Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ολάντ: Ετοιμάζονται να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ αν τους δοθεί αφορμή
Ολάντ: Ετοιμάζονται να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ αν τους δοθεί αφορμή Εκτύπωση E-mail
14.06.12

Παράθυρο για αλλαγές στο Μνημόνιο, έκκληση για αμοιβαία εμπιστοσύνη αλλά και μια προειδοποίηση για τους υπαρκτούς κινδύνους εξόδου από το ευρώ - την οποία διετύπωσε με τόνους κάθε άλλο παρά επιθετικούς - απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το Mega.

«Σέβομαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές. Πρέπει όμως να προειδοποιήσω ότι αν δοθεί η εντύπωση ότι (σσ: οι Ελληνες) πρόκειται να απομακρυνθούν από όσα έχουν συμφωνηθεί τότε θα υπάρξουν χώρες που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Προτιμώ να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος στη συνέντευξή του προς την δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη, που μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.


Ο κ. Ολάντ άφησε πάντως "παράθυρο" για αλλαγές στο Μνημόνιο, λέγοντας ότι «τήρηση των δεσμεύσεων δεν σημαίνει και παραμονή στην ίδια κατάσταση».

«Ζητώ από τους Ελληνες να μου έχουν εμπιστοσύνη. Δεν θέλω να πω κάτι που θα τους επηρεάσει. Αυτό που τους ζητώ είναι να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε μαζί».

«Η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από ορισμένες χώρες ως ρήξη» τόνισε. «Εγώ δεν θα στηρίξω αυτή την υπόθεση» επισήμανε, εξηγώντας ότι ο ίδιος, έχοντας θέσει την ανάπτυξη ως προτεραιότητα, θα στηρίξει τα αναπτυξιακά μέτρα τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι «η ίδια η Ελλάδα θα επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

«Επικαλέστηκα» πρόσθεσε «ενώπιον των ομολόγων μου τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της Ελλάδας».

Ερωτηθείς για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, απάντησε ότι δεν επιθυμεί να ασκήσει πιέσεις, ούτε θα εκφράσει απειλές, ενώ για την στήριξη των ισπανικών τραπεζών, ανέφερε ότι αυτή δεν έγινε «για να χειριστούμε καλύτερα την περίπτωση της Ελλάδας αργότερα».

Ερωτηθείς για τη διαφορά ανάμεσα στην προεδρία Σαρκοζί και την δική του ο κ. Ολάντ είπε ότι βρισκόμαστε ήδη σε ένα άλλο στάδιο, καθώς υπάρχει μία σημαντική αλλαγή ως προς την ανάπτυξη, ένα θέμα που θα θέσει τους Ευρωπαίους γύρω από ένα τραπέζι.

Η ανάπτυξη όμως, κατά την άποψή του, πρέπει να συνοδεύεται από πειθαρχία, εξηγώντας ότι η χώρα του θα κάνει επιλογές που θα μας επιτρέψουν να ξαναβρούμε την ισορροπία στα δημοσιονομικά. «Όμως, θα υπάρξουν» πρόσθεσε «και αναπτυξιακές επιλογές. Εξάλλου, λέω αυτό το τόσο απλό πράγμα: Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, και η Ελλάδα είναι η απόδειξη, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος. Επομένως, πρέπει να είμαστε σοβαροί, πειθαρχημένοι αλλά, ταυτοχρόνως χρειαζόμαστε αυξημένη οικονομική δραστηριότητα για περισσότερα φορολογικά έσοδα τα οποία θα βελτιώσουν τα δημόσια ταμεία κάθε χώρας».

Σε ερώτηση για Ευρώπη δύο ταχυτήτων απάντησε ότι υπάρχει η Ευρώπη των 27, η ευρωζώνη και το ευρώ που ο ίδιος θέλει να διατηρηθεί, υπό τον όρο να θέλουν να τη διατηρήσουν και οι Έλληνες, όπως είπε, καταλήγοντας: «Τους ζητώ να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί και να είναι ειλικρινείς. Κι αν θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει. Είναι αναγκαίες οι προσπάθειες, αλλά, πρέπει να είναι δίκαιες. Οι έχοντες και οι πιο πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις προσπάθειες».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7188&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 14.06.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote