Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ε.Ε: Αναβολή συνομιλιών για το μακροπρόθεσμο σχέδιο της ευρωζώνης - τον Οκτώβριο
Ε.Ε: Αναβολή συνομιλιών για το μακροπρόθεσμο σχέδιο της ευρωζώνης - τον Οκτώβριο Εκτύπωση E-mail
29.06.12

Ισπανία και Ιταλία απέσυραν την υποστήριξή τους από το πακέτο ανάπτυξης 120 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε αρχικά, περιμένοντας από τους εταίρους συγκεκριμένες λύσεις για το απαγορευτικό κόστος δανεισμού των χωρών τους.
Οι συνομιλίες μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για το μακροπρόθεσμο σχέδιο της οικονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη αναβάλλονται για τον Οκτώβριο, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο Ολάντ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου καθώς νωρίτερα φερόταν να έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως «αν περιμένατε μια απόφαση για μια ομοσπονδιοποιημένη Ευρώπη, παραπληροφορηθήκατε». Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στα ανταλλάγματα που ζητούν Ιταλία και Ισπανία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η Ισπανία θέλει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ η Ιταλία ζητά μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα.

Συμφωνία για το πακέτο 120 δισ. ευρώ - «μπλόκο» Ισπανίας, Ιταλίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν νωρίτερα σε συμφωνία όσον αφορά το σύμφωνο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπέϊ.

«Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ για άμεσα μέτρα ανάπτυξης», δήλωσε ο Βαν Ρόμπέϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «ατζέντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση» για την οποία «θα διαθέσουμε σχεδόν 120 δισεκατομμύρια ευρώ για να λάβουμε άμεσα μέτρα ανάπτυξης».

Ωστόσο, Ισπανία και Ιταλία απέσυραν την υποστήριξή τους από το πακέτο ανάπτυξης, περιμένοντας από τους εταίρους συγκεκριμένες λύσεις για το απαγορευτικό κόστος δανεισμού των χωρών τους.

Ισπανός διπλωμάτης ξεκαθάρισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ναι μεν η Ισπανία τίθεται υπέρ αυτού του πακέτου, χωρίς να το μπλοκάρει, ωστόσο δεν παρέλειψε να πει ότι χρειάζονται έκτακτα μέτρα - ως πλαίσιο μιας συνολικότερης λύσης που καλύπτει την Ιταλία και την Ισπανία.

Παρέμβαση Παπούλια για το πέμπτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης

Η ορθολογική ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι ζωτικοί στόχοι της Ελλάδας, τόνισε, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ. Παπούλιας είχε συνομιλίες με την Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης, ο Κ. Παπούλιας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε τη διαφωνία της στην διαχείριση του πέμπτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης 2014 - 2020 και εμφανίστηκε δυσαρεστημένη για το ύψος των κονδυλίων και τους τομείς που αυτά θα διατεθούν στην πατρίδα μας. Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση.

Ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, ενώνισε ότι τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7210&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 29.06.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote