Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ανέξοδο αντάρτικο κάνει ο Βενιζέλος
Ανέξοδο αντάρτικο κάνει ο Βενιζέλος Εκτύπωση E-mail
19.08.12

Σε πολύ βαρύ κλίμα και με συνεχείς εσωκομματικούς τριγμούς, το ΠΑΣΟΚ κάνει την καλοκαιρινή του ανάπαυλα, με τον Ευ. Βενιζέλο να ελπίζει πως οι ολιγοήμερες διακοπές θα «καλμάρουν» κάπως το κλίμα και θα μπορέσει να αξιοποιήσει την κατάσταση στη συνέχεια, ώστε να φτάσει, αν τελικά τα καταφέρει, χωρίς μεγάλους τριγμούς στο συνέδριο.

Ωστόσο, η ίδια η διεξαγωγή του συνεδρίου είναι ένας πρόσθετος πόλος εντάσεων στο ΠΑΣΟΚ.

Ορισμένοι συνομιλητές του Βενιζέλου φαίνεται να συναρτούν όλο το «πακέτο» του συνεδρίου με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και πρωτίστως με το πώς θα προχωρήσει η συγκυβέρνηση και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις (πολιτικές και κοινωνικές) που θα καταγραφούν από το νέο πακέτο σκληρών μέτρων, που θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκφράζουν αμφιβολία για το αν τελικά ο Βενιζέλος θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το συνέδριο, ιδιαίτερα αν συνεχίσει την ίδια λογική στη διοίκηση του κόμματος και τις «πολιτικές πιρουέτες».

Ενδεικτική του μεγάλου αναβρασμού που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ είναι η πολύ σκληρή αντιπαράθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Οργανωτικής Γραμματείας του κόμματος, που στην ημερήσια διάταξή της είχε την πορεία για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση. Εκεί υπήρξαν στελέχη που ανέβασαν τους τόνους της κριτικής, επισημαίνοντας πως κάποιοι τέως υπουργοί που με τις επιλογές τους έφτασαν την κατάσταση σ’ αυτό το σημείο ασκούν τώρα κριτική και παριστάνουν τους τιμητές των πάντων.

Μέτωπο άνοιξε όμως και προς τον Βενιζέλο, με στελέχη να ασκούν κριτική προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τον άγριο καβγά που είχε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τα σκληρά λόγια που αντάλλαξαν μεταξύ τους. «Είσαι πρόεδρος του κόμματος, δεν μπορείς να αντιδράς έτσι. Πρέπει να συνθέτεις τις απόψεις και όχι να εμπλέκεσαι σε καβγάδες. Δεν μπορεί να ξαναγίνει κάτι τέτοιο γιατί θα βουλιάξουμε τελείως», σημείωναν κάποια στελέχη χαρακτηριστικά.

Ο Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε με διάθεση αυτοκριτικής στο θέμα αυτό, σημειώνοντας πως «επικρατεί μια εσωστρέφεια και ένας κατακερματισμός, που δεν βοηθούν. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα διαχείρισης του παρελθόντος». Σημείωσε, επίσης, ότι ο ίδιος πρότεινε «να προταχθεί ένα στρατηγικό σχέδιο και μετά να ληφθούν μέτρα, και όχι να πάρουμε μέτρα επειδή τα ψηφίσαμε και μετά να θέσουμε το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο».

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που διχάζει για την ώρα το ΠΑΣΟΚ είναι το τι τελικά θα γίνει με την περιβόητη συγκυβέρνηση και πώς θα πορευτεί σε σχέση με αυτήν το ΠΑΣΟΚ, εν όψει μάλιστα των σκληρών νέων μέτρων που θα εξαγγελθούν.

Ο Βενιζέλος (που ως υπουργός Οικονομικών ετοίμασε το δεύτερο Μνημόνιο και προετοίμασε το πακέτο των 11,5 δισ.) διαπιστώνει καθημερινά πως το κόμμα του φυλλορροεί και κινδυνεύει πλέον να βρεθεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 4-5%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για την ώρα, φαίνεται πως έχει επιλέξει το «ανέξοδο αντάρτικο», όπως λένε, ή την «προσεγμένη διγλωσσία», λέγοντας άλλα με τον Σαμαρά στις συσκέψεις και άλλα στα κομματικά όργανα ή σε δημόσιες εμφανίσεις, προφανώς για να δείξει ότι αντιστέκεται…

Για παράδειγμα, αν και στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών περιορίστηκε σε κάποιους γενικούς προβληματισμούς περί εφεδρείας, λίγο νωρίτερα στην Οργανωτική Γραμματεία του κόμματός του είχε υποστηρίξει με ένταση: «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει… τα νούμερα δεν βγαίνουν». Όταν δε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ορισμένα στελέχη μετέφεραν πως υπουργοί στα κανάλια και σε δηλώσεις τους (λίγο νωρίτερα) επανέφεραν θέμα εφεδρείας στο Δημόσιο, ο Βενιζέλος, με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, παρατήρησε: «Φτάσαμε να ανοίξουμε ξανά θέμα εφεδρείας…».

Σκανδαλίδης:
Εγώ δεν ψηφίζω
Ενδεικτικά του κλίματος εντός του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα και την πορεία της συγκυβέρνησης είναι τα όσα είπε σε συνέντευξη στη «Real News» ο εκ των βασικότερων συνομιλητών του Βενιζέλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης.

«Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ένα τέτοιο συνολικό πακέτο θα περάσει. Σε μια εποχή που οι βουλευτές λοιδορούνται, απαξιώνονται, ευτελίζονται, έχουν τη δύναμη για ακόμα μια φορά να μην είναι συνεπείς με όσα έλεγαν προεκλογικά στους ψηφοφόρους τους; Πάντως, μέτρα με νέες δραματικές περικοπές σε χαμηλά εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις εγώ δεν ψηφίζω». Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να πει «ένα ΟΧΙ με κεφαλαία» σε νέα μέτρα, με την κυβέρνηση να παραμένει πιστή στις προεκλογικές της θέσεις: «Αν η αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτη, ας προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό». Μόνο που αυτό δεν το έλεγε ο κ. Σκανδαλίδης όταν ήταν υπουργός ούτε το είπε η κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία συμμετείχε. Αντίθετα, τα ψήφιζε τότε όλα.

Ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι σε πρόσφατη σύσκεψη με την ηγεσία του κόμματος εξέφρασε ανοιχτά την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταψηφίσει το πακέτο και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Σαχινίδης:
Τι είναι αυτά που λες…
Αυτή η εισήγηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Φίλιππου Σαχινίδη. «Τι κάνεις; Τι είναι αυτά που λες;», φέρεται να του είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

paron

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7291&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote