Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ολάντ: Ελπίζω ότι οι Ελληνες θα επιλέξουν την Ευρώπη
Ολάντ: Ελπίζω ότι οι Ελληνες θα επιλέξουν την Ευρώπη Εκτύπωση E-mail
30.05.12

Αποφασισμένος να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα, δίνοντας παράλληλα τη μάχη για την επιστροφή ολόκληρης της Eυρωζώνης σε τροχιά ανάπτυξης: έτσι παρουσιάστηκε χθες το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεοπτικής συνέντευξης της θητείας του, μιας συνέντευξης η οποία, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, περιστράφηκε γύρω από το φλέγον ελληνικό ζήτημα.

 

ο Σοσιαλιστής ηγέτης έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και συμπαράστασης στους Eλληνες, «οι οποίοι έχουν υποφέρει πολλά τα τελευταία χρόνια», ενώ παράλληλα «άδειασε» τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς όσα αυτή είχε δηλώσει προ ημερών στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» (για τους φοροφυγάδες Ελληνες που δεν αξίζουν τη συμπάθεια).

«Οι Ελληνες έχουν δώσει πολλά την τελευταία περίοδο με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης ή παραιτούμενοι από δικαιώματά τους.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν Ελληνες πολύ πλούσιοι που φοροδιαφεύγουν και αυτό δεν θα πρέπει να είναι αποδεκτό. Θεωρώ όμως ότι δεν είναι σωστό να ζητούμε από τους Ελληνες να συγκρίνουν την κατάστασή τους με τους Αφρικανούς που ζουν χειρότερα από αυτούς. Οχι. Χρειάζεται σεβασμός και εγώ τάσσομαι υπέρ του σεβασμού», διακήρυξε ο Φρανσουά Ολάντ αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον της Λαγκάρντ.

Ωστόσο, για τον Σοσιαλιστή ηγέτη οι Ελληνες έχουν αναλάβει και δεσμεύσεις οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να τηρηθούν καθότι έχουν συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη. «Οι Ελληνες θα πρέπει να τοποθετηθούν ενώπιον των υποχρεώσεών τους», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και συνέχισε σαν να μιλούσε σε ελληνικό ακροατήριο, λέγοντας: «Προσοχή, αυτό που θα επιλέξετε την 17η Ιουνίου θα έχει συνέπειες για εσάς και για εμάς, όμως σας σεβόμεθα και εγώ σας σέβομαι και ελπίζω να επιλέξετε την Ευρώπη στις ερχόμενες εκλογές». Μάλιστα, αναφερόμενος στη Γηραιά Ηπειρο, ο Ολάντ τόνισε πως αυτή «δεν είναι ο μεγάλος ασθενής», αλλά «η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου» και πως ο ίδιος «δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα στον αγώνα για τη διατήρηση της Ευρώπης στην πρώτη θέση του κόσμου».

Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει και το ζήτημα των γαλλογερμανικών σχέσεων. Αναφερόμενος σε αυτό, ο Ολάντ τάχθηκε υπέρ «μίας καλής ισορροπίας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία» στη βάση του «σεβασμού προς τους εταίρους μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Οσο για το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων, ο Γάλλος πρόεδρος προετοίμασε το έδαφος για... γερμανικούς συμβιβασμούς. «Με τη Μέρκελ έχουμε συμφωνήσει ήδη σε μεγάλο αριθμό στόχων», είπε ο Ολάντ και συνέχισε: «Η ίδια αποδέχεται την αρχή της ανάπτυξης, όπως εγώ προσυπογράφω τη σοβαρότητα στους προϋπολογισμούς. Αυτή αντιστρατεύεται το ευρωομόλογο. Ωστόσο δεν το αποκλείει, απλώς λέει ''όχι τώρα αμέσως''. Αυτό μπορεί να αποτελέσει απαρχή συμβιβασμών».

ΓΚΑΛΟΠ: ΑΒΕΒΑΙΗ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΟΥΛΗ
Προβάδισμα των Σοσιαλιστών στις βουλευτικές

Εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου (πρόκειται να διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 10 και 17 Ιουνίου), ο Φρανσουά Ολάντ -ο οποίος χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της πρώτης του τηλεοπτικής συνέντευξης μετά τις εκλογές, δεν παρέλειψε να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε να ανεβάσει και τον κατώτατο μισθό- προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αν και παραμένει ασαφές εάν τελικώς οι Σοσιαλιστές (PS) θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή (αριθμεί 577 έδρες) ώστε να έχουν τη δυνατότητα να «περνούν» νόμους χωρίς την αναγκαστική «συνδρομή» άλλων κομμάτων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι Σοσιαλιστές βγαίνουν μεν πρώτο κόμμα αλλά με μικρή διαφορά από το σαρκοζικό UMP και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω σφυγμομέτρηση δίνει στην κεντροαριστερά (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστερό Μέτωπο) ποσοστό 45% και στην κεντροδεξιά (UMP κ.α.) 35%.

Εάν τα παραπάνω νούμερα επιβεβαιωθούν στην κάλπη, οι Σοσιαλιστές, αν και νικητές, θα χρειάζονται τις ψήφους και άλλων κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς για να «ψηφίζουν» νόμους. Oσο για τον ίδιο τον Φρανσουά Ολάντ, αυτός, περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον θρίαμβο της 6ης Μαΐου, εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλότατα ποσοστά δημοφιλίας, ποσοστά τα οποία δεν πέφτουν κάτω από το 53%, ενώ αντιθέτως φτάνουν έως και το 61% (σύμφωνα με δημοσκόπηση της IFOP που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην εφημερίδα Journal du Dimanche).

ethnos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7166&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote