεφύλαξε ο Γάλλος πρόεδρος ήταν σαφώς πιο θερμή, άλλωστε με τη Γαλλία και σε αυτή τη χρονική συγκυρία η Ελλάδα έχει περισσότερα κοινά…

Ο τύπος μια μέρα μετά
Θετικό κλίμα, αλλά οι διαφορές παραμένουν

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ, οι εκτιμήσεις για το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών είναι ακόμη πιο σαφείς. Σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Στο τέλος η Ελλάδα θα πάρει περισσότερο χρόνο για μεταρρυθμίσεις», το περιοδικό «Focus» καταλήγει ότι το μήνυμα από τη συνάντηση ήταν πως «η Γερμανία δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της». Ακόμη, το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι «Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζητά πρωτίστως ένα πράγμα: σεβασμό προς τον λαό του και η καγκελάριος τείνει ευήκοον ους». Ευνοϊκό για τη χώρα μας είναι και το συμπέρασμα που αντλούν από τις επαφές των δύο ηγετών οι «Financial Times», που δημοσίευσαν χθες άρθρο που τιτλοφορείται: «Δεν έχουμε ξεγράψει την Ελλάδα». Ακόμη, η βρετανική εφημερίδα τονίζει τη θετική διάθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα για επιμήκυνση.

Η γερμανική έκδοση των «Financial Times» αναφέρει ότι Μέρκελ και Σαμαράς επέδειξαν «αρμονία», ωστόσο σχολιάζει ότι υπήρξαν ευγενείς μεταξύ τους, αλλά όχι εγκάρδιοι και ότι οι βασικές τους διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται.

SPIEGEL
Η Μέρκελ δίνει ελπίδα στην Ελλάδα

Με τον τίτλο «Η Μέρκελ δίνει λίγη ελπίδα στην Ελλάδα» το δημοσίευμα του «Spiegel» περιγράφει τις προσπάθειες του Ελληνα πρωθυπουργού να εξηγήσει στην καγκελάριο τα ελληνικά αιτήματα, και την απάντησή της, ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ. «Ποιο είναι το τίμημα που είναι διατεθειμένη να πληρώσει η Μέρκελ; Και τι θα πρέπει να πληρώσει ο Σαμαράς;» διερωτάται το περιοδικό.

ZEIT
Ηταν αγχωμένος και δεν έπεισε

Για την εφημερίδα «Zeit» ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ένας «αγχωμένος πρωθυπουργός», ο οποίος κατέφθασε στο Βερολίνο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη στη μεταρρυθμιστική του πολιτική. «Ο Σαμαράς δεν κατάφερε όμως ακόμη να πείσει την καγκελάριο» σχολιάζει η εφημερίδα, που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αποστροφή του Ελληνα πρωθυπουργού περί «τοξικών δηλώσεων», που ανάγκασε τη Μέρκελ να «συγκεντρωθεί για να απαντήσει διπλωματικά».

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG
Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων

Η «Sueddeutsche Zeitung» περιγράφει τη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά ως μια «σύγκρουση της ελληνικής και της γερμανικής πραγματικότητας» στο δημοσίευμα με τον τίτλο «Η δική μου πραγματικότητα, η δική σου πραγματικότητα». Στο άρθρο γίνεται ένα περιπαικτικό σχόλιο, με τον συντάκτη να «μπερδεύει» τις δηλώσεις του Αν. Σαμαρά με εκείνες του Γ. Παπανδρέου πριν από δύο χρόνια, θέλοντας να δείξει ότι τα ελληνικά επιχειρήματα έχουν μείνει στάσιμα.

BILD
Η επίθεση γοητείας δεν... έπιασε

«Η Μέρκελ παραμένει αυστηρή μετά τη συνάντηση», εκτιμά η Bild, αποφαινόμενη ότι η καγκελάριος ήταν μεν ευγενική αλλά σκληρή επί της ουσίας και ότι δεν εντυπωσιάστηκε από την «επίθεση γοητείας» του Ελληνα πρωθυπουργού. Ακόμη η εφημερίδα σχολιάζει ότι η Μέρκελ δεν μπορούσε να πει όσα θέλει λόγω θέσης, οπότε έχει τον Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της ΚΟ, για να λέει τα πράγματα «ωμά».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7308&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote