Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τρία ΠΑΣOΚ σε ένα
Τρία ΠΑΣOΚ σε ένα Εκτύπωση E-mail
02.11.07
Τρεις διαφορετικές αντιλήψεις για το ΠΑΣOΚ μετά την 11η Νοεμβρίου θα εμφανιστούν στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, όπου διεξάγεται (από σήμερα και έως την Κυριακή) η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣOΚ, δέκα μόλις μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογή.

n Το ΠΑΣOΚ του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι έτοιμος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, αν φυσικά κερδίσει. O νυν πρόεδρος του ΠΑΣOΚ αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές του θέσεις για το «νέο ΠΑΣOΚ» που οραματίζεται πιο αναλυτικά από ό,τι το έχει πράξει μέχρι τώρα στις δημόσιες τοποθετήσεις του και μάλιστα κάνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις σε θέματα αντιπολίτευσης αλλά και κυβερνητικής προοπτικής, όπου κρίνει ότι χρειάζεται.

n Το ΠΑΣOΚ του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος καλείται να ανατρέψει στο εσωκομματικό ακροατήριο το προβάδισμα του βασικού του αντιπάλου. O Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να κάνει μνεία στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει για μια σειρά από πτυχές του δημόσιου βίου (δημόσια διοίκηση, οικονομία, παιδεία κ.λπ.), ενώ θα παρουσιάσει και τις ιδεολογικές θέσεις του για το «μεγάλο, ενιαίο και νικηφόρο ΠΑΣOΚ», το οποίο θα «κερδίσει στις επόμενες εκλογές τη ΝΔ», όπως θα επισημάνει, στοχεύοντας στα ανακλαστικά αυτοσυντήρησης των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

n Το ΠΑΣOΚ του Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος παλεύει για ένα αξιοπρεπές ποσοστό. O κ. Σκανδαλίδης θα επισημάνει την ανάγκη να αλλάξει το ΠΑΣOΚ, αν θέλει να επιστρέψει στις εκλογικές νίκες, ενώ θα αναλύσει την πρότασή του για την «κυβερνώσα Αριστερά», για την εκλογική και κυβερνητική σύμπραξη δηλαδή του Κινήματος με τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς.

Πάνω από 5.700 στελέχη

O Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης θα επιχειρήσουν να πείσουν την Εθνική Συνδιάσκεψη (που αποτελείται από 5.738 στελέχη, βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειακά στελέχη κ.ά.) ότι έχουν θέσεις και προτάσεις για να βγάλουν το ΠΑΣOΚ από την κρίση, μετά τη βαριά εκλογική ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις δύο εκ των στελεχών του λεγόμενου «τρίτου πόλου», τα οποία δεν έχουν πάρει ακόμη θέση, της Αννας Διαμαντοπούλου και του Πέτρου Ευθυμίου. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδείς από τους δύο θα υποκύψει τελικώς στον πειρασμό να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, εμμένοντας στη λογική της ουδετερότητας, αλλά θα αναπτύξουν τις απόψεις τους για το «ΠΑΣOΚ του μέλλοντος».

Συνέντευξη Βενιζέλου

Μπορούμε να συνεργαστούμε και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τόνισε χτες ο κ. Βενιζέλος στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Στην ερώτηση εάν θα μπορέσει να συνεργαστεί με τα κορυφαία στελέχη που σήμερα υποστηρίζουν τον κ. Παπανδρέου αν εκλεγεί ο ίδιος, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Υπάρχουν στελέχη που έχουν δημοσίως προχωρήσει σε κριτική και σε ύβρεις ακόμη και κατά του κ. Παπανδρέου και τώρα συνεργάζονται μαζί του. Γιατί όχι και μαζί μου;».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλά στελέχη που απαρτίζουν τον καλούμενο «τρίτο πόλο» στηρίζουν την υποψηφιότητα Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Αυτό θα έπρεπε κανονικά να ανησυχεί τον κ. Παπανδρέου, αφού τα εν λόγω στελέχη έκαναν 40 ολόκληρες ημέρες να αποφασίσουν ότι τον θέλουν για πρόεδρο του ΠΑΣOΚ».

Τα συμφέροντα

Αντέδρασε για μια ακόμη φορά στη φημολογία περί στήριξης της υποψηφιότητάς του από εξωθεσμικά εκδοτικά συμφέροντα.

«Αυτό το καλαμπούρι πρέπει να σταματήσει», είπε με έμφαση υποστηρίζοντας ότι κάποιοι «το θυμήθηκαν ξαφνικά στις 18 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά τις εκλογές, για να ξεχάσουμε ποιο είναι το πραγματικό μας πρόβλημα στο ΠΑΣOΚ, που είναι βεβαίως η ταπεινωτική ήττα που υπέστημεν». Υπενθύμισε ότι και το 2004 εκδοτικά συμφέροντα είχαν πάρει θέση υπέρ του σημερινού προέδρου του ΠΑΣOΚ και αντέτεινε ότι σήμερα η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που την υπηρετούν δε θέλουν τον Βενιζέλο ως αντίπαλό τους.

Σκηνικό εκλογών

O κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός «στήνει σκηνικό εκλογών». Υποστήριξε ότι ο κ. Καραμανλής προτίθεται ακόμη και να παραιτηθεί –όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αν οι εκλογές γίνουν πριν συμπληρωθεί 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές, καθώς, όπως είπε, «θέλει περισσότερες έδρες».

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος, επισκεπτόμενος το δήμο Καλλιθέας και το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο, επισήμανε ότι «το κοινωνικό κράτος είναι βασικός μηχανισμός της αναδιανομής του εισοδήματος και των ευκαιριών στη χώρα μας». Επισήμανε δε πως «εάν κάτι πρέπει να κάνει το κοινωνικό κράτος, είναι να στηρίζει την παιδική ηλικία, τη μητρότητα, τη γυναίκα, να στηρίζει την οικογένεια, όχι μόνο με την πλήρη συμβατική της μορφή, αλλά και την οικογένεια που έχει προβλήματα, τη μονογονεϊκή οικογένεια, την οικογένεια που αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχειας».

Χτες το βράδυ ο κ. Βενιζέλος παρέθεσε δείπνο σε κεντρικά συνδικαλιστικά στελέχη (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) καθώς και σε προέδρους Εργατικών Κέντρων και Oμοσπονδιών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα από όλη τη χώρα. Χωρίς αναδιοργάνωση το ΠΑΣOΚ δεν κερδίζει τις εκλογές, τόνισε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης σε συνέντευξη που έδωσε και αυτός στα γραφεία της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.



Η απουσία Σημίτη

Στη Συνδιάσκεψη δε θα παραστεί ο κ. Σημίτης, ο οποίος με επιστολή του στον Γ. Παπανδρέου εξηγεί τους λόγους της απουσίας του. Είναι οι ίδιοι που τον οδήγησαν να απέχει και από το Εθνικό Συμβούλιο, το γεγονός δηλαδή ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣOΚ έχει εκτραχυνθεί αντί να βελτιωθεί κι ως εκ τούτου η παρουσία του εκεί δε θα προσέθετε κάτι διαφορετικό.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σημείωναν με ικανοποίηση ότι κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ο κ. Σημίτης έδωσε ένα διαφορετικό στίγμα από ό,τι μέχρι σήμερα. Χαιρέτισε και χειροκρότησε τον πρόεδρο του ΠΑΣOΚ και στην πρωτολογία και στη δευτερολογία του, ενώ έσκυψε και συνομίλησε με τον κ. Παπανδρέου την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο Κ. Καραμανλής. Oι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι επικοινωνιακά ο κ. Σημίτης θέλησε να περάσει ένα μήνυμα αλλαγής στάσης, στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων.

agelioforos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=719&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 02.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote