Αρχική arrow ΑΛΛΗ ΟΨΗ arrow Περιμένοντας την κάλπη
Περιμένοντας την κάλπη Εκτύπωση E-mail
03.06.12

Του Σάκη Σερέτη

Την πρόθεση της να μην αποκλειστούν πολλοί σύλλογοι από την εκλογική διαδικασία της 10ης Ιουνίου στην Ομοσπονδία Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης, εξέφρασε με επιστολή της η εφορευτική επιτροπή προς του επικεφαλής των δυο συνδυασμών, με τους οποίους το Σάββατο 2 Ιουνίου πραγματοποίησε μια επίσημη συνάντηση, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους σχετικά με την πρόταση που προανέφερα.

Ωστόσο και οι δυο επικεφαλής των συνδυασμών, εκπροσωπήθηκαν από τους “εκλογομάγειρες” των παρατάξεων τους στην προκαθορισμένη συνάντηση και απόντος του κ. Ηλία Τσεκερίδη στην θέση του εμφανίστηκε ο κ. Πέτρος Γαλάτουλας, ενώ παρόντος του κ. Κωσταντίνου Λαμπράκη , τις διαπραγματεύσεις με την εφορευτική επιτροπή ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Δημητρίου.

Εξερχόμενοι από την συνάντηση με την εφορευτική επιτροπή δήλωσαν τα εξής:

 

 


Πέτρος Γαλάτουλας

Μας κάλεσε η εφορευτική επιτροπή να συζητήσουμε το ζήτημα των απουσιών των συλλόγων. Όπως έχετε παρακολουθήσει σ’ αυτή τη διετία, ποτέ δεν κατορθώσαμε να έχουμε απαρτία στη γενική συνέλευση με την πρώτη προσπάθεια σύγκλησης και αυτό οφείλεται στην αδιαφορία ορισμένων αντιπροσώπων. Νομίζω ότι η λειτουργικότητα της ομοσπονδίας, επιβάλλει την παρουσία όλων των συλλόγων, όπως ορίζεται από το καταστατικό.

Η εφορευτική επιτροπή υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση, να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές οι σύλλογοι που έχουν τουλάχιστον μία παρουσία στις τακτικές γενικές συνελεύσεις, έναντι των τριών που ορίζει το καταστατικό. Εμείς έχουμε την καλή διάθεση να αποδεχθούμε την πρόταση. Εφόσον, όπως αντιληφθήκαμε, ο αντίπαλος συνδυασμός δεν συμβιβάζεται με την πρόταση, θα πρέπει να ισχύσουν οι πρόνοιες του καταστατικού και να τηρηθεί η νομιμότητα.

Αυτό ξαναέγινε το 2008, όταν αποφασίστηκε από γενική συνέλευση παρουσία 100 μελών και με πλειοψηφία μεγαλύτερη των ¾ να ανασταλεί η ισχύς του συγκεκριμένου άρθρου του καταστατικού, επιτρέποντας σε όλους τους συλλόγους ανεξαρτήτως παρουσιών να συμμετάσχουν στις εκλογές. Όπως θα θυμάστε υπήρχε τότε ιδιάζοντας λόγος, λόγω της ανωμαλίας που επικρατούσε στην ομοσπονδία, μετά τον αποκλεισμό του ενός συνδυασμού τις εκλογές του 2006.

Όπως εμείς ενδιαφερθήκαμε τότε και συγκαλέσαμε γενική συνέλευση, θα μπορούσαν κι αυτοί να ενδιαφερθούν. Το μπαλάκι βρίσκεται στην εφορευτική επιτροπή. Όπως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και επικεφαλής του συνδυασμού μας, Ηλίας Τσεκερίδης, έχει επανειλημμένα δηλώσει, εμείς επιθυμούμε την πιστή τήρηση του καταστατικού.

 

 

Δημήτριος Δημητρίου

Προσπαθούν με κάποια μαεστρία να αποκλειστούν ορισμένοι σύλλογοι λόγω απουσιών. Το συγκεκριμένο άρθρο 17 παράγραφος 7 του καταστατικού δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ,. Η γραμματεία, όπως αναφέρει το άρθρο, έπρεπε να στείλει επιστολές στους συλλόγους ότι δεν έχουν παρουσιαστεί – πράγμα που δεν έχει γίνει – δεν έγιναν ποτέ έξι γενικές συνελεύσεις αλλά μόνο πέντε. Λέει ότι οι αντιπρόσωποι των συλλόγων πρέπει να παρευρίσκονται σε τρείς γενικές συνελεύσεις. Η επιτροπή το κατεβάζει σε δύο. Ωστόσο αυτό είναι αντικαταστατικό, γιατί δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει η επιτροπή. Έκαναν ένα συμβιβασμό, να αποδεχθούν οι δύο συνδυασμοί να ισχύει το άρθρο μόνο με μία παρουσία. Το οποίο είναι επίσης αντικαταστατικό.


Πως αυτοί που κόπτονται για το καταστατικό, δεν το ακολουθούν; To καταστατικό μιλά για έξι γενικές συνελεύσεις κι έχουν γίνει πέντε. Αναβλήθηκε μία το Φεβρουάριο εξ αιτία της χιονόπτωσης, όμως μπορούσε να συγκληθεί άλλη ημερομηνία. Αφού δεν έγιναν έξι, πως μπορούν να αποκλείσουν συλλόγους;


Στην ιστορία της ομοσπονδίας, από το 2000 που εγκρίθηκε το ισχύον καταστατικό μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έχουν εξαιρεθεί σύλλογοι επειδή αντιπρόσωποί τους δεν έχουν υπογράψει. Και το θέτω έτσι, γιατί γνωρίζω πολλούς οι οποίο έχουν συμμετάσχει και ψηφίσει σε γενική συνέλευση χωρίς να υπογράψουν το βιβλίο παρουσιών. Έχω επίσης δει άτομα όπου δεν ήταν καν αντιπρόσωποι να υπογράφουν το βιβλίο και να μη ξέρουν για ποιο σύλλογο έχουν υπογράψει.

Το παρουσιολόγιο είναι διάτρητο από λάθη και πολλές φορές δεν ήταν κανείς στην πόρτα να προσέχει ποιος υπέγραψε ζητώντας ταυτότητα. Όποιος ήθελε έμπαινε και υπέγραφε όπου ήθελε. Προσπαθούν λοιπόν να χρησιμοποιήσουν ένα παρουσιολόγιο το οποίο δεν είναι σωστό. Ούτε μετά το τέλος της συνέλευσης κάποιος υπέγραφε ότι έκλεισε το παρουσιολόγιο για να ξέρουν ποιοι σύλλογοι ήταν παρόντες. Ξέρω ακόμη αντιπροσώπους που έρχονταν αργά στη γενική συνέλευση και δεν υπέγραφαν. Τώρα προσπαθούν χρησιμοποιώντας αυτό το άρθρο να πω ότι τηρούν το καταστατικό. Όμως υπάρχουν άρθρα τα οποία έχουν πέσει σε αδράνεια και το άρθρο 17 παρ. 7 είναι ένα από αυτά. Γι’ αυτό και πάντα ισχύει αυτό που παραδοσιακά γίνεται. Γιατί να εφαρμοστεί τώρα;

Να σας πω και το άλλο. Ο κ. Κατσίχτης (του συλλόγου Αναβρυτής) μου έχει πει πως δεν έχει υπογράψει ποτέ και του είπαν ότι κάπου νομίζουν ότι βρήκαν την υπογραφή του. Γνωρίζετε πόσες πολλές φορές βοηθά την Ομοσπονδία. Ας βγάλουν λοιπόν και το δικό του σύλλογο έξω.

Ερώτηση. Το 2008 έγινε ειδική τροποποίηση σε γενική συνέλευση για αυτό ακριβώς το θέμα.

Απάντηση. Επειδή πρόεδρος ήταν ο Δημήτρης Καλαμαράς και ήθελε να γίνουν όλα δικηγορικά. Όμως όχι τις υπόλοιπες χρονιές. Είχαμε την ίδια συζήτηση και το 2010 και δεν κάναμε τίποτε. Προσωπικά το βλέπω ως μία καθαρή προσπάθεια να μην έχουν σύλλογοι το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, να μην έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Όλα τα στοιχεία τα είχε στα χέρια της η Γραμματεία η οποία κατηγορείται από πολλούς και υπάρχουν ενδείξεις για παραποιήσεις εγγράφων. Το πρόσφατο παράδειγμα στη Γενική συνέλευση της 8ης Μαΐου, όπου ο κ. Πετράτος διάβασε την πλαστή έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής του 2010, χωρίς να γνωρίζει ότι δεν ήταν η πραγματική.

Ερώτηση. Έχετε ενδείξεις ότι οι περισσότεροι σύλλογοι από αυτούς που αποκλείονται υποστηρίζουν το συνδυασμό σας;

Απάντηση Δεν έχω ιδέα ποιοι είναι, όμως κανείς σύλλογος δεν πρέπει να αποκλειστεί λόγω απουσιών, για τους λόγους που προανέφερα.

Ερώτηση. Λάβατε αντίγραφο της έκθεσης της συμβουλευτικής επιτροπής;

Απάντηση. Δεν έχω λάβει, δεν γνωρίζω αν την έλαβε ο κ. Λαμπράκης. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 7, η συμβουλευτική επιτροπή έπρεπε να παραδώσει την έκθεση στη Γραμματεία και στην εφορευτική επιτροπή διά μέσου του προεδρείου του διημέρου συνεδρίου. Δεν παραδόθηκε στο προεδρείο η έκθεση της συμβουλευτικής ούτε διαβάστηκε στη διαδικασία του συνέδριου. Απλώς, επειδή ο κ. Καλαμαράς έθεσε ερώτημα για την έκθεση της συμβουλευτικής, η έκθεση διαβάστηκε όταν ήδη είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και είχε αναλάβει την ευθύνη της διαδικασίας η εφορευτική επιτροπή. Αυτό παραβιάζει τη διαδικασία και το καταστατικό.

Πως μπορεί να προωθηθεί προς την εφορευτική επιτροπή μία έκθεση που δεν έχει διαβαστεί στο διήμερο συνέδριο; Πως μπορεί να ισχύσει αυτό το άρθρο τη στιγμή που έχει παραβιαστεί σε πολλές του πρόνοιες;

Από την άλλη, ο αντίπαλος συνδυασμός έχει από την πρώτη στιγμή στα χέρια του όλα τα στοιχεία. Εμείς ακόμη δεν έχουμε στα χέρια μας τις καταστάσεις τακτικών και αναπληρωματικών αντιπροσώπων. Υπάρχει μία τοιχοκολλημένη κατάσταση μόνο των τακτικών αντιπροσώπων, χωρίς διευθύνσεις και τηλέφωνα και την φωτογραφίζουμε με τα κινητά μας. Αυτό παραβιάζει κάθε δημοκρατική διαδικασία. Δεν έπρεπε 9 μέρες πριν τις εκλογές ο συνδυασμός μας να έχει καταστάσεις τακτικών και αναπληρωματικών αντιπροσώπων των οποίων οι σύλλογοι τακτοποίησαν μέχρις τις 31 Μαρτίου τις υποχρεώσεις τους; Ζητήσαμε από τη Γραμματεία την κατάσταση και μας είπε ότι δεν προβλέπει το καταστατικό να μας τη δώσει. Δυστυχώς κρυβόμαστε πίσω από το καταστατικό, ή το χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν.

 

 

Δημήτρης Βεκιαρέλης

Αυτοί που σήμερα βγαίνουν και μιλάνε για παραβίαση του καταστατικού , είναι οι πρώτοι που το παραβιάζουν και σαν τρανταχτό παράδειγμα , θέλω να τονίσω την περίπτωση του κ. Δημητρίου που σαν αντιπρόσωπος του συλλόγου “Άτλας”, ήταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης την περίοδο 2010-2012.

Ο σύλλογος «Άτλας» πλήρωσε μονομιάς στις 30 Μαρτίου, 400 δολάρια για τις οφειλές των δύο προηγούμενων ετών και ο κ. Δημητρίου, που θα ήταν υποψήφιος πρόεδρος σε αυτές τις εκλογές και ήταν υποψήφιος πρόεδρος το 2010, έχει παραβιάσει ολοκάθαρα το καταστατικό, γιατί ελάμβανε μέρος στις γενικές συνελεύσεις και ψήφιζε χωρίς να έχει δικαίωμα, αφού ο σύλλογός του δεν ήταν ταμειακώς τακτοποιημένος.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7173&Itemid=39

Τελευταία ανανέωση ( 03.06.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων