Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σφαγή στο Δημόσιο σε Ιταλία και Γαλλία
Σφαγή στο Δημόσιο σε Ιταλία και Γαλλία Εκτύπωση E-mail
03.07.12

Η κυβέρνηση Μόντι ετοιμάζει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, πάγωμα προσλήψεων και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα, προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι οδεύει σε μετωπική σύγκρουση

 

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία το σχέδιο της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι για περικοπές περίπου 100.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα την ώρα που το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας ενημέρωνε την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ για ανάγκη εξεύρεσης... 33 δισ. ευρώ μέσα στο 2013.

Μπορεί ο «σούπερ-Μάριο» να όρθωσε το ανάστημά του μπροστά στη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η λιτότητα όμως καλά κρατεί στη γειτονική Ιταλία. Για του λόγου το αληθές, η διαρροή του κυβερνητικού σχεδίου «περιορισμού» του Δημοσίου που δημοσιεύτηκε από την «Κοριέρε ντελα Σέρα» μονοπωλούσε χθες τα ιταλικά ΜΜΕ θέτοντας επί ποδός πολέμου τα Συνδικάτα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μόντι σχεδιάζει συνολική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης των 100.000 εργαζομένων έως το 2014. Φέτος οι μειώσεις δεν θα ξεπεράσουν τους 10.000 εργαζομένους, ωστόσο τα δύο επόμενα χρόνια θα φύγουν από το Δημόσιο περίπου 90.000 από τους συνολικά 3,5 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους.

Η μείωση αυτή αναμένεται να επιτευχθεί με το πάγωμα των προσλήψεων και με σειρά πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που θα συνοδεύονται από ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων που εγκαταλείπουν τη δουλειά.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα αναφέρεται και η καταβολή του 80% του μισθού για δύο χρόνια ή έως ότου ο εργαζόμενος θεμελιώσει δικαίωμα για να λάβει την κανονική του σύνταξη.

Η περικοπή αυτή θα αφορά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κυρίως ανώτερους υπαλλήλους και διευθυντικά στελέχη (ο συνολικός αριθμός των οποίων υπολογίζεται να μειωθεί κατά 20%), αλλά και εργαζομένους που απασχολούνται στα υπουργεία.

Επιπλέον μέτρα
Πέραν της μείωσης των θέσεων εργασίας, το σχέδιο «εξυγίανσης» του δημοσίου τομέα -όπως το χαρακτηρίζει η ιταλική κυβέρνηση- περιλαμβάνει και άλλου είδους περικοπές, όπως είναι ο περιορισμός των ειδικών κουπονιών που δίδονται στους υπαλλήλους για το μεσημεριανό τους γεύμα και τα οποία δεν θα ξεπερνούν πλέον τα επτά ευρώ.

Σύμφωνα με την «Κοριέρε ντελα Σέρα», η κυβέρνηση μελετάει επίσης τη δυνατότητα μείωσης κατά 50% των αυτοκινήτων που διατίθενται προς χρήση των στελεχών διαφόρων κρατικών εταιρειών, ενώ, όπως υποστηρίζεται, είναι πολύ πιθανό να περιοριστεί στα τρία ο αριθμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε οργανισμούς που δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στον δέκατο τρίτο μισθό, ο οποίος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, φαίνεται να τη... γλιτώνει. Πάντως, τα κυβερνητικά σχέδια -έτσι όπως περιγράφονται από τα ΜΜΕ- έχουν προκαλέσει αναστάτωση στα Συνδικάτα, τα οποία προειδοποιούν τον Μάριο Μόντι πως οδεύει προς «μετωπική σύγκρουση».

«ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ» ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Περικοπές 33 δισ. ευρώ το 2013 για το έλλειμμα

«Μονόδρομος» είναι η λιτότητα και για τη Γαλλία σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο που προχώρησε -κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης- σε «αποτίμηση» της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Μπορεί βέβαια η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ να επιμένει να μη χρησιμοποιεί τον όρο «λιτότητα» στις ανακοινώσεις της, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως εάν το Παρίσι επιθυμεί να πετύχει τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής τα επόμενα τρία χρόνια, τότε δεν θα έχει άλλη επιλογή από την εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιοποιήθηκε χθες, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μείωση δαπανών της τάξης των 6 με 10 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2012, ένα ποσό που ήταν «αναμενόμενο». Ωστόσο, αυτό που δεν περίμεναν οι περισσότεροι υπουργοί και αναλυτές είναι πως μέσα στο 2013 θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον... 33 δισ. ευρώ για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 3%.

Η έκθεση
Σύμφωνα με τους ειδικούς που υπογράφουν την 250σέλιδη έκθεση, το 2013 θα είναι «το πλέον κρίσιμο έτος» καθώς από τον έλεγχο των δημοσιονομικών της χρονιάς αυτής θα εξαρτηθεί η επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία την οποία έχει υποσχεθεί ο Ολάντ.

Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συναντηθεί αύριο για να αποφασίσει σειρά διορθωτικών μέτρων στον προϋπολογισμό του 2012 αποτελούμενων από φορολογικά μέτρα και περικοπές δαπανών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση των φόρων όπως ο ΦΠΑ και η Εισφορά Εξόφλησης Κοινωνικού Χρέους ενώ του χρόνου είναι αναπόφευκτο να προχωρήσει στη λήψη πακέτου μέτρων... λιτότητας. Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο -λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση του Ολάντ να προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο- προτείνει το πάγωμα των μισθών και σημαντικές μειώσεις επιδομάτων.

ethnos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7218&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote