Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κρίσιμο διήμερο συσκέψεων για τα 11,5 δισ.
Κρίσιμο διήμερο συσκέψεων για τα 11,5 δισ. Εκτύπωση E-mail
04.08.12

Συνεχείς συσκέψεις έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει της αυριανής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας για τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την διετία 2013 - 2014.

Η τρόικα ζητεί πρόσθετες περικοπές από λειτουργικές δαπάνες υπουργείων για να επιτρέψει την αποπληρωμή των φορών σε περισσότερες δόσεις και να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια και οι εξισωτικές αποζημιώσεις των αγροτών.

Παράλληλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από περικοπές σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.

Στη συνάντηση της Κυριακής θα λάβει μέρος και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος και καλείται να βρει τα 5 δισ. ευρώ από περικοπές.

Τα μέτρα θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Δευτέρας (16.00) ο πρωθυπουργός και οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης.
Την Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με κλιμάκια υπουργείων και της τρόικας 48 ώρες πριν το νέο και τελευταίο έως τα τέλη Αυγούστου ραντεβού με την τρόικα.

Οι επώδυνες παρεμβάσεις στις συντάξεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο η ελληνική πλευρά αδυνατεί να βρει άλλες περικοπές που να πείθουν τους δανειστές. Ειλημμένες θα πρέπει να θεωρούνται οι αποφάσεις για την επιβολή με αναδρομική ισχύ του ενιαίου μισθολογίου στις και στις ΔΕΚΟ, τα εισοδηματικα-περιουσιακά κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα, τις μειώσεις στα εφάπαξ και τα λουκέτα σε δεκάδες δημόσιους φορείς.

Στις θετικές εξελίξεις συγκαταλέγονται, η ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου ότι προτίθεται να περικόψει επιπλέον ένα δισ. ευρώ κυρίως από λειτουργικές δαπάνες.

Στα ισοδύναμα μέτρα που μεταξύ άλλων έχει προτείνει η κυβέρνηση για να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και για να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος σε 10 δόσεις είναι και η οριζόντια περικοπή των λειτουργικών δαπανών κατά 0,5%, πρόταση που πάντως απορρίφθηκε από την τρόικα επειδή πρόκειται για δαπάνες που σχετίζονται με προμηθευτές του Δημοσίου, γεγονός που θα διόγκωνε ακόμη περισσότερο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ειδικά για την πληρωμή των φόρων σε δόσεις, η τρόικα υπολογίζει απώλειες για το φετινό προϋπολογισμό περίπου 1,2δισ. ευρώ αφού τρεις δόσεις θα εισπραχθούν μετά το Φεβρουάριο του 2013 και ζητούν ισοδύναμα μέτρα μόνο από περικοπές δαπανών με ταυτόχρονη μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου για τους φορολογούμενους που θα μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση πολύ πιο κάτω από τις 100.000€ που προτείνει το ΥΠΟΙΚ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σχολίαζε χαρακτηριστικά ότι οι δανειστές είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και ζητούν ισοδύναμα μέτρα που να μπορούν να τα παρακολουθούν με ευκολία.

Η τρόικα έχει απορρίψει, τουλάχιστον για τώρα και ορισμένες παρεμβάσεις που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα βοηθούσαν στην προσέλκυση επενδύσεων όπως η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15% και στην προσέλκυση τουριστών όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 μονάδες, αφού τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εξακολουθούν να είναι πενιχρά.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε ότι «για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Συνεπώς πρέπει πολύ γρήγορα να αλλάξουμε τη νομοθεσία και να την αυστηροποιήσουμε και παράλληλα να αναστήσουμε τον φορολογικό ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτήν τη στιγμή».

Ο Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε επίσης ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την τροποποίηση στο νόμο που ρυθμίζει θέματα συμψηφισμού μη ληξιπρόθεσμων οφειλών με απαιτήσεις από το δημόσιο ώστε αυτός να καταστεί πιο εύκολος.

skai.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7268&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote