Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ψήφος εμπιστοσύνης με 179 "ναι"
Ψήφος εμπιστοσύνης με 179 "ναι" Εκτύπωση E-mail
09.07.12

Χωρίς εκπλήξεις όσον αφορά στην ψηφοφορία, αλλά με υψηλούς τόνους στις ομιλίες, ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

"Ναι" ψήφισαν 179 βουλευτές, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν 121.

Σε σύνολο 300 ψηφισάντων, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 129 βουλευτές της ΝΔ, οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Κατά ψήφισαν: οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.

Η διαδικασία της συζήτησης έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού, της οποίας προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ολοκληρώθηκε με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ομιλίες πολιτικών αρχηγών


Ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, επισήμανε ότι υπάρχει μία "μάχη ανάμεσα στο καινούργιο που γεννιέται και το παλιό που αντιστέκεται", συμπληρώνοντας ότι "κανένας εδώ μέσα δεν αναμάρτητος, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κουνάει το δάκτυλο στο άλλο". Χαρακτήρισε "φθηνό και χονδροειδή λαϊκισμό" την κατηγορία που ακούστηκε περί "πωλητηρίου" που έβαλε η κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είπε σκωπτικά: "Πρώτον εμένα θα βάλλετε στη φυλακή. Αφήστε τις απειλές". Και πρόσθεσε: "Στην καλύτερη περίπτωση δεν ξέρετε τι λέτε. Τρομοκρατείτε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα".

"Αβανταδόροι του λόμπι της δραχμής έχετε γίνει κ. Τσίπρα", είπε και πρόσθεσε: "Κύριε Τσίπρα, μιλάτε σαν εκπρόσωποι του κάθε λογής Φωτόπουλου".

Και πρόσθεσε: "Πείτε κύριε Τσίπρα στον κύριο Φωτόπουλο που επάξια εκπροσωπείτε: Και αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις".

"Ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε την έξοδο από το ευρώ είναι ανάπτυξη και επενδύσεις", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι έχει αναλάβει -εκ μέρους της κυβέρνησης- να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε "καθαρό αντίπαλο" τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, καθώς -όπως είπε- ήταν και είναι "υπερασπιστής του Μνημονίου".

Σχολιάζοντας την φράση του κ. Στουρνάρα ότι "δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση αλλά η κρίση έφερε το Μνημόνιο", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε "ποιος άραγε φταίει για την κρίση; Αλήθεια ποιος έφερε την κρίση σε αυτή τη χώρα; Μήπως κυβερνήσεις της Αριστεράς; Δημόσιοι υπάλληλοι που μαζί τα φάγαμε; Ή μήπως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι νεοφιλελεύθερες επιλογές";

"Σήμερα ο λαός καλείται να πληρώσει αυτό το χρέος που εσείς δημιουργήσατε", είπε και κατήγγειλε την κυβέρνηση: "Μας κατηγορείτε ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές. Εσείς δεν είστε ευρωπαϊστές. Είστε Μερκελιστές!"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή για το ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για τις αγορές και τα τραπεζικά λόμπι", τόνισε.

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επαναφέροντας τη συμμετοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην "εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης". Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να συνεισφέρουν. "Η επιλογή της εύκολης λύσης, της αντιπολίτευσης, έχει γίνει γιατί γνωρίζει ότι υπάρχει μόνο μία γραμμή, που επιτρέπει το εμπόριο των ψευδαισθήσεων", πρόσθεσε.

Σε άγρια κόντρα μεταξύ Χατζηδάκη και Καμμένου εξελίχθηκε η ομιλία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αφορμή αναφορά του δευτέρου σε ένα ποσό ύψους 500 εκ. ευρώ που οφείλει η γερμανική Hochtief στο ελληνικό δημόσιο από ΦΠΑ, καλώντας υπουργό Ανάπτυξης να τοποθετηθεί.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το θέμα αφορά το υπουργείο Οικονομικών και όχι το δικό του υπουργείο.

Ο Π. Καμμένος διαμήνυσε ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου θα οδηγήσει τη χώρα σε νέο εμφύλιο.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος επανέλαβε ότι το κόμμα του καταψηφίζει την κυβέρνηση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν είναι εναντίον της εξόδου από το ευρώ, καθώς "το έχουμε πληρώσει ακριβά το ευρώ".

Κατά την έναρξη της δευτερολογίας του προέδρου της Χρυσής Αυγής, μερίδα βουλευτών αποχώρησε, όπως είχε πράξει και το Σάββατο.

Βαθύτατα προοδευτικό και ρεαλιστικό, χαρακτήρισε το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση όχι γενικά και αόριστα αλλά στη βάση αυτής της συμφωνίας.
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για ένα μνημόνιο τέρας. "Θα γίνουμε όλοι φοροφυγάδες όχι από ιδεολογία αλλά από αδυναμία", προειδοποίησε.

"Χρειάζεται θράσος να μιλάτε για τον ΟΣΕ όπως μιλάτε", σημείωσε για να ρωτήσει: "Γιατί επί 20 χρόνια οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για τον ΟΣΕ για να πουληθεί τώρα".

Οι ομιλίες των υπουργών

"Θα προτείνουμε χρονική μετάθεση του προγράμματος και πέραν του 2014, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω ύφεση", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Τελευταία προθεσμία την 24η Αυγούστου να απογραφούν όσοι δικαιούχοι συντάξεων δεν το έχουν κάνει, δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε διαφορετική περίπτωση παύει η καταβολή της σύνταξης, ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Την αλλαγή του φορολογικού συστήματος με μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης ο οποίος τόνισε ότι από αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομική επιβίωση της χώρας.

Σαφές μήνυμα, ότι μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να επανεξεταστεί το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και θα έχει ορίζοντα εφαρμογής του την ακαδημαϊκή περίοδο 2016-2017, έστειλε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος.

"Δοξασίες" χαρακτήρισε τα περί κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Μήνυμα προς τη Χρυσή Αυγή και την πρακτική της να υποκαθιστά το έργο της ΕΛ.ΑΣ απέστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Την ανάγκη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη και ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού τόνισε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Προτεραιότητα στον θαλάσσιο τουρισμό με έμφαση στους τομείς της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ, στην ανάπτυξη του δικτύου των μαρινών μέσω συμβάσεων παραχώρησης αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις λιμένων με αιχμή τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ θα δώσει ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης.

"Θα είμαστε έτοιμοι να ξεπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τρίτους αμέσως μόλις έρθει η χρηματοδότηση", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

"Η γεωργία ήταν ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας και πρέπει και μπορεί να ξαναγίνει", τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης.

Στη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που λειτουργεί σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, θα είναι το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης κρίσεων και θα έχει ρόλο στην πρόληψη, την αποτροπή και αν χρειαστεί και την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.

Πολιτική που θα επιδιώκει να καταστήσει τον ελληνικό πολιτισμό "πηγή έμπνευσης στις συνθήκες της κρίσης" και "πρεσβευτή μας στο εξωτερικό για την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας και του σεβασμού", περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας.

Οξεία αντιπαράθεση το Σάββατο

"Κόκκινο" χτύπησε το πολιτικό θερμόμετρο το Σάββατο κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της τρικομματικής κυβέρνησης

Στο πλαίσιο των υψηλών τόνων που επικράτησαν, αποχώρησαν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά την ομιλία του Ν. Μιχαλολιάκου.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7227&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote