Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ισπανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τα αυστηρά μέτρα λιτότητας
Ισπανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τα αυστηρά μέτρα λιτότητας Εκτύπωση E-mail
20.07.12

Το πακέτο μέτρων, που προβλέπει περικοπές ύψους 65 δισ. ευρώ, έχει στόχο να μειώσει φέτος το έλλειμμα στο 6,3% και στο 2,8% το 2014, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο των αυστηρών μέτρων λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση προκειμένου να κατευνάσει τις διεθνείς αγορές -οι οποίες ωστόσο έδειξαν να αψηφούν το γεγονός, αφού το κόστος δανεισμού της Μαδρίτης παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Τα μέτρα ενέκριναν με την ψήφο τους 180 βουλευτές, 131 τα καταψήφισαν, ενώ καταγράφηκε μία αποχή, από τους παρόντες κοινοβουλευτικούς στα έδρανα του ημικυκλίου. Το πακέτο υπερψήφισαν μόνον οι βουλευτές του κυβερνητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), κάτι που πάντως άρκεσε αφού διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.

Τα κόμματα της αριστεράς, η βασκική εθνικιστική συμμαχία Αμαΐουρ και οι Καταλανοί της Εσκέρα Ρεπουμπλικάνα (ERC) απουσίασαν από την συνεδρίαση προκειμένου να μην είναι «συνένοχοι» σε αυτό που χαρακτηρίζουν «ωμή επίθεση» κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης -και πάλι μόνον με τις ψήφους των βουλευτών του ΡΡ- το διάταγμα για τη δημιουργία του ταμείου ρευστότητας των 18 δισ. ευρώ για να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα των αυτόνομων περιφερειών της χώρας. Οι αυτόνομες περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονται υπεύθυνες, σε μεγάλο βαθμό, για τον εκτροχιασμό του δημοσίου ελλείμματος στο 8,9%.

Το πακέτο μέτρων, που προβλέπει περικοπές ύψους 65 δισ. ευρώ, έχει στόχο να μειώσει φέτος το έλλειμμα στο 6,3% και στο 2,8% το 2014, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ έως και 3 ποσοστιαίες μονάδες σε γενικές γραμμές -από το 18 στο 21%- αν και ορισμένοι τομείς, όπως οι μεταφορές, η εστίαση και τα είδη πρώτης ανάγκης θα παραμείνουν σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ (που όμως αυξάνεται από το 8 στο 10%). Αμετάβλητος παραμένει ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, στο 4%.

Ένα άλλο από τα μέτρα που έχουν προκαλέσει γενική κατακραυγή αφορά την κατάργηση του επιδόματος των Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μετά την ανακοίνωσή του έχουν ξεσηκωθεί και καθημερινά διοργανώνουν διαδηλώσεις στο κέντρο της Μαδρίτης.

Επιπλέον, όσοι χάνουν τη δουλειά τους θα δουν το επίδομά τους να μειώνεται μετά τον έβδομο μήνα, που θα φθάνει το 50% από το 60% του βασικού μισθού, μολονότι θα παραμείνει αμετάβλητο το χρονικό διάστημα της χορήγησής του, στους 24 μήνες.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του δημοσίου, δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο.

Μολονότι τα αυστηρά αυτά μέτρα απώτερο στόχο είχαν να διαβεβαιώσουν τις αγορές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών πώλησε ομόλογα ύψους 2,98 δισ. ευρώ με αυξημένα επιτόκια.

Τα κρατικά ομόλογα, διετούς και πενταετούς διάρκειας, αποκτήθηκαν με επιτόκια 5,2 και 6,5% αντίστοιχα, κατά πολύ αυξημένα από το 4,3 και το 6,05% της προηγούμενης δημοπρασίας τον Ιούνιο. Τα επταετούς διάρκειας ομόλογα απέφεραν επιτόκιο 6,7%, ενώ τα δεκαετή ομόλογα ξεπέρασαν το κρίσιμο όριο του 7%. Παράλληλα, η διαφορά απόδοσης των ισπανικών δεκαετών ομολόγων (spread) έναντι των γερμανικών ξεπέρασε τις 580 μονάδες βάσεις.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7245&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote