Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συμφωνία αρχηγών εν μέσω καβγά
Συμφωνία αρχηγών εν μέσω καβγά Εκτύπωση E-mail
02.08.12

Στη διάρκεια μιας δραματικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου μεταξύ άλλων έγινε και καβγάς σε υψηλούς μάλιστα τόνους ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Γιάννη Στουρνάρα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία να ανακοινώσουν το πακέτο των 11,5 δισ., παρά τις διαφωνίες του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη όσον αφορά τη στρατηγική και τα μέτρα. Η ανακοίνωση θα γίνει αφού τα μέτρα εγκριθούν από την τρόικα

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος στην εισήγησή του προειδοποίησε ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από το εξωτερικό είναι σαφή:

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρώ με διακοπή της χρηματοδότησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις» είπε ο κ. Σαμαράς. Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Η υπόθεση είναι ξεκάθαρη. Προτιμώ να αποφασίσουμε για μέτρα βλέποντας τις θετικές συνέπειες που είναι η παραμονή στο ευρώ και η επιμήκυνση, παρά να έχουμε τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης της τρόικας και της ρήξης που συνεπάγεται, με τραγικούς κινδύνους. Αν δεν πάρουμε τώρα την απόφαση μπαίνουμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες. Χωρίς αυτή την απόφαση θα υπάρξει άρνηση για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου και αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων» φέρεται να είπε, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς.
Συμφωνία αρχηγών εν μέσω καβγά

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο κ.Βενιζέλος απάντησε: «Εφόσον ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα δημιουργηθούν κίνδυνοι, εγώ είμαι υποχρεωμένος να το δεχτώ».

Η επιβεβαίωση ότι η εισήγηση και η απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό έγινε απο τον υπουργό Οικονομικών μετά τη σύσκεψη. Ο κ.Στουρνάρας δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους:

«Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε ότι πρέπει να γίνει δεκτή, ως αναγκαία προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης, η περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ. Η εισήγηση αυτή έγινε αποδεκτή».


Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει το βάρος που θα σηκώσουν οι συντάξεις σε αυτή τη διαδικασία της προσαρμογής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του από την Ιπποκράτους έκανε απόλυτα σαφές ότι είχε σοβαρές διαφωνίες όσον αφορά τη στρατηγική και ότι επιμένει στην πρότασή του για πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε δυο δόσεις ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία.

Συμφωνία αρχηγών εν μέσω καβγά
Τελικά όμως, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό που έχει την ευθύνη των χειρισμών, για να μην θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης αφού η παραμονή της κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση που μένει να γίνει με την Ευρώπη για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ευ.Βενιζέλος: Δεν θα οδηγήσουμε εμείς την χώρα σε εκλογές
«Εφόσον ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη όλων των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επομένων δόσεων και τη θέση της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα. 
Συμφωνία αρχηγών εν μέσω καβγά

Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2011 η Νέα Δημοκρατία.

Ήδη, στάλθηκε εκ των πραγμάτων στους εταίρους μας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ αμέσως, εν πολλοίς από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά αντιδρούν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι.


Ήδη, έγινα στόχος προσωπικών επιθέσεων από κάποιους κύκλους που συνηθίζουν να λένε γνωστές εξυπνάδες, για μειωμένη υπευθυνότητα. Αυτό το βρίσκω χυδαίο και ανιστόρητο. Είναι προσβολή απέναντι στα βάρη που σήκωσε και σηκώνει το κόμμα μας και εγώ προσωπικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, επεσήμανε ότι το κόμμα του και ο ίδιος επιμένουν στην ανάγκη να προστατευτούν τα χαμηλά εισοδήματα και ότι ισχύει στο ακέραιο η προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ για απεμπλοκή από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου.

«Η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τη συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου.

Η προγραμματική μας συμφωνία, η προγραμματική σύγκλιση των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραμένει στο ακέραιο», δήλωσε ο κ.Κουβέλης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ.Βενιζέλος φέρεται να χρέωσε στον κ. Στουρναρα «υπονόμευση της προσπάθειας του να διαπραγματευθεί με την τρόικα».

Στο θέμα παρενέβη ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι περιστάσεις είναι πολύ δύσκολες. Τελικά η ένταση εκτονώθηκε και ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν έχοντας δώσει αμοιβαίες εξηγήσεις.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7264&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote