Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Με παρέμβαση Σαμαρά "φωτίστηκε" το Άσυλο Ανιάτων
Με παρέμβαση Σαμαρά "φωτίστηκε" το Άσυλο Ανιάτων Εκτύπωση E-mail
20.07.12

Με πρωθυπουργική παρέμβαση αποκατάστησε η ΔΕΗ την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Άσυλο Ανιάτων, στην Κυψέλη, που διεκόπη την Πέμπτη επειδή δεν πληρώθηκε το "χαράτσι"... 600 ευρώ. Το θέμα έλαβε διαστάσεις μετά τη δημοσιοποίησή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Παρέμβαση Σαμαρά

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο διευθυντής του γραφείου του Κώστας Μπούρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό για το θέμα που προέκυψε με το κόψιμο του ρεύματος στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη επειδή δεν έχει πληρωθεί το "χαράτσι".

Ο κ. Ζερβός έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις, λέγοντας πως η διακοπή έγινε από λάθος επειδή ο λογαριασμός φαινόταν σε όνομα ιδιώτη και αμέσως η ΔΕΗ απεκατέστησε το ρεύμα στο Άσυλο.

Επικοινωνία και με Βενιζέλο

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΕΗ είχε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους διακοπής της παροχής ρεύματος στο Άσυλο Ανιάτων.

Ο κ. Ζερβός έδωσε τις ίδιες εξηγήσεις στον κ. Βενιζέλο ότι δηλαδή η ΔΕΗ απεκατέστησε το ρεύμα και ότι η διακοπή έγινε από λάθος.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισκέφθηκε το Άσυλο Ανιάτων της Κυψέλης.

Σε ανακοίνωση τους τονίζουν ότι πρόκειται για στυγνή, ανάλγητη πρακτική, η οποία εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πιο ευπαθών ομάδων, των ασθενών και των απόρων. Εκείνων στους οποίους κάθε πολιτισμένη πολιτεία οφείλει μέριμνα και πρόνοια.

"Πρόκειται επίσης, για πράξη που παραβιάζει ευθέως το νόμο, αλλά και το υπερνομοθετικό και συνταγματικό πλαίσιο προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων".

"Πρόκειται, εν ολίγοις, για έγκλημα, από τα πλέον αποτρόπαια. Ζητείται η άμεση απόδοση ευθυνών, αφού το φιλότιμο προφανώς εξέλιπε προ πολλού. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους ασθενείς και τους εργαζόμενους που με αυταπάρνηση αναπληρώνουν τα κενά της πολιτείας".

Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα

Το Άσυλο Ανιάτων, στην Κυψέλη έχει οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, λόγω της μη εξόφλησης των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα υποσιτισμού στους κατάκοιτους ασθενείς, ελλείψεις βασικών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, οι 170 εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι από το Μάρτιο και το τραγικότερο όλων η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε κτίριο του Ασύλου.

Όπως κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννα Ηλιάδη, η ΔΕΗ διέκοψε, το πρωί της Πέμπτης, την ηλεκτροδότηση σε κτίριο του Ασύλου Ανιάτων όπου φιλοξενείται μικρός αριθμός υπερήλικων ασθενών, λόγω της μη εξόφλησης του «χαρατσιού», ύψους 600 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε με επιστολή του διαβεβαιώσει το Ίδρυμα ότι λόγω του κοινωφελούς σκοπού του απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος έκανε λόγο για αναλγησία του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές του προς το Ίδρυμα για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του.

"Οι 235 βαριά ασθενείς που περιθάλπονται στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη είναι πλέον στο έλεος του ΕΟΠΥΥ", είπε η κ. Ηλιάδη, η οποία έκανε λόγο για αναλγησία του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές του προς το Ίδρυμα για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του.

Το Ασυλο Ανιάτων είναι Κοινωφελές Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί χωρίς κρατική επιχορήγηση, με πόρους που προέρχονται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τις προσφορές ιδιωτών. Παρέχει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από συνεχή ιατρική φροντίδα, καθώς στο 80% των περιπτώσεων είναι κατάκοιτοι. Οι υπόλοιποι ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά και νευρολογικά προβλήματα, τα οποία χρήζουν αυξημένης φροντίδας από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

"Η κατάσταση των ασθενών μας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα»" ανέφερε η υπεύθυνη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ασύλου Ανιάτων Αννα Δανοπούλου, αφού όπως είπε στερούνται βασικά είδη τροφίμων.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης το Ίδρυμα απέστελλε στον ΕΟΠΥΥ εξώδικη διαμαρτυρία προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους ασθενείς.

Παράλληλα, εστάλησαν επιστολές προς τους υπουργούς Υγείας, Α. Λυκουρέντζο, Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα και Εργασίας , Γ. Βρούτση όπου περιγράφεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα.

"Το επόμενο μας βήμα θα είναι να απευθυνθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, καθώς πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές", είπε η κ. Ηλιάδη.

Από την άλλη πλευρά λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων για εισαγωγή νέων περιστατικών.

"Ολοένα και περισσότεροι καταθέτουν αίτηση προκειμένου να αναλάβουμε τη φροντίδα ενός κατάκοιτου μέλους της οικογένειας, γιατί δεν υπάρχει πια η οικονομική δυνατότητα για τη φροντίδα του στο σπίτι όπως παλαιότερα. Το Ασυλο καλύπτει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στο δημόσιο τομέα της πρόνοιας", ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παντελής Ξένος, αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι απλήρωτοι από το Μάρτιο εργαζόμενοι για να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που παρέχουν στους ασθενείς του Ασύλου.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7246&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote