Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο σκληρός Νοέμβρης του ΠΑΣΟΚ
Ο σκληρός Νοέμβρης του ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
03.11.07
Τα τελευταία χαρτιά τους στην αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα «παίξουν» ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος στις επτά μέρες που απομένουν μέχρι την κρίσιμη αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου.

Τα επιτελεία τους καταγράφουν τις εντυπώσεις, θετικές και αρνητικές, από τις ομιλίες τους στην συνδιάσκεψη, που κλείνει σήμερα τις εργασίες της, και προετοιμάζουν τις κινήσεις της τελευταίας εβδομάδας. Της πιο κρίσιμης εβδομάδας...

**Ο Γ. Παπανδρέου θα επιμείνει στις καταγγελίες του κατά των διαπλεκομένων και μιντιακών συμφερόντων, αφού η εκτίμηση του επιτελείου του είναι ότι η τακτική αυτή αποδίδει τα μέγιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές επιθέσεις του κ. Παπανδρέου στα σκοτεινά κέντρα καταχειροκροτήθηκαν στη συνδιάσκεψη, ιδιαίτερα όταν έκανε τη σύνδεση ανάμεσα στην αποστασία του 1965 και στο «βρόμικο '89». Σε ό,τι αφορά τις χαμηλές επιδόσεις του έναντι του Κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να διασκεδάσει την εντύπωση πως γι' αυτόν προέχει η «επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ» και όχι η νίκη στις επόμενες εκλογές.

**Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να αποδομήσει τα επιχειρήματα των οι αντιπάλων του, ότι «διψάει για την εξουσία και πως εκτός από "δεξιός" είναι και ο εκλεκτός των εξωθεσμικών κέντρων». Οι απαντήσεις του στις κατηγορίες αυτές κατατέθηκαν στη συνδιάσκεψη και αναμένεται κλιμάκωση τις προσεχείς μέρες: «Τα εξωθεσμικά συμφέροντα που καθοδηγούνται από τη δεξιά του Κ. Καραμανλή έχουν προτίμηση: δεν θέλουν εμένα για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ γιατί προφανώς δεν θέλουν να ηττηθούν».

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις περί «δεξιάς πολιτικής», θα προβάλει τις προτάσεις του που συγκροτούν, «την πλατφόρμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας». Επιπλέον, γνωρίζοντας ότι η «αχίλλειος πτέρνα» του ρεύματός του είναι το λεκανοπέδιο, θα επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις του προκειμένου να «ομαλοποιηθεί» η κατάσταση. Εκεί θα ρίξουν το βάρος τους εκτός από τον ίδιο και ο Γ. Φλωρίδης, η Μιλένα Αποστολάκη και ο Α. Λοβέρδο.

**Ωστόσο, παρά τη «σιγουριά» των δύο κεντρικών υποψήφιων ότι η «ενότητα δεν κινδυνεύει», ο φόβος της διάσπασης δεν έχει απομακρυνθεί. Ηταν διάχυτος μεταξύ των στελεχών. Τα πιο επώνυμα εξέφρασαν καθαρά τις ανησυχίες τους: Ο Κ. Σκανδαλίδης, ο τρίτος της παρέας των υποψηφίων, ζήτησε τη «βοήθεια του Θεού» για να μείνει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο!

**Οι «διπλωματικές», ως προς την επιλογή προέδρου, τοποθετήσεις της Αννας Διαμαντοπούλου και του Π. Ευθυμίου περιείχαν μπόλικη αγωνία για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Το κείμενο των 2.000 κατώτερων, μεσαίων και ανώτερων στελεχών με κορυφαίες υπογραφές αυτές των Α. Τσοχατζόπουλου και Α. Κοτσακά, ήταν σαφές: «Η σημερινή δομή και λειτουργία του ΠΑΣΟΚ έκλεισε οριστικά τον κύκλο της».

**Οι πιο δραματικές, πάντως, επισημάνσεις προέρχονται από τον Κ. Λαλιώτη. Στον πρόλογο του βιβλίου του «Πυξίδα» ο πρώην γραμματέας προειδοποιεί: «Εάν το ΠΑΣΟΚ βυθιστεί σε μια παρατεταμένη κρίση, στη συρρίκνωση και στην πολυδιάσπαση, τότε η κρίση αυτή θα σημάνει έναν σεισμό για όλο το πολιτικό εποικοδόμημα της μεταπολίτευσης».

**Αλλωστε και η απουσία του Κ. Σημίτη, με το σκεπτικό ότι «δεν θέλει να φορτίσει το ήδη πολωμένο κλίμα», είναι ενταγμένη στην απειλητική ατμόσφαιρα της διάσπασης.

Παράγοντες που δεν έχουν εμπλακεί στην εσωκομματική διελκυστίνδα έλεγαν στην «Κ.Ε.» ότι το στοίχημα της ενότητας θα κριθεί από τέσσερις προϋποθέσεις:

- Να εξελιχθούν όλα ομαλά στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

- Να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες. Ενα νούμερο που θα απέχει πολύ από το 1.000.000 του 2004 αυτομάτως θα δημιουργήσει πρόβλημα «νομιμοποίησης» στο νικητή.

- Να αποδεχτεί το αποτέλεσμα ο δεύτερος.

- Να δείξει γενναιοδωρία ο νικητής και ψυχραιμία ο χαμένος.
enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=724&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote