Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σε βαθιά κρίση το Πακιστάν Εκτύπωση E-mail
04.11.07
Ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η χώρα κηρύχθηκε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ενώ κλιμακώνεται η βία από την πλευρά ενόπλων προσκείμενων στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μία εξέλιξη η οποία θα γίνει αιτία να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διενεργηθούν τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο στρατηγός Μουσάραφ που είναι και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, εξέδωσε προσωρινό διάταγμα με το οποίο επιβάλλεται καθεστώς έκτακτης ανάγκης. 

Στο διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε πως η κατάσταση στη χώρα του από την άποψη της δημόσιας ασφάλειας είχε πλέον φθάσει "στα όριά της", θα διακυβευόταν δε η κυριαρχία του Πακιστάν στην περίπτωση μη ανάληψης έγκαιρης δράσης". 

Καταγγέλθηκαν εξάλλου από τον πακιστανό πρόεδρο οι συνεχείς "παρεμβάσεις" της δικαστικής στην εκτελεστική εξουσία, ενώ ευθέως αποδόθηκε από τον πρόεδρο στη δικαστική εξουσία "μεγάλη ευθύνη", για την "παραλυσία, στην οποία οδηγήθηκε το Πακιστάν".

"Η συνεχιζόμενη κρίση είναι εσωτερικού χαρακτήρα, η ταραχή που γνωρίζουμε έχει εσωτερικό χαρακτήρα" υπογράμμισε επίσης ο πακιστανός πρόεδρος. "Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πολύωρη σύνοδο σε ανώτερο επίπεδο με την παρουσία αρκετών υπουργών και νομικών", δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο γραφείο του προέδρου που δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά της. 

Νέος επικεφαλής στον τομέα της Δικαιοσύνης διορίστηκε από την κυβέρνηση του Πακιστάν, όπως μετέδωσε στην πρωτεύουσά του η κρατική τηλεόραση πριν από λίγο. Νωρίτερα, η "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" κρίθηκε "μη σύννομη" από το Ανώτατο Δικαστήριο, με "ομόφωνη" απόφαση.

 Ομως, κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι "είναι ανενεργή" αυτή η απόφαση, δεδομένου ότι "καμία απολύτως δικαστική αρχή δεν προβλέπεται, από τη σχετική νομοθεσία, ότι μπορεί να εναντιωθεί στο εν λόγω μέτρο κυβερνητικής εξουσίας"--την επιβολή "κατάστασης έκτακτης ανάγκης".

 Ο πρόεδρος Μουσάραφ έκανε λόγο για "πολλές πράξεις, που είναι συνδεδεμένες με την "τρομοκρατία", τον τελευταίο καιρό στη χώρα, αλλά και για "μεγάλη αύξηση των ακραίων ενεργειών". Λίγο νωρίτερα ένοπλοι προσκείμενοι στους Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την απελευθέρωση περίπου 120 στρατιωτών που είχαν συλληφθεί κατά την διάρκεια συγκρούσεων στο Σουάτ,160 χιλιόμετρα από την Πεσαβάρ.

Στις συγκρούσεις που διήρκεσαν εννέα ημέρες σκοτώθηκαν περίπου 200 άτομα. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει πριν από τις 12 Νοεμβρίου την απόφασή του σχετικά με την νομιμότητα της επανεκλογής στην προεδρία του Μουσάραφ. Ολες οι επικοινωνίες με κινητά και συμβατικά τηλέφωνα διακόπηκαν ενώ την ίδια ώρα,η αστυνομία και άνδρες παραστρατιωτικών δυνάμεων περικύκλωσαν το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Ισλαμαμπάντ.

 Διαβουλεύσεις με πολιτικούς θα έχει η Μπεναζίρ Μπούτο Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, κ. Μπεναζίρ Μπούτο, δήλωσε το Σάββατο, από την κατοικία της στο Καράτσι, πως "θα έχει διαβουλεύσεις με άλλους πολιτικούς", ώστε να "εκπονηθεί μία στρατηγική" για την ανατροπή της απόφασης του προέδρου στρατηγού Μουσάραφ να ανασταλεί πρόσκαιρα η εφαρμογή του πακιστανικού Συντάγματος. 

"Ήλθα πίσω στη χώρα μας, για να τονωθεί το λαϊκό αίσθημα. Θα συζητήσω με πολιτικούς, πώς θα ανατραπεί η απόφαση της αναστολής (της εφαρμογής) του Συντάγματος", δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός μιλώντας τις βραδυνές ώρες στο δίκτυο "Σκάι Νιούς". 

Η ίδια κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουσάραφ, ότι επιδιώκει να καθυστερήσουν "ένα ή και δύο έτη" οι βουλευτικές εκλογές, που προβλέπονταν για τον Ιανουάριο 2008. "Αν δεν αρθεί η αναστολή του Συντάγματος, πάρα πολύ δύσκολα θα έχουμε τίμιες βουλευτικές εκλογές", υπογράμμισε η πρώην πρωθυπουργός.

 "Δεν γνώριζα, εάν υπήρχε περίπτωση να συλληφθώ επιστρέφοντας στην πατρίδα" ανέφερε. "Αλλά ανέλαβα αυτό ακριβώς το ρίσκο επ' ωφελεία του καλού του έθνους μας" υπογράμμισε η Μπεναζίρ Μπούτο 

Περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης 

Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ επέβαλε περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε σήμερα το βράδυ, έγινε γνωστό από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης. Βάσει του προεδρικού διατάγματος, κάθε έντυπο που δυσφημεί τον πρόεδρο, την κυβέρνησή του ή τις ένοπλες δυνάμεις είναι πλέον παράνομο.

 Οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα απαγορεύεται να δημοσιεύουν ή να μεταδίδουν εικόνες των καμικάζι και των θυμάτων τους καθώς και δηλώσεις ισλαμιστών μαχητών, σύμφωνα με αντίγραφο του διατάγματος που μεταδόθηκε από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

 Κάθε παραβίαση του διατάγματος επιφέρει ποινή φυλάκισης ως τριών ετών ή πρόστιμο 10 εκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες (167.000 δολάρια).

 Αντίδραση ΗΠΑ και Βρετανίας

 Η αμερικανική κυβέρνηση κρίνει "πολύ απογοητευτική" την κήρυξη του Πακιστάν σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, προκύπτει από σημερινό ανακοινωθέν, που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. "Πρόκειται για πολύ απογοητευτική ενέργεια.

 Πρέπει ο στρατηγός Μουσάραφ να σεβαστεί την υπόσχεσή του, να διοργανώσει τίμιες, ελεύθερες (βουλευτικές) εκλογές τον Ιανουάριο (του 2008) και να παραιτηθεί από το αξίωμα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων--πριν ορκιστεί εκ νέου πρόεδρος της χώρας" τονίζεται.

 "Ολα τα εμπλεκόμενα μέρη ας ακολουθήσουν, γρήγορα και ειρηνικά, την οδό της Δημοκρατίας", προστίθεται.

 Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Σιν Μακόρμακ, ζήτησε σήμερα να γίνουν οπωσδήποτε οι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο του 2008 πακιστανικές εκλογές, "όπως προετοιμαζόταν".

 Διεμήνυσε, επίσης, την "ανησυχία" της αμερικανικής κυβέρνησης για την κήρυξη του Πακιστάν σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", μετά από την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος Μουσάραφ, μιαν απόφαση την οποία η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κ. Κοντολίζα Ράις --μιλώντας στο τουρκικό κανάλι "CNN-Τιρκ"-- χαρακτήρισε νωρίς το βράδυ "πολύ λυπηρή".

 Στο Λονδίνο, σε κυβερνητική ανακοίνωση (εκδόθηκε από το Φόρειν Οφις) τονίστηκε πως "όλοι οι φίλοι του Πακιστάν ανησυχούν για την τροπή των γεγονότων, σήμερα, στη χώρα αυτήν", ενώ τονίστηκε ότι "ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, υπερ της δημόσιας τάξης και της ευημερίας του Πακιστάν πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται με σεβασμό και προς τους νόμους και στην ίδια την Δημοκρατία".

 Η κρατική τηλεόραση του Πακιστάν μετέδωσε στο μεταξύ ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες του όπως και το εθνικό και τα περιφερειακά κοινοβούλια.

 Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε εξάλλου ότι οι πακιστανικές αρχές προχώρησαν σήμερα στην σύλληψη ενός δικηγόρου που είναι αντίθετος στην εγκυρότητα της επανεκλογής του προέδρου Μουσάραφ στις 6 Οκτωβρίου. 

Πρόκειται για τον Αϊτζάζ Αχσάν,που είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός, ενώ υπήρξε και συνήγορος του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μοχάμαντ Τσόντρι όταν ο Μουσάραφ προσπάθησε να τον απολύσει τους τελευταίους μήνες.

 Η κρατική τηλεόραση στο Ισλαμαμπάντ μετέδωσε στο μεταξύ ότι ανεστάλη η ισχύς του συντάγματος. Ένοπλοι συνέλαβαν 100 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας Ισλαμιστές ένοπλοι υποστήριξαν σήμερα Σάββατο ότι αιχμαλώτισαν άλλα 100 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν, μια μέρα αφότου απελευθέρωσαν 48 αιχμαλώτους τους στην κοιλάδα Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν.

 "Δεν θέλαμε μια ανώφελη αιματοχυσία, αυτός είναι ο λόγος που τους διαβεβαιώσαμε ότι θα τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους εάν παραδίδονταν", είπε ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών Μολάνα Σιρατζουντίν. 

Πρόσθεσε ότι οι αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν, παρουσία των ΜΜΕ, αργότερα σήμερα. Οι 100 άνδρες, κυρίως αστυνομικοί, βρίσκονταν υπό πολιορκία την 26η Οκτωβρίου σε αστυνομικό τμήμα και νοσοκομείο στην περιοχή Μάτα, μετά τις μάχες που ξέσπασαν με αφορμή την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων για την κατάπνιξη της εξέγερσης από τον ριζοσπάστη μουσουλμάνο πνευματικό Μολάνα Φαζλουλάχ. 

Στις μάχες των τελευταίων ημερών, στις οποίες συμμετείχαν κι ελικόπτερα, υπήρξαν πάνω από 200 νεκροί.  

 Ε-ΤΥΠΟΣ

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=730&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 04.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote