Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
28.06.12

Οι προγραμματισμένες εκλογές της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης διεξήχθησαν την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 στο Σταθάκειο Κέντρο, από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ.Στις εκλογές έλαβαν μέρος δύο συνδυασμοί: Η παράταξη «Έλληνοαμερικανική Αναγέννηση» με επικεφαλής τον Κωνσταντή Λαμπράκη και η παράταξη «Όλοι μαζί για τον Ελληνισμό» με επικεφαλής τον Ηλία Τσεκερίδη.

 

Εκδίκαση ενστάσεων

 

Εισήγηση της Εφορευτικής Επιτροπής

 

Για την Εφορευτική Επιτροπή

Καταλήγοντας, η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι όλη η εκλογική διαδικασία διεξήχθη με διαφάνεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς αυστηρότητα στην τήρηση των νόμιμων διαδικασιών. Συγχαρητήρια σε όλους τους εκλεγέντες και καλή επιτυχία!

4. Η Συμβουλευτική Επιτροπή πρέπει να ασκεί περισσότερο αποτελεσματικό έλεγχο, όπως προβλέπει το καταστατικό και να τηρεί ειδικό παρουσιολόγιο (χωριστό από εκείνο της γραμματείας), έτσι ώστε να ελέγχονται και να μην αμφισβητούνται οι παρουσίες των τακτικών η αναπληρωματικών αντιπροσώπων κατά τις γενικές συνελεύσεις.

3. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εγγραφής των αντιπροσώπων στις Γενικές Συνελεύσεις (παρουσιολόγιο). Στην κατάσταση πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο οι ταμειακώς εντάξει φορείς που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως ορίζει το καταστατικό.

2. Παρά την ουσιαστική βελτίωση που διαπιστώθηκε στην τήρηση των βιβλίων και των αρχείων της Ομοσπονδίας κατά την περίοδο 2010-12, απαιτείται αναμόρφωση του τρόπου συνεργασίας και αλληλογραφίας μεταξύ της Ομοσπονδίας και των φορέων μελών της. Στην εποχή της σύγχρονης ηλεκτρονικής επικοινωνίας, η οργανωμένη ομογένεια να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά.

1. Πρόθεση της επιτροπής ήταν αποκλειστικά και μόνο η πιστότερη κατά το δυνατόν εφαρμογή του καταστατικού.

 

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας των εκλογών της 10ης Ιουνίου 2012 της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, την εκδλικαση των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί και την τυπική παράδοση παραλαβή σήμερα 21 Ιουνίου 2012, η Εφορευτική Επιτροπή επισημαίνει τα εξής:


Τέλος, η επιτροπή αφού ενημερώθηκε ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Αμερικής Ανδρέας Σάββα ανάρτησε στη γνωστή ιστοσελίδα Facebook καταγγελία κατά της Εφορευτικής Επιτροπής, με αφορμή την απόφαση αποκλεισμού όσων φορέων δεν είχαν καμία συμμετοχή σετακτική γενική συνέλευση την περίοδο 2010-12, με τον τίτλο Shameonthem” (ντροπή τους). Το γεγονός της απαξιωτικής αυτής αναφοράς και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην επιτροπή, η οποία επισημαίνει αποφάσισε απλά να τηρήσει το καταστατικό. Περαιτέρω η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια του κ. Σάββα και να παραπάμψει το θέμα αυτό στην επόμενη διοίκηση για τα περαιτέρω.

Όσον αφορά την πρόταση του Νομικού Συμβούλου περί παραπομπής του θέματος στην πρώτη τακτική γενική συνέλευση, ομόφωνα αποφασίζεται να διαβιβαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο για τα περαιτέρω.


8. Μετά από διεξοδική συζήτηση παρουσία του Νομικού Συμβούλου Βασίλη Σφυρόερα, ο οποίος κατέθεσε σχετική επισυναπτόμενη επιστολή, απορρίφθηκε με 3 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά και 1 λευκής, η ένσταση του Ηλία Τσεκερίδη, κατά της αρχικής απόφασης της επιτροπής, αναφορικά με τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Με την ίδια απόφαση και την ίδια αναλογία ψήφων, η Εφορευτική Επιτροπή επικύρωσε την απόφασή της, της Κυριακής 10ης Ιουνίου 2012, με βάση την οποία εκλέγονται 16 σύμβουλοι του πλειοψηφικού συνδυασμού «Όλοι μαζί για τον Ελληνισμό» και 5 του μειοψηφικού συνδυασμού «Έλληνοαμερικανική Αναγέννηση».


7. Ένσταση του Πέτρου Γαλάτουλα κατά του Συλλόγου GreekAmericanAtlas και της υποψηφιότητας του Δημήτρη Δημητρίου απορρίφθηκε ομόφωνα ως αβάσιμη.


6. Επίσης, υποβλήθηκε ένσταση του Δημήτρη Δημητρίου κατά της υποψηφιότητας του Αργύρη Κατού για το δικαίωμα που είχε ανακύψει με την αμφισβήτηση της ιδιότητας μέλους του Συλλόγου Πελλιναίον Χίου, του οποίου είναι αντιπρόσωπος. Αντίστοιχη ένσταση είχε υποβληθεί στις 6 Ιουνίου 2012 προ των εκλογών μετά από ενδελεχή έρευνα. Και η νέα ένσταση απορρίφθηκε ομόφωνα από τα 4 παρόντα μέλη της επιτροπής, με το ίδιο σκεπτικό.

Οι ενστάσεις αυτές εκδικάσθηκαν το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 και απορρίφθηκαν ομόφωνα από την Εφορευτική Επιτροπή ως εκπρόθεσμες αφού υποβλήθηκαν μετά την 6η Ιουνίου 2012, αλλά και άνευ αντικειμένου, καθώς ζητούν το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία που έχει ήδη διεξαχθεί.


5. Ένσταση του Συλλόγου HellenicMusicFoundation κατά του αποκλεισμού του.

4. Ένσταση του Συλλόγου Επιστημόνων Αμερικής που αποτελεί επαναδιατύπωση της ενστάσεως που υποβλήθηκε την ημέρα των εκλογών, κατά του αποκλεισμού του.

3. Ένσταση του Συλλόγου Χαλκιδικής «Αριστοτέλης» κατά του αποκλεισμού του.

2. Ένσταση του Συλλόγου Αρνιωτών «Άγιος Αθανάσιος» κατά του αποκλεισμού του.

1. Ένσταση του Συλλόγου Μαγουλιωτών Σπάρτης, κατά του αποκλεισμού του.


Εκτός των 3 ενστάσεων που προαναφέρθηκαν, μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας στις 6 μ.μ. την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, υποβλήθηκαν και οι εξής ενστάσεις:


Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο Ηλίας Τσεκερίδης κατέθεσε γραπτή ένσταση στις 9:05 μ.μ. με την οποία αμφισβητεί την αρχική απόφαση της επιτροπής ότι το μειοψηφόν ψηφοδέλτιο εκλέγει 5 θέσεις υποστηρίζοντας ότι η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη με βάση το άρθρο 11, παράγραφος β του καταστατικού της Ομοσπονδίας, που αναφέρει ότι ο πλειοψηφικός συνδυασμός εκλέγει 17 θέσεις και ο μειοψηφικός εκλέγει 4 θέσεις, καθώς και το νομικό προηγούμενο κατά τη διάρκεια του παρελθόντος. Η ένσταση αυτή θα εκδικασθεί μαζί με άλλες ενστάσεις που ενδεχομένως υποβληθούν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Για τον συνδυασμό «Έλληνοαμερικανική Αναγέννηση», εκλεγόνται αριστίνδην οι Κωσταντίνος Λαμπράκης (υποψήφιος πρόεδρος), Νικόλαος Κωστόπουλος (υποψήφιος αντιπρόεδρος), Παναγιώτης Μιχαλέας (υποψήφιος γενικός γραμματέας) και Αντὠνιος Φωκάς (υποψήφιος ταμίας). Επίσης, και ο Δημήτριος Δημητρίου (54 σταυρούς) με βάση την αρχική απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής. Οι υπόλοιποι είναι: Δημήτρης Καλαμαράς (53), Γεώργιος Αλικάκος (49), Κλεάνθης Μπακάλης (49), Δήμος Σιώκης (44), Γρηγόρης Δημητρουλάκος (42), Ελευθέριος Αβραμίδης (38), Παύλος Χατζηκυριάκος (38), Άγγελος Νιάκας (34), Στέλλα Δελασούλα (28), Ανδρέας Δόριζας (26), Νικόλαος Φλουσκάκος (24), Γεώργιος Ψάχος (24), Αθανάσιος Λιάμπας (23), Δημήτριος Βαρβάτσικος (22), Γεώργιος Ρουσάκης (19) και Ανδρέας Τούρος (14).


Αθανάσιος Αρώνης (95), Αυγερινή Κατέχη (91), Κωσταντίνος Κατσάνος (88), Γεώργιος Καλύβας (84), Φρίξος Γκούσης (81), Βασίλειος Γκουρνέλος (79), Κλεάνθης Μεϊμάρογλου (74), Βασίλειος Εγγλέζος (74), Κωσταντίνος Τομόπουλος (73), Αργύρης Κατός (72), Μιχάλης Κοκόλης (67) και Σταύρος Ζιώγκας (59), οι οποίοι και εκλέγονται. Οι υπόλοιποι είναι: Διονύσιος Βασιλάτος (52), Φωτεινή Παπαδοπούλου (52), Αθανάσιος Κοράκης (46), Απόστολος Τραμπάκουλος (31) και Γρηγόρης Νοδάρος (28).

Για τον συνδυασμό «Όλοι μαζί για τον Ελληνισμό», έλαβαν οι:

Ακολούθως, καταμετρήθηκαν οι σταυροί των υποψηφίων των δύο συνδυασμών και τα αποτελέσματα ήταν ως εξής:

Ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Απόστολος Τομόπουλος στις 8:30 μ.μ. περίπου ανακοίνωσε το αποτέλεσμα στους επικεφαλής των δύο συνδυασμών και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Με βάση το αποτέλεσμα αυτό, εκλέγονται οι Ηλίας Τσεκερίδης (πρόεδρος), Χρήστος Βουρνάς (αντιπρόεδρος), Πέτρος Γαλάτουλας (γενικός γραμματέας) και Απόστολος Σκοτίδας (ταμίας). Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Τσεκερίδης τον οποίο συνεχάρη ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Απόστολος Τομόπουλος και του ευχήθηκε καλή επιτυχία, διατύπωσε την αντίρρησή του αναφορικά με την κατανομή των θέσεων. Ο κ. Τομόπουλος ευχήθηκε ενότητα και συνεργασία στον οργανισμό τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Ηλίας Τσεκερίδης και ο Κωνσταντλης Λαμπράκης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την Εφορευτική Επιτροπή.


Καταμετρήθηκαν 111 ψηφοδέλτια (65.3%) του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τον Ελληνισμό» και 59 ψηφοδέλτια (34.7%) του συνδυασμού «Έλληνοαμερικανική Αναγέννηση». Ως εκ τούτου, μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής, των εκπροσώπων των δύο συνδυασμών και του Νομικού Συμβούλου, αποφασίστηκε από την Επιτροπή να ανακοινωθεί η αρχική της απόφαση ως προς την κατανομή των θέσεων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με βάσει το άρθρο 11, παράγραφος 5 του καταστατικού: ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός λαμβάνει 16 θέσεις και ο δεύτερος συνδυασμός 5 θέσεις. Ο εκπρόσσωπος του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τον Ελληνισμό» Χρήστος Βουρνάς διατυπώνει επιφύλαξη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει προηγούμενο στις εκλογές του 2002, που με αντίστοιχα αποτελέσματα ο δεύτερος συνδυασμός έλαβε 4 θέσεις.


Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, υποβλήθηκαν δύο ενστάσεις από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Επιστημόνων Αμερικής Ανδρέα Σάββα και την πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Κρησσών «Πασσιφάη» Μαρία Γκίνη κατά του αποκλεισμού των φορέων τους από την εκλογική διαδικασία με βάση το πόρισμα της Εφορευτικής Επιτροπής της 7ης Ιουνίου 2012. Και οι δύο κρίθηκαν εκπρόθεσμες και ως εκ τούτου απορριπτέες, καθώς η σχετική προθεσμία έληγε στις 8 μ.μ. της 6ης Ιουνίου 2012.


Στην καταμέτρηση, που άρχισε στις 6:20 μ.μ. παραβρέθηκαν και οι εξής: Βασίλειος Σφυρόερας, Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Νίκος Διαμαντίδης ως αναπληρωματικό μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου και Γρηγόρης Δημητρουλάκος, εκπρόσωποι του συνδυασμού «Έλληνοαμερικανική Αναγέννηση» και οι Χρήστος Βουρνάς και Κλεάνθης Μεϊμάρογλου του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τον Ελληνισμό». Μέσα στην κάλπη που ανοίχθηκε παρουσία όλων των ανωτέρω, από τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής, Ιωάννη Χελιώτη και Δημήτρη Φίλιο, αντίστοιχα, βρέθηκαν 171 ψηφοδέλτια, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό υπογραφών της ειδικής κατάστασης αντιπροσώπων. Από τα 171, 170 ήταν έγκυρα και ένα άκυρο (αντί ψηφοδελτίου υπήρχε σημείωμα). Η Εφορευτική Επιτροπή και οι εκπρόσωποι των σύο συνδυασμών συμφώνησαν ότι δεν συνέτρεχε λόγος να ακυρωθεί το ψηφοδελτίου ενός φακέλου που δεν έφερε σφραγίδα, ενώ δύο ψηφοδέλτια του συνδυασμού «Έλληνοαμερικανική Αναγέννηση» και δύο ψηφοδέλτια του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τον Ελληνισμό», τα οποία ήταν σφραγισμένα αλλά δεν έφεραν υπογραφές μελών της Εφορευτικής Επιτροπής, επίσης θεωρήθηκαν έγκυρα. Τέλος, δύο ψηφοδέλτια του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τον Ελληνισμό» θεωρήθηκαν έγκυρα μόνο ως προς το συνδυασμό, διότι το ένα είχε 14 σταυρούς και το άλλο κανένα σταυρό.


Περί τις 5:30 μ.μ. ενώ η ψηφοφορία πλησίαζε στο τέλος της, η Εφορευτική Επιτροπή εξέτασε τις διάφορες περιπτώσεις ακύρωσης ψηφοδελτίων. Αποφασίστηκε ομόφωνα ότι ψηφοδέλτια που έφεραν περισσότερους των 13 σταυρών θα ισχύουν μόνο για το συνδυασμό και όχι για τους υποψηφίους. Αποφασίστηκε επίσης ότι όλα τα ψηφοδέλτια που φέρουν οποιαδήποτε γραπτή ένδειξη πέραν του σταυρού προτίμησης θα θεωρούνται άκυρα. Τέλος, αποφασίστηκε ότι αν σε ένα φάκελο βρεθούν και τα δύο ψηφοδέλτια, η ψήφος θεωρείται άκυρη. Με ομόφωνη απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής, στη διάρκεια της καταμέτρησης, παρίστανται και τα αναπληρωματικά μέλη, καθώς και δύο αντιπρόσωποι από κάθε ένα συνδυασμό. Επίσης, με ψήφους 4-1 δόθηκε η δυνατότητα στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να παρίστανται στην καταμέτρηση. Επισημαίνεται πάντως, ότι όλοι οι παριστάμενοι, περιλαμβανωμένων και των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής, θα πρέπει να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνά τους, ενώ δεν μπορούν να εξέρχονται από την αίθουσα μέχρι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον η πρώτη φάση της διαδικασίας, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των δύο συνδυασμών. Η ψηφοφορία έληξε στις 6:05 μ.μ.


Θα πρέπει Να σημειωθεί ότι περί τις 11:45 π.μ. ο Βασίλης Μπερζίκης, αντιπρόσωπος του Συλλόγου Χαλκιδικής «Αριστοτέλης» πλησίασε το χόρο διεξαγωγής εκλογικής διαδικασίας για να διαμαρτυρηθεί για τον αποκλεισμό του φορέα του, με βάση προηγούμενη απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής (βλέπε πόρισμα 7ης Ιουνίου) λόγω μη συμμετοχής σε τακτική γενική συνέλευση την περίοδο 2010-12. Ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Απόστολος Τομόπουλος του εξήγησε ήρεμα το σκεπτικό της απόφασης, ο κ. Μπερζίκης του επιτέθηκε φραστικά με αήθεις χαρακτηρισμούς και χυδαίες φράσεις, ενώπιον άλλων μελών της επιτροπής και λοιπών παρισταμένων. Εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς του, η Εφορευτική Επιτροπή, μετά από σχετική καταγγελία του Προέδρου της, αποφάσισε ομόφωνα από τη νέα διοίκηση να επιληφθεί του θέματος και να διερευνήσει την παραπομπή του στην πειθαρχική επιτροπή.


Με βάση το καταστατικό της Ομοσπονδίας και τις προηγούμενες αποφάσεις της Εφορευτικής Επιτροπής, 86 φορείς-μέλη της Ομοσπονδίας είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην παρούσα εκλογική διαδικασία. Ως εκ τούτου, 178 συνολικά αντιπρόσωποι δικαιούνταν να ψηφίσουν. Εξ αυτών, τελικά υπέγραψαν και ψήφισαν 171 αντιπρόσωποι.


Με βάση την εγκύκλιο διεξαγωγής των εκλογών, από τις 8:00 π.μ. (ώρα έναρξης της ψηφοφορίας) έως τις 3 μ.μ. μόνο οι τακτικοί αντιπρόσωποι ψήφιζαν, με εξαίρεση 4 αναπληρωματικούς που ψήφισαν με βεβαίωση των προέδρων των φορέων τους, ενώ μετά τις 3:00 μ.μ. έως και τις 6:00 μ.μ. (ώρα λήξης της ψηφοφορίας) επιτρεπόταν να ψηφίσουν και οι αναπληρωματικοί αντιπρόσωποι χωρίς βεβαίωση. Περί τις 3:00 μ.μ., το τακτικό μέλος της επιτροπής Δημήτρης Βεκιαρέλλης αποχώρησε λόγω προσωπικών υποχρεώσεων και αναπληρώθηκε από τον πρώτο αναπληρωματικό Γεώργιο Κίτσιο.


Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της επιτροπής έλεγξαν την κάλπη, βεβαιώθηκαν ότι είναι κενή και την σφράγισαν. Ο γραμματέας Δημήτρης Φίλιος και το μέλος Δημήτρης Βεκιαρέλλης σφράγισαν όλα τα ψηφοδέλτια και των δύο συνδυασμών, τα οποία είχαν ήδη εκτυπωθεί. Κάθε αντιπρόσωπος που προσερχόταν να ψηφίσει επεδείκνυε την κάρτα μέλους και σε περίπτωση που δεν αναγνωριζόταν από την επιτροπή, του ζητούταν ταυτότητα (photoidentification). Μετά την αναγνώριση, κάθε ψηφοφόρος υπέγραφε σε ειδική κατάσταση αντιπροσώπων και λάμβανε δύο σφραγισμένα και υπογεγραμένα ψηφοδέλτια, ένα από κάθε συνδυασμό, καθώς και ένα σφραγισμένο φάκελο. Τα ψηφοδέλτια είχαν υπογραφεί από μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 8:03 π.μ. στο Σταθάκειο Κέντρο, παρουσία τριών τακτικών μελών της Εφορευτικής Επιτροπής, προέδρου Απόστολου Τομόπουλου, γραμματέα Δημητρίου Φίλιου και του μέλους Δημήτρη Βεκιαρέλλη. Παρευρέθηκαν επίσης και οι αντιπρόσωποι του Συλλόγου Καστοριέων Γεώργιος Τζίμας και Δημήτριος Τασσόπουλος και του ΚΕΠ Γρηγόρης Τζώρτζης, που ήταν και οι πρώτοι που ψήφισαν. Αργότερα, περί τις 9:00 π.μ. προσήλθαν και τα άλλα δύο τακτικά μέλη, ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Χελιώτης και το μέλος Ιωάννης Αγγελόπουλος.

 

Πρόεδρος                           Γραμματέας

Απόστολος Τομόπουλος       Δημήτριος Φίλιος


 



Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7209&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 28.06.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote