Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Δίχως τέλος οι σφαγές αμάχων στη Συρία
Δίχως τέλος οι σφαγές αμάχων στη Συρία Εκτύπωση E-mail
10.06.12

Τουλάχιστον 83 άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Συρία από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, τη στιγμή που οι προσπάθειες για την αποκλιμάκωσης της κρίσης παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα.
Τις τελευταίες ημέρες, οι νεκροί είναι δεκάδες καθημερινά, ενώ οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη χώρα αδυνατούν να εκπληρώσουν το ρόλο τους.

Χθες, τα πιο αιματηρά επεισόδια βίας εκτυλίχθηκαν στην επαρχία της Χομς με 29 νεκρούς –12 εκ των οποίων σκοτώθηκαν στην πόλη από βομβαρδισμούς του στρατού– και στην Ντεράα με 23 νεκρούς, εκ των οποίων εννιά ήταν γυναίκες και τρία παιδιά.

Άλλοι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ιντλίμπ, 14 στη Λαττάκεια, 10 στην περιοχή της Δαμασκού και 1 στο Χαλέπι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συνολικά πάνω από 13.400 άνθρωποι, στην μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Συρία τους 15 μήνες που διαρκεί η εμφύλια σύγκρουση.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από τον ΜΚΟ για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), πέντε σύροι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στα τέλη Μαΐου από άνδρες του τακτικού στρατού.

Παρέμβαση από το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες κάλεσε, από την πλευρά του, την διεθνή κοινότητα να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στους Σύρους αντάρτες.

Χαρακτήρισε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας είναι ανεπαρκείς και επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι απέναντι στα φέρετρα των παιδιών» μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον.

«Οι σφαγές χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα. Είναι ντροπή. Τρέφω το μεγαλύτερο σεβασμό για τους Σύρους αντάρτες που εκτίθενται σε πραγματικά πυρά και ελπίζω ότι θα νικήσουν», πρόσθεσε.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σαούλ Μοφάζ που κατηγόρησε το καθεστώς Ασαντ για γενοκτονία. «Η σιωπή των διεθνών δυνάμεων έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη λογική», συμπλήρωσε.

«Ακόμα χειρότερη είναι η στάση της Ρωσίας, η οποία καταδικάζει τη σφαγή, ενώ συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα το δολοφονικό καθεστώς του Ασαντ. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό σημαίνει ανευθυνότητα, στη χειρότερη συμμετοχή στη σφαγή», είπε χαρακτηριστικά.

Νέος ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης

Εν τω μεταξύ, η κυριότερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, εξέλεξε τον κούρδο ακτιβιστή Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα νέο ηγέτη της κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σάιντα, ο οποίος ζει εξόριστος στη Σουηδία επί σειρά ετών, ήταν ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία του συμβουλίου στη συνάντηση των 33 μελών της γενικής γραμματείας του. Διαδέχεται τον Μπουρχάν Γαλιούν, ένα θεωρούμενο ως φιλελεύθερο στέλεχος της αντιπολίτευσης, που προέδρευε του από την ίδρυση του Συμβουλίου, τον Αύγουστο του 2011.

Όπως είπε, προτεραιότητά του θα είναι να διευρύνει το Συμβούλιο και να έχει συνομιλίες με άλλες μορφές της συριακής αντιπολίτευσης ώστε να τις προσελκύσει να ενταχθούν στο Συμβούλιο, το οποίο ορισμένοι κατηγορούν ότι κυριαρχείται από τους ισλαμιστές.

Τον Σάιντα στήριξαν και οι σύροι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7184&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 10.06.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote