Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow H τρόικα φεύγει, τα μέτρα έρχονται
H τρόικα φεύγει, τα μέτρα έρχονται Εκτύπωση E-mail
06.08.12

Αναχωρεί από την Ελλάδα η τρόικα μετά τη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα και επιστρέφει στις αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και θα ολοκληρώσει την έκθεσή της, ενώ την ίδια περίοδο η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα για τα 11.5 δισ. ευρώ. Η συνάντηση της Κυριακής με τον υπουργό Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενώ οριστικοποιήθηκε μέρος του πακέτου των μέτρων.

Οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά», δήλωσε απερχόμενος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Σε κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ υπογραμμίζεται πως οι συνομιλίες για την εφαρμογή του προγράμματος ήταν παραγωγικές και υπήρξε μια συνολική συμφωνία για την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών προσπαθειών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα κατέθεσε στη συνάντηση κατάλογο μέτρων, πολλά από τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση.

Ειδικότερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη με την τρόικα ανέφεραν ότι «Η διαδικασία για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012 προχωρά. Μέσα στην εβδομάδα θα κατασταλάξουμε στο τι θα υλοποιήσουμε και πώς, καθώς και ποια δημοσιονομικά ισοδύναμα θα γίνουν αποδεκτά».

Για τα μέτρα του 2013-14, ανέφεραν ότι «το τελευταίο 10ήμερο, έχουμε δουλέψει μεθοδικά, τα Υπουργεία μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να έχουμε σήμερα ένα καλό ποσοστό- μέρος των 11,5 δισ. ευρώ. Έχουμε συμφωνήσει – και είναι σημαντικό – σε μια σειρά πολιτικών».

Όπως διευκρίνιζαν, στο τέλος της εβδομάδας θα αποσταλούν στην τρόικα κάποιες νέες προτάσεις.

«Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και για το Eurogroup, τον προϋπολογισμό και για ό,τι άλλο εκκρεμεί. Άρα η διαδικασία πάει καλά, προχωρά συστηματικά. Εκτιμώ ότι το ίδιο κλίμα βγαίνει και από τους εταίρους» τόνιζε χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Ο ίδιος διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το θέμα της δόσης. «Ισχύει αυτό που έχει πει και ο κ. Γιούνκερ ότι θα βρεθεί λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης τέθηκαν και τα σενάρια για τη διαμόρφωση των μακροοικονομικών μεγεθών για τα επόμενα 2-3 χρόνια καθώς και το θέμα της ύφεσης. Στη συζήτηση συμμετείχαν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Της συνάντησης προηγήθηκε ημίωρη κατ' ιδίαν συζήτηση των κ.κ. Στουρνάρα και Βρούτση, δεδομένου ότι το υπουργείο Εργασίας συμμετέχει στο πακέτο των μέτρων με 5,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Βρούτσης παρέμεινε στο υπουργείο οικονομικών για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7271&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote