Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ισχυρό μήνυμα ενόψει τρόικας αναζητούν οι 3 αρχηγοί
Ισχυρό μήνυμα ενόψει τρόικας αναζητούν οι 3 αρχηγοί Εκτύπωση E-mail
19.07.12

Τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων να μην υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012, πέραν των ήδη εκκρεμούντων προς υλοποίηση, επανέλαβαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης μετά την τρίωρη σύσκεψη που είχαν υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση έτοιμη, αυτή τη φορά, να προχωρήσει στο κλείσιμο ή συγχώνευση δημοσίων οργανισμών που επιβαρύνουν τους φορολογουμένους αλλά και στην προώθηση των πρώτων αποκρατικοποιήσεων ώστε να δοθεί και το απαραίτητο μήνυμα αποφασιστικότητας ενόψει της επικείμενης έλευσης της τρόικας στις 26 Ιουλίου

Ετσι, στη νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δυνατότητα ενός ιδιώτη να κατέχει ποσοστό περισσότερο από το 20% σε δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση επειχειρήσεων όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ και άλλες.

Στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα, συμφωνήθηκε ως εθνική διαπραγματευτική θέση με την τρόικα να μην υπάρξουν νέα μέτρα για το 2012 παρά μόνο τα συμφωνηθέντα 3 δισ εκ των οποίων 200 εκατομμύρια επιχειρούνται να αντικατασταθούν από ισοδύναμα καθώς αφορούν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν κατεύθυνση στον υπουργό Οικονομικών να μην προχωρήσει σε πρόταση για οριζόντιες περικιπές σε ό,τι αφορά τα μέτρα των 11 δισ. ευρώ που ως τώρα προβλέπεται να εφαρμοστούν τη διετία 2013 – 2014.

Η κατεύθυνση αυτή δόθηκε παρά τις επιφυλάξεις που εμφανίζεται να εκφράζει ο κ. Στουρνάρας για τη δυνατότητα η προσαρμογή των 11 5 δισ να προέλθει μόνο από περικοπές δαπανών. Μάλιστα κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπ. Οικονομικών απέφυγε να αποκλείσει ότι θα γίνουν οριζόντιες περικοπές.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν επίσης σε μία σειρά μέτρων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από την εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων και την καταβολή του με δόσεις μέχρι το 2013 έως το επιδομα θέρμανσης και την αλλαγή του καθεστώτος του Τειρεσία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Οι δηλώσεις των αρχηγών - κυβερνητικού εκπροσώπου
«Η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν οι τρεις αρχηγοί», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Και πρόσθεσε: «Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Μέριμνα της κυβέρνησης είναι να προωθήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχόληση, να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή και να ενδυναμώσει τη διεθνή θέση της χώρας».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο των οριζόντιων περικοπών ο κ. Κεδίκογλου είπε: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Μπορείτε να ρωτήσετε τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Στουρνάρα». Παρέπεμψε δε στις δηλώσεις των κ.κ Βενιζέλου και Κουβέλη τις οποίες χαρακτήρισε «σαφείς» .

Στις δηλώσεις του (εδώ ολόκληρες) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι επήλθε συμφωνία για τα επόμενα βήματα τςη κυβέρνησης.

Πρώτος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και αφετηρία για την αναθεώρηση είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός του 2013.

Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει αξιοπιστία και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως και να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά, ώστε να υπάρξει ρευστότητα.

Ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην της εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί, αλλά και αυτά θα εφαρμοστούν με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Σημείωσε, ακόμα, ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.

Σχετικά με τα 11,5 δισ. της διετίας 2013-2014, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι συμφωνήθηκε να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα. Ύπάρχουμ διευκρίνισε, πιθανά μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία θα ονομάζεται Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Σχεδιασμού, ενώ συμπλήρωσε ότι αποφασίσθηκε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό θα κινηθούν στο ανώτατο επίπεδο στην Ευρώπη, ώστε να ανατραπεί η «λανθασμένη εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη για τη χώρα μας».

«Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012. Αντιθέτως θα θελήσουμε και θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα της χώρας», σημείωσε στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης.

Κουβέλης: Θα βρεθούν τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια
«Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012. Αντιθέτως θα θελήσουμε και θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα της χώρας», σημείωσε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εξευρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια και τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλιστεί η μη επιβάρυνση των νοικοκυριών μετά την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανης, με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τα γεωγραφικά δεδομένα και την εισοδηματική ικανότητα.

Αναφερόμενος στο τέλος ακίνητης περιουσίας, είπε ότι «προωθείται η ανεύρεση μέτρων προκειμένου να ελαφρυνθούν οι ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες και είπε ότι αναζητείται λύση ώστε οι δόσεις των φορολογουμένων να επιμηκυνθούν σε χρονικό διάστημα που θα φτάνει έως το 2013.

Μίλησε επίσης για ολοκληρωμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με στόχο την επιμήκυνση της δημοσιονομικής πολιτικής ενώ για το στόχο των 11,5 δισ. ευρώ είπε ότι μπορούν να βρεθούν με περικοπές σπατάλης και όχι με μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.

Επεσήμανε δε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Τέλος έκανε λόγο για χαλάρωση των ρυθμίσεων του Τειρεσία προκειμένου «να ανασάνει η αγορά».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7244&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote