Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σε ισόβια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ
Σε ισόβια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ Εκτύπωση E-mail
02.06.12

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Χόσνι Μουμπάρακ για τη δολοφονία τουλάχιστον 800 διαδηλωτών στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του πέρυσι, και την ίδια καταδίκη για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίντ ελ-Αντλι για τη συμμετοχή του στις πολύνεκρες αυτές επιχειρήσεις καταστολής.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη αθώωσε τους έξι πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών και συνεργάτες του υπουργού Αντλι σε σχέση με την εμπλοκή τους στις αιματηρές επιχειρήσεις καταστολής στις αρχές του 2011.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την παραγραφή των αδικημάτων των υιών Μουμπάρακ, Αλάα και Γκαμάλ. Ο δικαστής συνεπώς δεν ανακοίνωσε καμιά κατηγορία σε βάρος των δύο ανδρών, η δίκη των οποίων διεξάγετο μαζί με τη δίκη του πατέρα τους.

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε εντός της δικαστικής αίθουσας έπειτα από την ανάγνωση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου της ετυμηγορίας.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι το δικαστήριο διέταξε τη μεταφορά του Μουμπάρακ στη φυλακή Τόρα, ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο Μουμπάρακ θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου επί σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία, άκουσε -πάνω στο φορείο- ανέκφραστος την ετυμηγορία. Από την έναρξη της δίκης του δήλωνε αθώος. Είναι ο πρώτος ηγέτης αραβικής χώρας που δικάζεται και καταδικάζεται μετά την ανατροπή του από το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης.

«Άκυρη η απόφαση!», «Ο λαός θέλει την κάθαρση της δικαιοσύνης!» φώναζαν δικηγόροι, οργισμένοι μετά την αθώωση των έξι αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνταν για συνέργεια στο θάνατο των διαδηλωτών και μετά την ανακοίνωση της παραγραφής των αδικημάτων για τους γιούς του Μουμπάρακ.

Οργισμένοι διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και ακολούθησαν συγκρούσεις.

Η τηλεόραση έδειξε εικόνες με άνδρες να έχουν πιαστεί στα χέρια κι έναν νέο άνδρα να έχει ματωμένο λαιμό.

Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής είπαν αμέσως μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, πως φοβούνταν μήπως ο Μουμπάρακ και ο πρώην υπουργός του των Εσωτερικών ελ-Αντλι αθωωθούν ασκώντας έφεση κατά της απόφασης.

Η ετυμηγορία ανακοινώνεται στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, των πρώτων που διεξάγονται μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μόρσι θα αντιμετωπίσει τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ, τον Αχμαντ Σαφίκ, στο δεύτερο γύρο στις 16 και 17 Ιουνίου.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7168&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote