Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σε Αθήνα και Σκόπια ο Νίμιτς
Σε Αθήνα και Σκόπια ο Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
03.11.07
Αναβαθμίζει τη συζήτηση για την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων ο ειδικός διαμεσολαβητής του OΗΕ Μ. Νίμιτς, προχωρώντας σε συνομιλίες με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

Ετσι, ο κ. Νίμιτς από απευθείας συνομιλίες σε επίπεδο εκπροσώπων θα επιδιώξει διαδικασία εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, προκειμένου να προχωρήσει η διαβούλευση για την εξεύρεση λύσης.

Κι αυτό γιατί διαπιστώνει ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν αλλάξει στάση.  Πρακτικά, επιστρέφουμε στη διαδικασία του 1994-95, τότε που οι Αμερικανοί μιλούσαν και με τις δύο πολιτικές ηγεσίες, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μέσω της οποίας οδηγηθήκαμε στην Ενδιάμεση Συμφωνία. 

 O Μ. Νίμιτς ανακοίνωσε χτες στη Νέα Υόρκη ότι θα επισκεφθεί «στο κοντινό μέλλον» την Αθήνα και τα Σκόπια, για να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών. «Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις», τόνισε ο ειδικός διαπραγματευτής του OΗΕ.  Εγγράφως 

 Τις θέσεις του για τη συνέχιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ο κ. Νίμιτς τις έδωσε εγγράφως στους συνομιλητές του, τον Ελληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και το Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ με τους οποίους συναντήθηκε χτες στη Νέα Υόρκη, μετά τις συνομιλίες με τους δύο πρέσβεις-διαπραγματευτές. 

 Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι έδωσε στους δύο συνομιλητές του εισηγήσεις για κριτήρια στο θέμα της ονομασίας για να μελετηθούν από τις δύο πλευρές. 

 Δυόμισι ώρες 

 Η συνάντηση κράτησε δυόμισι ώρες και έγινε στο γραφείο του κ. Νίμιτς στο Μανχάταν. Τόσο ο κ. Νίμιτς όσο και οι πρέσβεις Βασιλάκης και Ντιμιτρόφ δήλωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα» και «ήταν έντιμη», όπως τόνισε ο Ελληνας αντιπρόσωπος. 

 O κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «ο καθένας παρουσίασε τις προτάσεις του, όπως τις γνωρίζετε, και η συνάντηση θα χρησιμεύσει και στους δύο για να σκεφτούν το μέλλον».

Σε ερώτηση αν η χτεσινή συνάντηση είχε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες συναντήσεις, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «είχε βελτιώσεις», υπογραμμίζοντας ότι «και οι δύο θέλουν να βρουν λύση». 

 O κ. Ντιμιτρόφ, πάντως, έκανε σαφές ότι η κυβέρνησή του δε συζητά τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα της Ελλάδας να χρησιμοποιεί μια ονομασία που θα συμφωνηθεί, διαφορετική από την επίσημη της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». 

 O Σκοπιανός ΥΠΕΞ  

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Α. Μιλοσόσκι, συνεχίζει τις προτροπές του προς την Αθήνα. Μας προτείνει να ονομάσουμε τη Μακεδονία «Αρχαία Μακεδονία» για να μην έχουμε πρόβλημα πολιτιστικό.

Η αμερικανική κυβέρνηση χτες προέτρεψε και τις δύο πλευρές να βρουν λύση στο θέμα και αναφέρθηκε διά των εκπροσώπων της σε λάθη που έκαναν τα Σκόπια και τα οποία πρέπει να διορθώσουν

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=722&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 03.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote